Hayaletli zirve

Güncelleme Tarihi:

Hayaletli zirve
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2005 00:00

AB liderleri bugün ‘Hayaletli Şato’ diye bilinen Londra’nın güneybatısındaki Hampton Court’ta bir araya geliyor. İngiliz basını zirveye günübirlik katılan Fransa Cumhurbaşkanı Chirac ve diğer liderlerin şatoda kalmaktan çekindiğini ima etti.

AVRUPA liderlerinin, başta İngiltere ve Fransa arasında kriz konusu olan tartışmalı AB bütçesini görüşeceği bugünkü Londra zirvesinin ‘Hayaletli Şato’ olarak bilinen Hampton Court’ta yapılacak olması Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ı korkuttu.

Zirvenin en önemli konusunu, ‘AB bütçesi’ oluşturuyor. Avrupa Birliği, hálá 2007-2013 bütçesi üzerinde bir anlaşmaya varamadı. Son olarak Haziran ayındaki zirve, İngiltere ve Fransa arasında bütçe konusundaki anlaşmazlık nedeniyle kriz yaratmıştı. Özellikle ‘Tarıma yönelik yardımlar’ konusunda Londra ve Paris, ‘karşı karşıya’ kalmış ve dönemin başkanı, Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, İngiltere’yi sert bir dille suçlayarak zirvenin sona erdiğini açıklamıştı.

Şimdi özellikle bütçe konusunun konuşulacağı zirvenin ‘Hayaletli Şato’da yapılacak olması liderlere tatsız bir şaka gibi geliyor. Özellikle de İngiltere ile kavgalı olan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’a. The Times Gazetesi’ne göre Chirac, bu hayaletlerle birlikte yatmamak için alışılmamış bir biçimde geldiği gün saraydan ayrılacak. Diğer bazı liderlerin de şatoda fazla zaman geçirmeyecekleri ve zirve biter bitmez dönecekleri bildirildi.

Londra dışında devasa bir şato olan bu sarayda yarım yüzyıl önce de Avrupa zirveleri yapılıyordu. Kral 8’inci Henry, iki ülke arasına barış getirmek amacıyla Fransa Kralı’nı ağırlamıştı. Ancak öyle kaba davranmıştı ki, yapılacak bir dizi anlaşma iptal edildi. O tarihten bu yana, uğursuz sayılan sarayda hiçbir uluslararası toplantı yapılmadı.

KİMLERİN HAYALETİ olabilir

Saraydaki hayaletlere ait olduğu iddia edilen güvenlik kamerası görüntüleri ve fotoğraflar bile var. Gerçekten de yüzyıllardır bu sarayda bazı hayaletlerin dolaştığına inanılıyor. Bunlar:

8’inci Henry’nin karısı Jane Seymour, oğlunu dünyaya getirirken burada ölmüştü. Elinde mumlarla Jane’in hayaletinin dolaştığı söyleniyor.

Oğlu Edward’ın dadısı Sibell Penn’in cenazesi 1562’de saraya gömülmüş. 1829’da bir inşaat sırasında mezarı hasar görmüş. Sarayın güneybatı kanadındaki tuhaf sesleri takip eden işçiler, bir duvarın arkasında Penn’in kullandığı gibi eski bir çıkrık buldular.

Henry’nin zina ile suçlanan beşinci karısı Catherine Howard, Londra Kulesi’nde idam edilmeden önce bu sarayda hapsedilmişti.

Başı kesilerek öldürülen Kral Charles da sarayda hapsedilmişti.

Zirvenin gündeminde neler var
/images/100/0x0/55ea0eaaf018fbb8f8683f52

TÜRKİYE’yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil edeceği AB zirvesinin gündeminde şunlar var:

Zirvenin ana gündem maddesi Avrupa bütçesi olacak. Liderler bütçe konusunda ortak bir anlaşma zemininde buluşmaya çalışacak. Ancak bütçe ile ilgili onaylamanın, Aralık ayında yapılacak olan zirvede gerçekleşmesi bekleniyor.

Tarım bütçesi konusunda Lüksemburg’un masaya koyduğu öneri görüşülecek. Buna göre, 5.5 milyar Euro’luk ek bir bütçenin tarıma ayrılması isteniyor. Bunun da her AB vatandaşının gelirinin, yüzde 1.06’ya tekamül ettiği belirtiliyor. Ancak bu öneri Londra tarafından reddediliyor.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, zirveye ‘yeni bir öneri’ ile katılacak ve ‘küreselleşme’ sorunu yüzünden kapanmak zorunda kalan şirketlere yönelik bir kaç milyar Euro’dan oluşan bir ‘fon’ kurulmasını isteyecek.

Zirvenin bir diğer önemli gündem maddesi ise yasadışı göç. Liderler yasadışı göçün önlenmesi konusunda atılması gereken adımları masaya yatıracak. İspanya bu konuda ‘ek bir bütçe’ hazırlanmasını talep ediyor.

ERDOĞAN, TÜRKİYE KÜRSÜSÜNÜ AÇACAK:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB liderleriyle öğle yemeğinde bir araya gelecek ve topluluğun geleceğine ilişkin tartışmalara katılacak. Erdoğan’ın bir gün sürecek toplantı çerçevesinde başta dönem başkanı İngiltere’nin Başbakanı Tony Blair olmak üzere, aralarında Avusturya ve İtalya’nın da bulunduğu diğer bazı üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler yapması planlanıyor. Erdoğan bugün akşam saatlerinde de London School of Economics (LSE) bünyesinde oluşturulan Türkiye Çalışmaları Kürsüsü’nün açılışını yapacak.

SCHRÖDER’E VEDA:

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, AB liderler zirvesine ‘son kez’ katılacak. Birçok AB lideri, bu nedenle Schröder’den ‘özel görüşme’ talebinde bulundu. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in yerine Aralık ayında yapılacak olan zirveye, Almanya’nın yeni Başbakanı Angela Merkel katılacak.


Zeynel LÜLE / HAMPTON COURT
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!