Hillary Clinton ve Donald Trump ikinci raunda çıktı

Güncelleme Tarihi:

Hillary Clinton ve Donald Trump ikinci raunda çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2016 07:24

ABD'de 8 Kasım'daki başkanlık seçimi öncesi Demokratların adayı Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump ikinci kez canlı yayında baş başa tartıştı. Clinton, münazarada moderatörün "ABD başkanı olsanız, Suriye konusunda Obama'dan farklı ne yapardınız?" sorusuna "Kürtleri silahlandırmayı değerlendirirdim" diye yanıt verdi. Program sırasında atılan 17 milyon tweet ile rekor kırıldı. Twitter'da gecenin hakkında en çok konuşulan anı ise Trump'ın, ABD'nin Suriye'ye askeri müdahaleye hazırlıklı olması gerektiğini söyleyen Mike Pence'in bu görüşüne katılmadığını söylemesi oldu.

Haberin Devamı

ABD'deki kritik başkanlık seçiminin iki adayını karşı karşıya getiren ve münazara, Minnesota eyaletindeki Washington Üniversitesi'nde yapıldı. Hakaretlerin havada uçuştuğu tartışma, beklendiği gibi gergin bir atmosferde geçti.

CNN International'ın yaptırdığı ankete göre, iki hafta önceki münazaranın galibi Clinton, dün gece de ağır basan taraftı. 

CNN/ORC anketine katılanların yüzde 57'si münazarayı Clinton'ın, yüzde 34'ü ise Trump'ın kazandığı görüşünde.

Ancak CNN, ankete katılanların yüzde 58'inin Clinton destekçisi olduğunu belirtti.

CNN'in ilk münazara sonundaki anketinde, tartışmanın galibinin Clinton olduğunu belirtenlerin yüzdesi 62 idi. Yani Clinton'ın bu açıdan bakıldığında, 5 puan kaybettiğini söylemek mümkün.

ABD basınında yapılan yorumlarda da genel olarak Trump'ın ilk münazaraya göre daha iyi bir performans gösterdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Hillary Clinton ve Donald Trump ikinci raunda çıktı

CLINTON ÇİFTİNE MÜNAZARA ÖNCESİ BÜYÜK ŞOK

Münazara öncesinde, Trump'ın, geçmişte eski Başkan Bill Clinton'ı geçmişte cinsel tacizle suçlayan kadınlarla beraber basın toplantısı düzenlemesinin de Hillary Clinton'ın tartışma sırasındaki gerginliğini artırdığı gözlemlendi.

Hillary Clinton ve Donald Trump ikinci raunda çıktı

Söz konusu kadınlarla Facebook'tan canlı yayın yapan Trump, "Bu çok cesur dört kadın, burada olmak istedi" dedi. Kadınlardan üçü, 1978 ve 1993 yılları arasında Bill Clinton'a yönelik cinsel taciz ya da tecavüz suçlamasında bulunmuştu.

Bill Clinton, daha önceden bilinen bu suçlamaların hiçbirinden yargılanmamıştı. Ancak suçlamaların birinden sıyrılırken, kadınlardan Paula Jones'a 850 bin dolar ödemeyi kabul etmek zorunda kalmıştı.

Dördüncü kadın ise 12 yaşındayken tecavüze uğrayan Kathy Shelton'dı. Shelton'a tecavüz eden saldırganı savunan avukat ekibinde Hillary Clinton da bulunuyordu.

Haberin Devamı

Kadınların hepsi Hillary Clinton ile Trump arasındaki münazarayı en ön sıradan izledi. Geçtiğimiz günlerde Trump'ın kadınlarla ilgili aşağılayıcı ve küfürlü sözler sarf ettiği bir video kaydının ortaya çıkması ABD kamuoyunda büyük tepki yaratarak, Cumhuriyetçi adayı zor durumda bırakmıştı. Trump'ın münazara öncesi düzenlediği basın toplantısıyla bu rüzgarı tersine çevirmeyi başardığı yorumları yapıldı.

Hillary Clinton ve Donald Trump ikinci raunda çıktı

Trump ortaya çıkan videodan "gurur duymadığını" ve "mahcup olduğunu" söyledikten hemen sonra sözü eski Başkan Bill Clinton'a getirdi ve "Siyasi tarihte kadınlara karşı daha tacizkâr hiç kimse olmadı" dedi. Hillary Clinton, eşi hakkındaki bu sözlere yanıt vermedi.

Haberin Devamı

Trump, 2005 yılına ait videodaki sözleri nedeniyle özür dilese de kaydın ortaya çıkmasının ardından 33 üst düzey Cumhuriyetçi siyasetçi Trump'a desteklerini geri çekmişti. Eski Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain ve eski dışişleri bakanı Condoleezza Rice Trump'a desteğini çeken isimler arasında yer alıyor.

