İade tartışması

Güncelleme Tarihi:

İade tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2019 08:30

Yeni Zelanda’da iki camide namaz kılan 50 Müslüman’ı öldüren terörist Brenton Tarrant’ın, ülkesi Avustralya’ya iadesi gündeme geldi. Yeni Zelanda Başbakanı, ülkedeki yasal sürecin ardından bunun tartışılabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Yeni Zelanda merkezli NZ Herald gazetesi, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’in Christchurch kentinde iki camiye terör saldırısı düzenleyerek 50 kişiyi öldüren aşırı sağcı terörist Brenton Tarrant’ın ülkesi Avustralya’ya iade ihtimalini araştırdığını yazdı. Ardern, dün kendisine sorulan iade sorusuna, “Hâlâ erken bir süreçteyken bu tip ileri bir yorum yapmak istemiyorum. Suçlamalar açıklandı ve ilave suçlamaların yöneltilmesini bekliyoruz, 5 Nisan’da bir duruşma olacak. Bu, burada devam etmesi gereken bir süreç olduğunu ortaya koyuyor. Ancak bundan sonrasında ne olacağı konusunda tavsiyeler edinmeye çalışıyorum” dedi. Avustralyalı Tarrant, Yeni Zelanda’ya vizesiz girmiş, saldırının gerçekleştiği Christchurch yakınlarındaki Dunedin kentinde yaşamaya başlamıştı. Avustralya ile Yeni Zelanda arasında suçluların iade edilmesine yönelik işleyen bir yapı olduğu biliniyor.

Haberin Devamı

Başbakanı Ardern, cuma günü gerçekleşen saldırıda hayatını kaybedenlerin naaşlarının ailelerine teslim edilmeye başlandığını açıkladı. Yetkililer, cenazelerin İslam inancına uygun şekilde mümkün olduğunca hızlı şekilde gömülmesi gerektiğini söyleyen kurban yakınlarının taleplerinin en geç çarşamba günü karşılanacağını duyurdu.

İade tartışması

KAHRAMANIN HİKÂYESİ

Tarrant’ın El Nur Camisi’nden sonra gittiği ikinci adres olan Linwood Camisi’nde daha fazla insanın ölmesine Abdül Aziz isimli bir kişinin kahramanca müdahalesinin engel olduğu ortaya çıktı. Avustralya merkezli ABC’nin haberine göre, çocukken Afganistan’tan göç eden, 25 yıldan uzun süredir Avustralya’da yaşadıktan sonra birkaç yıl önce Yeni Zelanda’ya yerleşen 48 yaşındaki Abdül Aziz, terörist Tarrant’a silahsız karşı koyarak onun namaz kılınan bölüme girmesini engelledi. Aziz, ardından aracına dönen saldırganı park yerinde oyalayarak camiden ayrılmaya zorladı. Nur Camisi’nde 42 kişiyi katlettikten sonra arabasıyla 5 kilometre ötedeki Linwood Camisi’ne gelen ve burada da 7 kişiyi öldüren caniye kahramanca karşı koyan Aziz, daha fazla can kaybı yaşanmasını önledi.

Haberin Devamı

POS CİHAZINI FIRLATTI

Ülke basınına konuşan Aziz silah seslerini duyduktan sonra dışarı çıktığını, teröristin dikkatini dağıtmak için “Hey, gel buraya!” diye bağırdığını ifade etti. Eline geçirdiği pos cihazını saldırgana fırlatarak ona karşı koymaya çalışan Aziz, terörist yeni bir silah almak üzere arabasına yöneldiğinde ise peşinden gitti. Habere göre Aziz, 5 ve 11 yaşlarındaki iki oğlunun arkasından, “Baba geri gel!” diye bağırdıklarını duydu. Terörist silahını alıp yeniden ateş açmaya başladı. Bu kez Aziz’i hedef alıyordu. Aziz araçların arasında dolaşarak kurşunlardan kaçtı. Terörist ve Aziz arasında adeta ‘kedi-fare oyunu’ başladı. Aziz, arabaların arasında dolaşırken yerde teröristin bıraktığı bir tabancayı buldu. Fakat silah boştu. Terörist yeni bir silah almak için otomobiline döndüğünde silahı ona fırlattı. Otomobilin camına çarpan silah camı parçaladı. Paniğe kapılan terörist, arabasıyla olay yerinden uzaklaştı.

