Hiç pişman olmadı

Güncelleme Tarihi:

Hiç pişman olmadı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2001 00:00


Kasım CİNDEMİR WASHINGTON
Haberin Devamı

ABD'de bombaladığı binada 168 kişinin ölümüne neden olan madalyalı gazi Timothy McVeigh, Terre Haute Kenti’nde bugün zehirli iğneyle idam ediliyor. McVeigh, yaptıklarından hiç pişman olmadığı mesajını vermek için infaz öncesi Henley’in şiirini okuyacak.

ABD tarihinin en büyük terörist saldırısı olarak nitelendirilen, Oklahoma City Kenti'ndeki bir federal binada 168 kişinin ölümüyle sonuçlanan 6 yıl önceki bombalı saldırının sorumlusu Timothy McVeigh, bugün zehirli iğneyle idam ediliyor.

Indiana eyaletinin Terre Haute kenti cezaevinde TSİ 15:00'te yapılacak infazda, 33 yaşındaki McVeigh'in vücuduna, sodyum pentotal, pankuronium bromid ve potasyum klorid karışımı ‘‘kokteyl’’ damardan verilecek. Akciğer fonksiyonlarını durduran zehirli karışımın enjekte edilmesinden yaklaşık 10 dakika sonra mahkumun ölmesi bekleniyor.

CESUR BİR ASKERDİ

İnfaz işlemi, bombalamada yaşamlarını yitirenlerin yakınları ve bazı saldırı mağdurları tarafından, cezaevinde kurulan kapalı devre televizyon sistemi aracılığıyla takip edilecek. Sadece 10 kişi, tanık sıfatıyla infazı bizzat izleyecek.

Avukat Burr, PBS Televizyonu'na yaptığı açıklamada, ‘‘McVeigh, ordudayken cesur bir askerdi, ölüme de metanet içinde gidecek’’ dedi.

İLK KEZ ÜZÜLMÜŞ

ABD'de yayınlanan Buffalo News Gazetesi’nin haberine göre, McVeigh, gazetenin iki muhabirine son günlerde gönderdiği mektuplarda, gerçekleştirdiği bombalama eyleminden pişmanlık duymadığını, ancak çok sayıda suçsuz insanın yaşamını yitirmesinden üzgün olduğunu ‘‘ilk defa’’ dile getirdi.

İDAM ŞOV

McVeigh, daha önceki açıklamalarında, saldırıda çok sayıda çocuk ve kadının ölmesini ‘‘kurunun yanında yaş da yanar’’ sözleriyle dile getirerek, kamuoyunun nefretini bir defa daha üzerinde toplamıştı.

İdamın yapılacağı Terre Haute Kenti’ne, bini aşkın gazeteci ve haberci geldi.

İnfaz günü idamına destek verenlerin ve idam karşıtlarının yürüyüş yapması bekleniyor.

Madalyalı gaziden şiirli veda

İnfazın ertelenmesi yönünde avukatlar tarafından geçen hafta yapılan başvuruların mahkemelerce reddedilmesinin ardından, McVeigh'in yaşama ‘‘vakur ve cesur’’ bir şekilde veda etmesi bekleniyor. Avukat Richard Burr'ün yaptığı açıklamaya göre McVeigh, infazın hemen öncesinde kısa bir ‘‘yaşama veda’’ konuşması yapacak ve büyük ihtimalle, İngiltere'de Victoria döneminin muhalif şairlerinden Willam Ernest Henley'in 1875 yılında yazdığı ‘‘direnç’’ temalı bir şiirinin şu son dizelerini okuyacak:

‘‘Kapı ne kadar dar olsa da

Cezam ne kadar ağır olsa da

Kaderimin efendisi benim

Ruhumun efendisi benim’’

Henley, şiiri, felç olmasına ve sol bacağının kesilmesine neden olan hastalığı için kaleme almıştı.

Körfez Savaşı'nın madalyalı gazisi 33 yaşındaki Timothy McVeigh, bu tutumuyla pişman olmadığını ve inandığını yaptığını sergilemiş olacak. Terre Haute cezaevi müdürü kısa bir konuşma yapacak ve ‘‘herşey hazır’’ dedikten sonra infaza geçilecek.

‘Devlete karşı nefretim yüzünden bombaladım’ demişti

Haberin Devamı
Oklahoma City'de 1995 yılında meydana gelen korkunç bombalamanın ardından yakalanan McVeigh, yargılanması sırasında suçunu itiraf ederek, ‘‘devlete karşı nefretinden dolayı’’ gerçekleştirdiğini belirttiği saldırıda ısrarla başka suç ortağı bulunmadığını söyle- mişti.

McVeigh'in idamının 16 Mayıs'ta yerine getirilmesi öngörülürken, nisan sonunda, davaya ilişkin binlerce sayfalık Federal Soruşturma Bürosu (FBI) belgesinin yargı sürecine intikal etmediği ortaya çıkmış ve infaz 11 Haziran'a ertelenmişti. Ancak Adalet Bakanı John Ashcroft, söz konusu belgelerin davanın gidişini etkileyecek nitelikte olmadığını savunarak, infazın bir daha ertelenmesini reddetmiş, mahkemeler de aynı yönde karar almıştı.

Haberin Devamı

ABD'deki bazı uzmanlar, belge skandalı yüzüden idamın üzerinden gölgenin kalkmayacağını savunuyor. McVeigh için bazı Avrupa ülkeleri ve Papa 2. Jean Paul af başvurusunda bulunmuş, ancak bu talepler reddedilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!