Her gün 1000'den fazla çocuk AIDS'e yakalanıyor

Güncelleme Tarihi:

Her gün 1000den fazla çocuk AIDSe yakalanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2007 16:37

BM çocuk fonu UNİCEF, hamile kadınların bebeklerine HİV virüsü geçirmesinin önlenmesi konusunda ilerlemeler kaydedilmesine rağmen, dünyada her gün 15 yaşın altında 1000'den fazla çocuğun AIDS'e yakalandığını bildirdi.

Haberin Devamı

UNİCEF tarafından yayımlanan raporda, Sahra altı Afrikasından Namibya, Swaziland, Güney Afrika ve Ruanda gibi ülkelerde 2004 ve 2005 yıllarında AIDS tedavisinden faydalanan annelerin sayısında büyük artış olduğu vurgulandı.

Raporda, olumlu gelişmelere karşın geçen yıl dünya çapında çoğu doğum sırasında veya doğumdan hemen sonra, 15 yaşın altında 410 ila 660 bin çocuğun hastalığa yakalandığına dikkat çekildi. Raporda ayrıca, iki yıl içinde uygun tedavi alamamaları durumunda bu çocukların yarısının öleceği belirtildi.

UNICEF sözcüsü Patrick McCormick, sadece 7 ülkenin, 2010 yılına kadar hastalığa yakalanan kadınların yüzde 80'inin tedavi edilmesi hedefinde istenilen rakamları tutturduğunu belirterek, bu ülkelerin Arjantin, Brezilya, Bostvana, Jamaika, Rusya, Tayland ve Ukrayna olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

UNİCEF, orta ve az gelirli ülkelerde HIV virüsü taşıyan hamile kadınların sadece yüzde 9'unun hastalığın çocuğa geçmesini azaltan ilaç tedavisini alabildiğini kaydetti.

Raporda, uygun fiyatlı ve etkili ilaçlarla AIDS'in erken teşhisi ve tedavisinin, hastalıkta mücadelede çok önemli olduğu kaydedildi.

AIDS'ten dünyada her yıl 380 bini çocuk 2,9 milyon kişi hayatını kaybediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!