Haberin Devamı

İade tartışması

TÜFEK KULÜBÜNE ÜYEYMİŞ

Yeni Zelanda basını, Dunedin kentinde yaşayan Tarrant’ın buradaki Bruce Tüfek Kulübü isimli bir silahlı topluluğun üyesi olduğunu yazdı. RNZ’nin haberine göre, bölgede yaşayan bir avcı Bruce Tüfek Kulübü üyeleri arasındaki bazı isimlerin ‘insan öldürme fantezileri’ kurduğu konusunda polisi uyardı, ancak bu konuda polis tarafından hiçbir adım atılmadı.

NEW YORK’TA GÖSTERİ

ABD’nin New York kentinde bir araya gelen yüzlerce kişi, İslamofobi, ırkçılık ve antisemitizme karşı yürüdü. ‘Irkçılık ve Faşizme Karşı Birlik’ adlı platformun çağrısıyla Foley Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi, Yeni Zelanda’daki camilere terör saldırılarını protesto etti. Gösteride yapılan konuşmalarda, dünyanın birçok yerinde beyaz ırkçılığın, İslamofobi’nin, antisemitizmin ve yabancı düşmanlığının yükselişte olduğu vurgulanarak, birlik ve dayanışma mesajları verildi. Yeni Zelanda’daki terör saldırılarının da beyaz ırkçılığından etkilendiğini belirtilen konuşmalarda, bu saldırılara da tepki gösterildi.

Haberin Devamı

TERÖRİSTİN YAŞADIĞI KENTTE BOMBA ALARMI

Yeni Zelanda’da saldırının düzenlediği Christchurch kentinin yakınlarındaki Dunedin Havaalanı dün bomba paniği nedeniyle kapatıldı. Yeni Zelanda’da yayın yapan Otago Daily Times gazetesinde yer alan habere göre, 50 kişiyi öldüren terörist Tarrant’ın saldırıdan önce ikamet ettiği Dunedin şehrinde ek binasında şüpheli paket bulunan havaalanı hizmete kapatıldı, uçuşlar iptal edildi. Yerel bir yetkili gazeteye yaptığı açıklamada, polisin tedbir olarak binayı kordona aldığını ve bomba imha ekiplerinin bölgeye sevk edildiğini belirtti.

İade tartışması

OKTAY VE ÇAVUŞOĞLU’NDAN ‘DESTEĞE HAZIRIZ’ MESAJI

YENİ Zelanda’da 50 kişinin öldüğü terör eyleminin ardından ülkeye giden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Winston Peters ile görüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da yer aldığı görüşmede, iki camiye yönelik terör saldırısına ilişkin Türk milletinin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın derin üzüntüleri iletildi.

‘ORTAK DURUŞ’ VURGUSU

Haberin Devamı

Yaralı Türk vatandaşlarının son durumu ve soruşturma hakkında detaylı bilgi alınan görüşmede, saldırının bireysel olaydan ziyade organize bir eylem olabileceğinden hareketle Türkiye’nin tecrübesiyle Yeni Zelanda’ya her türlü desteğe hazır olduğu mesajı verildi. Görüşmede, saldırının açıkça bir terör eylemi olduğu, bugün Müslümanlara saldıran teröristlerin yarın başka din mensuplarına yönelebileceği, terör saldırılarına karşı ortak karşı duruş gösterilmesi gerektiği önemle vurgulandı.

SOSYAL MEDYADA ÖVGÜ

Çavuşoğlu ve Oktay’ın Yeni Zelanda ziyareti sosyal medyada ses getirdi. Çavuşoğlu ve Oktay’ın ziyareti konusunda sosyal medyada yorum yapan bir Twitter kullanıcısı, “Türkiye’ye daima büyük takdir ve sevgim var. Türk hükümeti her zaman masum Müslümanların yanında ön saflarda duruyor” yorumunda bulundu. Kanadalı bir diğer kullanıcı, “Türkiye ile gurur duyuyoruz. Sizler insani meselelere destek vermek için daima çaba gösteriyorsunuz. Teşekkürler” ifadesini kullanırken, Somali’den bir kullanıcı, “Bu ziyaret büyük bir hareket. Türkiye, Batı’da artan İslam karşıtı söylemlere uzun zamandır sesini yükseltiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Ziyarete ilişkin Twitter’dan yorum yapan Pakistanlı bir diğer kullanıcı ise “Buna liderlik denir. Ümmetin sözde diğer paydaşları günlük hayatlarının keyfini çıkarıyor. Utan İslam İşbirliği Teşkilatı” yazdı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun ziyaretine ilişkin açıklamasında, Türkiye’den heyet gelmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, “Türkiye’den gelen heyet Müslümanlara desteğini göstermeye geliyor, bundan memnuniyet duyuyoruz” demişti.

BAKMADAN GEÇME!