Her göçmene iki asker

Güncelleme Tarihi:

Her göçmene iki asker
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2018 23:51

ABD’de 6 Kasım’daki ara seçimler öncesi göçmen karşıtlığını göstermek için ne yapacağını şaşıran Başkan Trump, sınıra 15 bin askeri gönderileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump, Orta Amerika ülkeleri Guatemela, Honduras ve El Salvador’dan gelen göçmen konvoyunu durdurmak için ABD-Meksika sınırına 10-15 bin asker göndereceğini açıkladı. Göçmen kervanının ülkeye girişine izin vermeyeceklerini vurgulayan Trump, “Sınır Kontrol güçleri ile Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza birliklerinin yanı sıra sınıra 10 ila 15 bin arasında asker göndereceğiz. Kimse sınırdan içeri girmeyecek” dedi. Trump, söz konusu göçmen konvoyunun oluşmasına ve yola devam etmesine izin veren Latin Amerika ülkelerine ABD’nin yaptığı yardımları kesmeyi ciddi şekilde düşündükleri tehdidini sürdürdü. Trump, Beyaz Saray bahçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kimse içeriye girmeyecek, girmelerine izin vermeyeceğiz. Meksika’da bu insanların çıkardığı sorunlara bakarsanız, ne kadar tehlikeli olduklarını görürsünüz” dedi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), daha önce göçmen kervanına önlem olarak sınıra 5 bin 200 asker gönderileceğini duyurmuştu.

Haberin Devamı

ORDU SİLAHSIZLARA KARŞI

Pentagon’un silahsız göçmenlere karşı ‘dünyanın en güçlü’ ordusunu sevk etme kararı tartışmalara neden olurken, bu adım, son yıllarda Afganistan’ın ardından yapılan en fazla asker sevkıyatı olarak görülüyor. Birleşmiş Milletler’in (BM) rakamlarına göre, Meksika’dan ABD’ye yaklaşık 7 bin göçmen ilerliyor. Trump’ın sınıra göndereceği asker sayısı, ‘silahsız’ göçmen başına en az iki asker anlamına geliyor. Trump, ABD Kongresi’nin Demokratlara kaybedilmesi durumunda önemli konularda alması muhtemel kararların engellenmesinden endişe ediyor.

Her göçmene iki asker

YÜRÜYÜŞE DEVAM

12 Ekim’de Honduras’tan küçük bir grup olarak yola çıkan ve sosyal medyada örgütlendikten sonra sayıları binleri bulan göçmen kafilesi Meksika sınırını geçse de ABD’ye yaklaşık 1500 km uzaklıkta... Orta Amerika ülkeleri Guatemala, Honduras ve El Salvador’dan yola çıkan düzensiz gruplar, sosyal medya ve WhatsApp üzerinden örgütlenerek Meksika sınırında bir araya geliyor. Göçmenlerin ABD’ye giden yolda birleşme isteği ise ‘kendilerini daha güvende’ hissetmeleri arzusundan kaynaklanıyor. Göçmen kervanını gördükçe ABD hayali olan yeni göçmenler de yola çıkma cesareti buluyor.

Haberin Devamı

‘KORKU’ PAYLAŞIMI

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından ABD’ye Meksika’dan yasadışı bir şekilde giriş yapan ve ABD’li bir polisi öldüren Luis Bracamontes’in ifadelerinin bulunduğu bir video paylaştı. Videoda, mahkemeye çıkarılan Bracamontes’in “Yakın zamanda daha fazla polis öldüreceğim” ifadeleri yer alıyor. Videoyu Twitter hesabına ‘sabitleyen’ Trump, “Demokratların ülkemize neler yaptığını görmek şoke edici” ifadesini kullandı. Trump’ın ‘korku politikasını’ yansıtan video, ABD Başkanı’nın 6 Kasım’daki Kongre ara seçimleri öncesinde ‘ırkçılığa’ varan göçmen karşıtlığının yansıması olarak gösteriliyor. 

Her göçmene iki asker

Haberin Devamı

BOLSONARO ELÇİLİĞİ KUDÜS'E TAŞIYACAK

Brezilya’da 28 Ekim’de düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinin kazananı Sosyal Liberal Parti’nin (PSL) lideri Jair Bolsonaro, göreve başladıktan sonra Brezilya’nın Tel Aviv’deki Brezilya Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşımak istediğini söyledi. Israel Hayom gazetesine konuşan Bolsonaro, 1 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturduktan sonra Şili, İsrail ve ABD’ye gideceğini açıklamıştı. Söz konusu kararın uygulamaya geçmesi durumunda Brezilya, ABD’den sonra Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan ikinci büyük ülke olacak. Trump’a hayranlığını defaatle söyleyen ‘Tropik Trump’ lakaplı Bolsonaro, seçim zaferinin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile sıcak bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Öte yandan, İsrail yönetimi Trump’ın ‘Kudüs kararına’ minnetini sergilemeye devam ediyor. İsrail Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz, Kudüs ile Tel Aviv arasındaki hızlı tren hattını Kudüs’teki Ağlama Duvarı’na kadar uzatmayı planladıklarını, Ağlama Duvarı’ndaki durağın isminin Donald Trump olacağını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!