"CLINTON'I HAPSE ATTIRIRDIM"

Son yılların en sert tartışmalarından biri olarak görülen programda Trump, başkan olduğu takdirde Clinton'ın sızan ve silinen elektronik postalarını incelemesi için bir savcı atayıp, Demokrat siyasetçiyi hapse attıracağını söyledi.

Hillary Clinton ve Donald Trump ikinci raunda çıktı

ÖNCE EL SIKIŞMADILAR AMA...

Haberin Devamı

Münazara öncesi Hillary Clinton ve Trump'ın birbirlerinin elini sıkmamaları, iki başkan adayı arasında yaşanan gerilimin boyutunu gözler önüne serdi.

İkili arasındaki gerilim, adaylara yöneltilen son soruyla azaldı. Adaylardan birbirleri hakkında olumlu bir şeyler söylemeleri istendiğinde, Clinton Trump'ın çocuklarını, Trump ise Clinton'ın mücadele ruhunu övdü.

İki aday, tartışmanın sonunda el sıkıştı.

Hillary Clinton ve Donald Trump ikinci raunda çıktı

Münazaranın moderatörlüğünü CNN'den Anderson Cooper ve ABC kanalından Martha Raddatz yaptı. 

"KÜRTLERİ SİLAHLANDIRIRDIM"

Münazarada Hillary Clinton, moderatörlerden Raddatz'ın "ABD başkanı olsanız, Suriye konusunda Obama'dan farklı ne yapardınız?" sorusuna, "Özellikle DEAŞ lideri Ebubekir el Bağdadi'yi hedef alırdım" diye yanıt verdi ve ekledi:

Haberin Devamı

"Kürtleri silahlandırmayı değerlendirirdim. Kürtler, Irak'ta olduğu gibi Suriye'de de en iyi ortaklarımız oldu. Bazı çevrelerin bu konuda oldukça  endişeli olduğunu biliyorum. Ama onların ihtiyaç duydukları donanıma sahip olmaları gerektiğini düşünüyorum. Böylece sahadaki Kürt ve Arap savaşçılar, DEAŞ'ı Irak’tan çıkardıktan sonra Rakka’yı almamızda ana unsur olurlar."

Suriye'deki çatışmaların durması için daha önce olduğu gibi "uçuşa yasak bölge" ve "güvenli bölge" önerilerini tekrarlayan Clinton, Halep'teki saldırılardan en fazla Rusya'yı sorumlu tuttu. Demokrat aday, "Amerikan askerlerinin Suriye'de savaşmasına karşı" olduğunu vurguladı.

Aynı soruya Obama yönetiminin Suriye politikasını eleştirerek cevap veren Trump, Halep'le ilgili somut bir öneri getirmezken, "Esad'ı hiç sevmem. Ama Esad, DEAŞ'ı öldürüyor. Rusya DEAŞ'ı öldürüyor. İran da DEAŞ'ı öldürüyor. Bizim zayıf dış politikamız yüzünden bu üçü şimdi bize karşı bir araya geldi" ifadesini kullandı.

Clinton ise bu sözlere "Rusya, DEAŞ ile ilgilenmiyor. Onlar Esad'ı iktidarda tutma derdinde" diye yanıt verdi.

Hillary Clinton ve Donald Trump ikinci raunda çıktı

Donald Trump'ı münazara sırasında ailesi yine yalnız bırakmadı.

Hillary Clinton ve Donald Trump ikinci raunda çıktı

Tartışmayı takip edenler arasında Hillary Clinton'ın eşi Bill Clinton, kızları Chelsea ve damatları Marc Mezvinsky de vardı.

TWEET REKORU KIRILDI

Twitter sözcüsü Nick Pacilio, dün geceki programın, hakkında en çok tweet atılan münazara olduğunu açıkladı. Pacilio, münazarayla ilgili 17 milyondan fazla tweet atıldığını belirtti.

ŞAŞIRTAN 'SURİYE' İTİRAFI

Twitter'da gecenin hakkında en çok konuşulan anı ise Trump'ın, ABD'nin Suriye'ye askeri müdahaleye hazırlıklı olması gerektiğini söyleyen Mike Pence'in bu görüşüne katılmadığını söylemesi oldu.

Trump'ın, kendi başkan yardımcısı adayının böylesine kritik bir konudaki fikrine katılmadığını itiraf etmesi, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

"Bu konuyu konuşmadık. Onunla aynı fikirde değilim" diyen Trump'ın bu açıklaması, Cumhuriyetçi adayın eksi hanesine yazıldı.

ÜÇÜNCÜ RAUNT 19 EKİM'DE

Başkanlık yarışında Clinton ile Trump'ı karşı karşıya getirecek son tartışma programı, 19 Ekim Çarşamba günü Las Vegas kentindeki Nevada Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!