Hindistan boyun eğdi ve rehineler kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Hindistan boyun eğdi ve rehineler kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hindistan, 155 rehinenin bulunduğu bir yolcu uçağını bir haftadır Afganistan'da bekleten hava korsanlarına boyun eğdi ve hapisteki üç İslamcı militanı serbest bıraktı. Dünyanın nefesini tutarak izlediği rehine krizi de böylece sona erdi.

HİNT Havayollarına ait uçakta, silahlı hava korsanların rehineleri olarak korku dolu bir hafta geçiren 155 yolcunun çilesi nihayet bitti. Hindistan, hava korsanlarının taleplerine boyun eğerek, elindeki üç İslamcı militanı, Afganistan'ın Kandahar Havaalanı'nda beklemekte olan uçağın yolcularına karşılık vermeyi kabul etti.

Hindistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Brajeş Mişra'nın verdiği bilgiye göre, Taliban Hükümeti ve hava korsanlarıyla sürdürülen pazarlık sonucu, Hindistan Dışişleri Bakanı Jasvant Singh ve beraberindeki üç militan özel bir uçakla Kandahar'a geldi. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, önce 5 hava korsanı bir araçla havaalanından ayrıldı, daha sonra da rehineler bir haftadır ölümle burun buruna geldikleri kabus uçağı gruplar halinde terkettiler.

Hindistan'ın yolculara karşılık vermeyi kabul ettiği militanların kimlikleri şöyle: Pakistanlı dini lider Mevlana Mesut Azhar, Şeyh Mustak Zargar ve Ahmet Unar Sied. Serbest bırakılan üç militanın, Keşmir'in Hindistan'dan ayrılması için mücadele eden ayrılıkçı militanlarla ilişkileri olduğu bildiriliyor. Hint Havayollarına ait uçağı kaçıran hava korsanları daha önce Keşmir yanlısı 36 militanın serbest bırakılmalarını istemişler sonra bu taleplerinden vazgeçmişlerdi.

Keşmir'den sorumlu bakan Faruk Abdullah, Hindistan'ın hava korsanlarına boyun eğmesine son ana kadar karşı çıkmıştı. Abdullah, hava korsanlarına ödün verildiği takdirde bunun Keşmir'de ayrılıkçı hareketin bastırılması sürdürülen operasyonlara darbe indireceğini savunuyor. Keşmir'de 1989 yılından bu yana devam eden ayrılıkçı hareket şimdiye kadar 25 bin kişinin ölümüne yol açtı. Ayrılıkçı militanlar, Keşmir'in ya Hindistan'dan kopmasını ya da Pakistan'a bağlanmasını talep ediyorlar.

Uçağı, 24 Aralık günü Nepal'den havalanmasından 40 dakika sonra tüfek, bıçak ve el bombalarıyla kaçıran hava korsanları rotayı önce Hindistan, Pakistan, Birleşik Arap Emirliklerine çevirmişler ardından Afganistan'a inmişlerdi. Kendilerine baktı diye Hintli bir yolcuyu öldüren hava korsanları Birleşik Arap Emirlikleri'nde 27 yolcuyla öldürdükleri Hintli'nin cesedini bırakmışlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!