Hollanda’da silahlı saldırı

Güncelleme Tarihi:

Hollanda’da silahlı saldırı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2019 08:30

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde geçen cuma radikal sağcı terörist Brenton Tarrant’ın iki camiyi basıp 50 kişiyi katletmesi sonrası, dün Hollanda bir tramvayda gerçekleştirilen silahlı saldırıyla sarsıldı. Üç kişi hayatını kaybetti, beş kişi de yaralandı. Polis, saldırının ardından kaçan Türkiye doğumlu şüpheli Gökmen Tanış’ı yakaladı.

Haberin Devamı

UTRECHT kentinde 24 Ekim Meydanı’ndaki istasyonda dün yerel saatle 10.45 civarında bir tramvayın içine giren silahlı saldırgan, yolculara ateş açarak olay yerinden kaçtı. Saldırıda üç kişi hayatını kaybederken, beş kişi de yaralandı. Hollanda polisi şüphelinin 37 yaşındaki Gökmen Tanış adlı bir Türk olduğunu açıkladı. Güvenlik güçleri, geniş çaplı operasyon sonucu akşam saatlerinde Tanış’ı yakalamayı başardı.

ZANLI SABIKALI

Saldırının ardından Hollanda polisi, olayın ‘terör amaçlı’ olabileceğini belirtmiş, anti-terör polisleri, olay yerine yakın bir binanın çevresinde konuşlanmıştı. Tanış’ın olay mahalline yaklaşık 15 dakika mesafede bulunan Oudenoord semtinde yakalandığı öğrenildi.

Hollanda Adalet Bakanı Ferd Grapperhaus, Tanış yakalandıktan sonra Başbakan Mark Rutte ile kameraların karşına geçti. Grapperhaus, Tanış’ın ‘yetkililer tarafından bilinen biri’ ve sabıkalı olduğunu duyurdu. Rutte ise yaralılardan üçünün yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘AİLEVİ MESELE’

AK Parti İstanbul milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Twitter’dan “İlk bilgilere göre psikolojik sorunları olan saldırgan yengesini ve ona yardımcı olan kişileri öldürme amacıyla saldırıda bulunmuş. Siyasi bir arka planı yok gibi. Saldırgan cezaevinden yeni çıkmış” açıklaması yaptı. Anadolu Ajansı (AA) da yakınlarının iddiasına dayandırdığı haberde, Tanış’ın ‘ailevi meselelerden’ dolayı tramvaydaki bir yakınına, ardından yardıma gelenlere ateş açtığını aktardı. AA, Hollanda Emniyet kaynaklarının yerel basına yaptığı benzer açıklamalara da haberde yer verdi.

BABA: CEZASINI ÇEKSİN

Tanış’ın Kayseri’de yaşayan babası Mehmet Tanış, Demirören Haber Ajansı’na “Oğlumla 11 yıldır konuşmuyoruz. Yaptıysa cezasını çeksin” dedi. Hollanda medyasındaki haberlere göre, psikolojik sıkıntıları bulunan Tanış, bir kadına tecavüz girişiminde bulunduğu iddiasıyla iki hafta önce hakim karşısına çıktı.

Utrecht ve çevresinde güvenlik tehdidi seviyesi Tanış’ın yakalanmasının ardından en yüksek seviye olan 5’ten 4’e indirildi. Saldırı sonrası okullara kapılarını kapatmaları çağrısı yapılmış, camilere giriş-çıkışlar yasaklanmış, havalimanları ve devlet binalarında ekstra alarm durumuna geçilmişti. Ülkede bugün hayatını kaybedenlere ve akrabalarına saygı amacıyla resmi dairelerde bayraklar yarıya indirilecek. 

Haberin Devamı

Hollanda’da silahlı saldırı

HÜKÜMET ACİL TOPLANDI

Hollanda Başbakanı Mark Rutte olaydan “son derece endişeli” olduğunu söyledi ve hükümeti kriz görüşmeleri için acil toplantıya çağırdı. Rutte, koalisyon görüşmelerini de askıya aldı. Rutte, silahlı saldırıya ilişkin, “Eğer yapılan saldırı terörse bir tek cevabımız var: Bizim hukukumuz ve demokrasimiz bu fanatizmden ve şiddetten daha güçlü olmalıdır” dedi. Rutte, Tanış’ın yakalanmasının ardından ise çok fazla söylenti bulunduğunu belirterek. “Terör amacı taşıyıp taşımadığı araştırılıyor. Fakat çok ciddi bir durum. Dünya acımızı paylaşıyor” dedi.

DIŞİŞLERİ’NDEN KINAMA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kanal 7 ve Ülke TV ortak yayınında Hollanda’daki saldırıya ilişkin şunları söyledi: “Ailevi mesele olduğunu söyleyen de var, terör olayı diyen de var. İstihbarat teşkilatı olayın peşinde, ‘bilgileri alalım, döneriz’ dediler.” Bu arada şüpheli Gökmen Tanış’la ilgili Hollanda makamları Türkiye ile resmi bilgi paylaştı. İlk bilgiye göre, olayın terörle bağlantılı değil, ailevi nedenlerle gerçekleştiği kaydedildi. Küçük yaşlarda Hollanda’ya giden Tanış’ın, bir dönem El Kaide ve DEAŞ’la bağlantısı olması iddiasıyla istihbari takibe de alındığı öğrenildi. Bilgi doğrultusunda Türk istihbaratının da Tanış’la ilgili inceleme başlattığı kaydedildi. Dışişleri Bakanlığı da “Utrecht kentinde meydana gelen saldırıyı, faili kim olursa olsun ve hangi saikle gerçekleştirilmiş olursa olsun, şiddetle kınıyoruz” açıklaması yaptı. Bakanlık, “Bu saldırı karşısında Hollanda halkı ve Hükümeti ile dayanışmamız tamdır” ifadesini kullandı. Fevzi KIZILKOYUN/ANKARA 

Haberin Devamı

UTRECHT ‘HOLLANDA’NIN KALBİ’

Hollanda’nın dördüncü büyük kenti olan Utrecht, ülkenin tam ortasında yer alıyor. Kara ve demiryollarının kesişme noktası olan kent, “Hollanda’nın kalbi” olarak adlandırılıyor. Endüstri ve kentleşmenin merkezi sayılan Ranstad bölgesinin parçası olan Utrecht, kentle aynı adı taşıyan eyaletin de başkenti. Önemli bir üniversite ve fuar kenti olan Utrecht, Katolik ve Protestan kiliselerinin de Hollanda’daki yönetim merkezi. Yaklaşık 350 bin kişilik nüfusa sahip olan kent, çevredeki endüstri alanları ve geniş iş olanakları nedeniyle bir dönem göçmenler için de çekim alanı oldu. Utrecht nüfusunun yaklaşık üçte biri, göçmenlerden oluşuyor. Göçmen nüfusun yüzde 24’ü Fas kökenli. Onları yüzde 12’lik oranla Türkiye kökenli göçmenler izliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!