Hutular turistleri palayla doğradı

Güncelleme Tarihi:

Hutular turistleri palayla doğradı
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ruanda'da Hutular'la Tutsiler arasındaki kanlı iktidar mücadelesi bu defa turistleri yaktı. ABD ve İngiltere'nin Ruanda'da iktidar olan Tutsilerle işbirliğine kızan Hutular, kaçırdıkları 14 turisten 8'ini palayla katlettiler. Amerikalı kadınlardan birinin de ırzına geçtiler.

Uganda-Ruanda bölgesindeki balta girmemiş ormanlarda tatil yapmaya giden turistler her türlü tehlikeyi göze almıştı. Geçen yaz ayrılıkçı Hutuların 6 turisti öldürmesi de gözlerini korkutamamıştı. Tek istedikleri Bwindi Milli Parkı'nda yaşayan ve ender rastlanan dağ gorillerini gözlemlemekti. Cangılda, egzotik bitki ve hayvanların arasında rüya gibi bir tatil geçireceklerdi.

Ancak rüya kabusa döndü. Geçen pazartesi günü cangıllarda mevzilenen Hutu ayrılıkçılar, birdenbire ortaya çıkarak turistlerin kamplarını bastılar. 31 kişiyi rehin aldılar. Ugandalı rehberlerle Hutular arasında çıkan çatışmayı fırsat bilen turistlerden 17'si kaçmayı başardı. 100 kişilik Hutu grubu ise geri kalan 14 rehineyi komşu Kongo'ya doğru sürdü.

Turistler için korku verici uzun bir yolculuk başladı. Hutular aynı akşam turistlerden 8'ini başlarını ezip palalarla doğrayarak katlettiler. Korkunç katliamda 4 İngiliz, 2 Amerikalı ve 2 Yeni Zelandalı öldü. Katliamdan sağ kurtulmayı başaran Mark Ross'un ifadesine göre gözünü kan bürümüş caniler, öldürmeden önce 2 Amerikalı kadından birine tecavüz ettiler. Geri kalan turistler ise ellerinde bir mesajla salıverildi. Mesajda ‘Ruandalı Tutsilerle işbirliğinden vazgeçin yoksa katliamlar sürecek’ ifadesi yer aldı.

Tam bir muamma

Uganda, katliamın hemen ertesi gün bir açıklama yaparak operasyon düzenlediklerini ve çapraz ateşte kalan turistlerden 8'inin öldüğünü öne sürdü. Görgü tanıkları ise kesinlikle bir kurtarma operasyonu düzenlenmediğini, salıverilen turistlerin Uganda askerleri tarafından bulunduğunu savunuyor. ABD de şimdilik görgü tanıklarının verdiği bilgileri daha inandırıcı buluyor.

Hutuların elinden kurtulmayı başaran turistler, ülkelerine dönmeye hazırlanırken, Uganda ve Ruandalı askerler Hutulara ayrılıkçılara karşı ortak operasyon düzenliyor. Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, öldürülen turistlerin intikamını alacaklarını ölü ya da diri katilleri ele geçireceklerini söyledi. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'ndan (FBI) bir grup ise soruşturmaya yardımcı olmak üzere Uganda'ya gitti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!