Her yıl 600 bin kadın doğum sırasında ölüyor

Güncelleme Tarihi:

Her yıl 600 bin kadın doğum sırasında ölüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünyada her yıl 600 bin kadının, doğum yaparken hayatını kaybettiği açıklandı. BM'ye bağlı kuruluşlardan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan açıklamaya göre, doğuma bağlı komplikasyonlar yüzünden ölen kadınların sayısı günde 1600'ün altına düşmüyor. 50 milyon kadın ise doğuma bağlı sebebler yüzünden yaşamları boyunca sakat kalıyor.

Gelişmiş ülkelerde doğuma bağlı büyük sorunlar bulunmadığını kaydeden WHO yetkilileri, bu ülkelerde kadın sağlığı ve doğum hastanelerinin gerekli bakımı sağladığını, ancak gelişmemiş ülkelerde yaşayan kadınların, doğum yüzünden ciddi tehlikelerle karşı karşıya bulunduğunu vurguladılar.

3 dolar yeter

Hamileliği, birçok kadın açısından dönüşü olmayan bir yola benzeten ve doğum sırasında meydana gelen ölümleri ‘skandal’ olarak nitelendiren WHO Başkanı Dr Hiroshi Nakajima, bu durumun sürüp gitmesine izin verilmeyeceğini söyledi.

Dr.Nakajima, kişi başına yapılacak 3 dolarlık (yaklaşık 720 bin TL) bir harcamayla, anne ve bebek ölümlerinin önüne geçilebileceğini sözlerine ekledi. WHO verilerine göre, dünyada her 100 bin bebeğe karşılık, 430 ölü doğum meydana geliyor. Afrika'da her 16, Asya'da ise her 65 kadından biri, doğum yüzünden hayatını kaybediyor. Bu oran, gelişmiş ülkelerde 1800'de bire kadar düşüyor. Aynı şekilde, sanayileşmiş ülkelerde doğum sonrası bakım oranı yüzde 90'ın üzerine çıkarken, dünyanın yoksul kesimlerinde bu oran yüzde 5'e kadar geriliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!