Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier mülteciler için destek istedi

Güncelleme Tarihi:

Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier mülteciler için destek istedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2016 09:32

Almanya'nın Hessen Eyaleti Başbakanı ve CDU Genel Başkan Yardımcısı Volker Bouffier, mültecilerin Almanya’ya uyumu konusunda Türk toplumundan katkı beklediğini söyledi

Haberin Devamı

Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier (CDU), Almanya’ya gelen mültecilerin uyumu konusunda Türk kökenlilerin desteğini beklediğini dile getirdi.

Başbakan Bouffier, Almanya’da pek çok başarıya imza atan ve uyum konusunda tecrübeli olan Türk kökenlilerin, özellikle Suriye’deki savaştan kaçarak Almanya’ya sığınan insanların topluma uyumu konusunda aktif rol alabileceğine inandığını söyledi.

Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier mülteciler için destek istedi

(Soldan sağa) THY Almanya Hukuk Dairesi Sorumlusu Mustafa Çiçek, Hessen Başbakanı Volker Bouffier, THY Frankfurt Genel Müdürü Mehmet Akalın, Türk-Alman Sağlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin 

Türk Alman Sağlık Vakfı’nın Giessen West Western Steingarten Oteli’nde düzenlediği kahvaltılı toplantıya katılan Başbakan Bouffier, Türk basını ve sivil toplum örgütleriyle biraraya geldi.

Sağlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin’in selamlama konuşmasıyla başlayan toplantıda konuşan Hessen Başbakanı Bouffier, Avrupa’nın son ikiyüz yılın en büyük göç hareketiyle karşı karşıya olduğunu hatırlattı.

Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier mülteciler için destek istedi

Toplantıda, din ve devlet işlerini ayıran laiklik sisteminin önemine değinen Hessen Başbakanı Volker Bouffier’e, Hürriyet’in 'Sarışın Bir Kurt' isimli Atatürk albümünü hediye eden Doğan Media International Genel Müdürü Sevda Boduroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, laikliğin önemini yüz yıl önce anlamıştı. Türkiye müslüman dünyasının tek laik ülkesi olarak kalacak. Başbakan Merkel’in ve sizin mülteci politikanızı destekliyorum. Mülteci gençlere yardım etmek için Türk kökenli işadamları ile Alman kurumlarının sizin önderliğinizde biraraya getirilmesini öneriyorum" dedi.

Dünyada yaşanan savaş, terör gibi sorunların eskiden sadece televizyonlardan, gazetelerden izlendiğini, ama şimdi sıkıntıların Almanya’ya kadar geldiğini hatırlatan Bouffier, Başbakan Merkel’in mülteci politikasını sonuna kadar desteklediğini, Alman toplumunun bu sorunun altından kalkacağına inandığını söyledi.

Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier mülteciler için destek istedi


"GURUR DUYUYORUM"

Türk kökenli medya mensuplarının ve sivil toplum örgütü yöneticilerinin sorularını da yanıtlayan Hessen Başbakanı, "Almanya 1 milyonu aşkın kişiyle tüm Avrupa ülkeleri ve Amerika’dan daha fazla mülteci kabul etti. Sadece Hessen’e geçen yıl 80 bin mülteci geldi. Ocak ayında 6 bin kişi daha ulaştı. Mültecilerin ilk kabul edildikleri yerlerde, binlerce kişi gönüllü olarak yardım ediyor, milyonlarca insan bağışta bulundu. Bu toplumun yaptıklarıyla gurur duyuyorum“ diye konuştu.

TÜRKİYE ANAHTAR ROLDE

Suriye’den gelen mültecilerin yollarına Avrupa’ya doğru devam etmelerinin engellenebileceğini, bu konuda Türkiye’nin anahtar bir rol oynadığını belirten Hessen Başbakanı Bouffier, Suriyeli mültecilerin savaş sona erinceye kadar ülkelerine yakın bir yerde ikamet ettirilmesinin en doğru yol olduğunu söyledi.

Ekonomik nedenlerle gelen göçmenleri kabul edemeyeceklerini hatırlatan Başbakan, "Savaştan kaçanlara elbette yardım edeceğiz. Ama ülkelerinde ekonomik bir gelecek görmedikleri için gelenler de çok. Bu tür bir göçün sonu yok. Onlarla başedemeyiz“ diye konuştu.

Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier mülteciler için destek istedi


HESSEN EYLEM PLANI

"Hem yeni gelenlerin, hem de ülkemiz halkının endişesi ve sorunları var. Bunları çözmek için Hessen Eyaleti’nde çok önemli insiyatifler oluşturduk" diyen Eyalet Başbakanı Bouffier, şu bilgileri verdi:

"Hessen’e gelen mültecilerin topluma biran önce uyum sağlamaları, yaşama katılmaları için geniş bir eylem planı oluşturduk. Muhalefet de büyük destek verdi. Bu plan çevresinde eyaletimize gelen mültecileri resmi kayıt ve sağlık kontrollerinden sonra, hemen dil kursuna başlatıyoruz. Küçük çocukları anaokullarına alıyoruz. Bu amaçla yeni ek öğretmen kadroları açtık. Güvenliği sağlamak için, 400 yeni polis göreve başlattık. Bunların bir bölümü, Arapça ve Farsça biliyor. Göçmenleri iş yaşamına kazanmak için, diplomalarının tanınması, meslek eğitimi almaları, işyerlerinde staj yapabilmeleri için Ticaret Odaları, İş Kurumu, işveren örgütleri, gönüllü sosyal kuruluşlar gibi çatı organizasyonlarıyla bir insiyatif başlattık. Amacımız, göçmenlerin biran önce ayakları üzerinde durmalarını ve toplum tarafından kabul edilmelerini sağlamak. Bu çalışmalar için eyaletimizde bir yılda harcadığımız para 1 milyar 300 milyon Euro‘yu buldu.“

HEDEF TOPLUMA KAZANDIRMAK

Almanya’daki Türk göçmenlerin toplumla uyum içinde yaşadığını ve büyük bir başarı örneği teşkil ettiğini vurgulayan Hessen Başbakanı Volker Bouffier,"Gelen mültecilerin dilini bilmiyorsunuz, ama kültürel ve inanç açısından onlarla yakınlık kurabilirsiniz. Tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz. Hedefimiz, mültecileri toplumumuza kazandırmak“ dedi.

"HÜRRİYET BÜYÜK DESTEK VERDİ"

Konuşmasında, Hürriyet’le Hessen İçişleri Bakanlığı ortaklığında gerçekleştirilen 'Türk kökenli göçmenleri polis mesleğine kazandırma' kampanyasından da bahseden Başbakan, "Hürriyet, Alman basınının ulaşamadığı Türk toplumuna bu kampanya ile seslenerek, büyük destek verdi. Bu sayede neredeyse sıfır olan başvurularda büyük artış oldu. Onlarca Türk kökenli Alman polisimiz var artık. Çok başarılı bir aksiyon oldu oldu. Şimdi mülteciler için benzeri adımlar atmamız gerekiyor. Sizlerden bu konuda destek bekliyorum“ dedi.

 



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!