Hollanda'da Türklere vize önergesine ret

Güncelleme Tarihi:

Hollandada Türklere vize önergesine ret
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2009 14:03

Hollanda Parlamentosu Temsilciler Meclisinde, üç sağcı muhalefet partisi tarafından verilen ve Avrupa Adalet Divanının kararına rağmen Türklere vize uygulanmasına devam edilmesi yolunda hükümeti yeni karar almaya zorlayan önerge reddedildi.

Temsilciler Meclisi genel kurulunun dünkü toplantısında oylanan önerge, iktidar ve sol muhalefet partilerinin oylarıyla geri çevrildi.

AB üyesi ülkelerin Türk vatandaşlarına uyguladığı vize hakkında, Adalet Divanının 19 Şubat 2009 tarihinde "iş için Avrupa'ya gidecek Türklerden vize istenemeyeceği" yolundaki kararına, muhalefetteki Liberal Parti, İslam karşıtı tutumuyla bilinen Geert Wilders'in lideri olduğu Özgürlük Partisi ve parlamentoda tek kişiyle temsil edilen Rita Verdonk karşı çıkmıştı.

Bu partilerin ortak çağrısıyla konu, geçen hafta genel kurulda gündeme alınmış ve hükümetin karşı çıkmasına rağmen bu partiler, kararın uygulanmamasını öngören bağlayıcı karar alınması talebiyle önerge vermişti. Bu partiler, divan kararının Avrupa Komisyonunca da benimsemesiyle ülkeleri bağlayan olası bir karar gündeme gelebileceği gerekçesiyle, buna karşı hükümetin şimdiden harekete geçmesini istiyordu. Hükümet ise "Türklere vize uygulanmasına devam edildiğini" bildirerek, "telaşa kapılmaya gerek olmadığını" belirtmiş ve önergenin aleyhine görüş açıklamıştı.

Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı, Türk TIR sürücüsü Mehmet Soysal'ın 2007 yılında Berlin Eyalet Mahkemesine başvurarak vize uygulamasının iptalini istemesiyle ilgili olarak baktığı davada, kararını 19 Şubat'ta açıklamış ve Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan "23 Kasım 1970 tarihli Katma Protokolün 41'inci maddesi yürürlüğe girdiği tarihte vize yükümlülüğü olmadığından, Türkiye'de kurulu şirketlerde çalışan Türk vatandaşlarına hizmet sunumu için AB üyesi ülkelere girişlerinde vize şartı getirilemeyeceği şeklinde yorumlanmalıdır" görüşüne varmıştı.

Uzmanlar, halen AB Komisyonunca incelenmekte olan bu görüşün, AB üyesi ülkelerin Türklere uyguladığı vize hakkında yeni bir uygulamaya gidilmesi anlamına geldiğini belirtiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!