Hepimiz genetik kardeşiz

Güncelleme Tarihi:

Hepimiz genetik kardeşiz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Genetikçiler, saç, göz, ten rengindeki farklılıklara rağmen insanların arasında genetik açıdan aslında pek bir fark olmadığını ortaya çıkardılar. Yani genetik açıdan hepimiz kardeşiz. Ünlü genetikçi Dr.J.Craig Venter, ‘Irk denilen şey, sosyal bir konsept, bilimsel değil. Hepimiz, son 100 bin yıl içinde Afrika’da yaşayan birkaç kabileden dünyaya yayıldık' diyor.

‘İNSANLAR genlerine göre ırklara ayrılabilir mi?’ Yıllardır kafaları meşgul eden bu soruya cevap genetik uzmanlarından geldi. Bilimadamlarına göre, aslında hepimiz genetik açıdan aynı özelliklere sahibiz. Bizim ırk olarak algıladığımız ten, göz rengi ve vücut yapısını belirleyen genler, genetik haritada sadece 0.01'lik bir bölümü oluşturuyor.

Bilimadamlarına göre insan, evrim süreci halkasında çok genç bir türü oluşturuyor. İnsanların genetik yapıları birbirleriyle o kadar büyük bir benzerlik gösteriyor ki, insanları biyolojik gruplara ya da ırklara ayırmak mümkün değil.

Genetik haritayla ilgili araştırmalarda başı çeken genetikçilerden biri olan Celera Genomics Şirketi'nden Dr J.Craig Venter, ‘Irk denilen şey, sosyal bir konsept, bilimsel değil. Hepimiz, son 100 bin yıl içinde Afrika’da yaşayan birkaç kabileden dünyaya yayıldık' diyor.

Bilimadamlarına göre, insanları, ten rengi, burun genişliği, yüz ve vücut yapısına bakarak ırklara ayırıyoruz. Oysa dış görünüşteki bu çeşitliliğe rağmen, genler büyük ölçüde benzerlik taşıyor. Ten rengindeki değişim evrim sürecinde ortaya çıkan bir gelişme. Ekvator yakınlarında yaşayanların ten rengi, güneşin morötesi ışınlardan korunabilmesi için koyulaşırken, kuzeydekilerin güneşten daha fazla D Vitami'ni alabilmesi için ten renkleri açıldı.

KARŞI ÇIKANLAR DA VAR

Biyoloji ve ırklar üzerine araştırmalar yapan Manhattan'daki General Hastanesi Başkanı Dr Harold P.Freeman, ‘Eğer ırk olarak algıladığımız dış görünüşle ilgili unsurların genlerdeki yüzdesinin ne olduğunu soracak olursanız, cevap 0.01’dir' diyor. Freeman, ‘Bu genetik harcımızda çok, çok ufak bir orandır’ yorumunu yapıyor.

İnsanın çekik ya da badem gözlü olması, ten renginin kahverengi ya da beyaz olması birkaç gen tarafından belirlenirken, zekası, artistik ve sosyal yetenekleri binlerce genin karmaşık etkileşimi sonucunda ortaya çıkıyor.

Ancak bazı bilimadamları hala ırkların genlerde belli olduğunu savunuyor. Utah Üniversitesi'nden Dr Alan Rogers, ‘Irklarla ilgili sınıflandırmaların bizim için yararlı olduğunu düşünüyorum. Irklarla ilgili ayrımların daha çok görünüşle ilgili olduğuna inanabiliriz. Ancak bu farklılıklar mevcut, canlıların kökeni ve göçlerini anlamak açısından bilgi sağlıyorlar’ diyor.

Ontario Üniversitesi'nden Dr J.Philippe Rushton, ‘Irk, Evrim ve Davranış’ isimli kitabında genetik açıdan insanları IQ ve suçlara yatkınlığı açısından üç ırka ayırıyor. Rushton'a göre doğu Asyalılar en büyük beyine ve IQ'ya sahipler. Afrika kökenliler en küçük beyinlere sahipler ve IQ'ları da düşük. Avrupa kökenliler ise ortada yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!