'Hitler Yahudileri yok etmek istemedi'

Güncelleme Tarihi:

Hitler Yahudileri yok etmek istemedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2015 11:03

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hitler'in Yahudileri yok etmek değil, sürgün etmek istediğini; Yahudileri katletmesi için Hitler'i "zamanın Filistinli Müftüsü Hüseyni'nin ikna ettiğini" ileri sürdü.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İsrail Başbakanı Netanyahu, Yahudileri katletmesi için Hitleri "zamanın Filistinli Müftüsü Hacı Emin Hüseyni'nin ikna ettiğini" ileri sürdü.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, dün Kudüs'te düzenlenen "37. Dünya Siyonist Kongresi'nde" konuşan Netanyahu, "Hitler Yahudileri yok etmek değil sürgün etmek istemişti. Filistin Müftüsü Hacı Emin Hüseyni Berlin'e giderek ona, 'Yahudileri sürgün edersen hepsi buraya (Filistin'e) gelir' dedi. Hitler, 'Peki ne yapayım onlara?' diye sordu. Hüseyni 'Onları yak' dedi" iddiasında bulundu.

Netanyahu'nun, Yahudi soykırımı için Hitler yerine Filistinlileri suçlayan açıklamaları sosyal medyada büyük tepki çekerken, İsrail medyasında da Netanyahu'nun bu iddiasının "Yahudi soykırımını inceleyen en önemli tarihçiler tarafından bile reddedildiği" yönünde haberler yer aldı.

Haberin Devamı

Almanya'da Hitler yönetimi, 1939-1945 döneminde Yahudiler başta olmak üzere Romanlar, Nazi aleyhtarı Almanlar, engelliler, savaş tutsakları, Lehler ve diğer Slavların da aralarında olduğu milyonlarca kişiyi sistematik olarak katletmişti. II. Dünya Savaşı sırasında soykırıma kurban giden toplam Yahudi sayısının 6 milyon olduğu belirtiliyor. İsrail'de Holokost'un (Yahudi soykırımı) kurbanları için her yıl 27 Nisan'da anma törenleri yapılıyor.

"HİTLER'İ BİLE AFFETMEYE HAZIR"
Mahmud Abbas yönetiminin üst düzey yetkililerinden Saib Erakat, "Netanyahu, Filistinlilerden o kadar nefret ediyor ki Hitler'i bile affetmeye hazır" dedi.

İsraillilerle yapılan görüşmelerde Filistin'in başmüzakerecisi olan Erakat, "Netanyahu siyasi kazanım için bu konuyu istismar etmeye son vermeli" şeklinde konuştu.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Netanyahu'nun sözleri tarihçiler tarafından da yalanlandı.

Babası tanınmış bir tarihçi olan İsrail Başbakanı'nın konuyu daha iyi bilmesi gerektiğini söyleyen Tel Aviv Üniversitesi profesörlerinden Dina Porat, "Yahudilerin öldürülmesi ya da yakılmasını fikrini Hitler'e açan ilk kişinin müftü olduğunu söylemek yanlış. Dünyayı Yahudilerden temizlemek, daha müftüyle görüşmeden de Hitler'in politikasının merkezindeydi" dedi.

Haberin Devamı

Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon da, İsrail ordu radyosuna verdiği demeçte "Nihai çözüm denilen soykırım, tabii ki müftünün fikri değildi. Hitler'in kötülük dolu beyninin ürünüydü" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!