Hayalet ressam Grafitileriyle Filistin’de

Güncelleme Tarihi:

Hayalet ressam Grafitileriyle Filistin’de
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2005 01:39

Kod adı Banksy. Şimdiye kadar hiç fotoğrafı çekilmedi. Kim olduğu ya da kimliği bilinmiyor. O hayalet bir grafiti ressamı. ‘Gerilla ressam’ diye anılan ve İngiliz olduğu sanılan Bansky, son olarak İsrail’in ördüğü güvenlik duvarına Filistin tarafından grafitiyle pencere açtı.

ÜNLÜ grafiti ressamı Banksy, bu defa Ortadoğu’da ortaya çıktı. Grafitileriyle dünya çapında bir üne kavuşan Banksy, bu kez Filistin’i İsrail’den bölen güvenlik duvarının üzerine yaptığı dokuz çizimle duvara isyan etti.

Banksy’nin sözcüsü Jo Brooks, ‘İsrail güvenlik güçleri tehditvari havaya ateş açtılar ve bunları çizerken birkaç namlu üzerine yönelmişti. Ancak eserleri hálá duvarda duruyor’ dedi.

Duvarın Filistin tarafına yapılmış eserlerden birinde ahırın penceresinden dışarı bakan beyaz bir at görünüyor. Vücudu görünmeyen atın ayakları ise duvarın altında dikkat çekiyor. Atın ayaklarındaki görüntü, sanki duvarda bir delik açılmış havası veriyor. Başka bir çizimde ise duvarı kırmış, içeri giren küçük çocuklar resmedilirken, diğer bir grafitide duvarı aşan bir merdiven dikkat çekiyor. Geçen hafta Filistin’e yaptığı gezi sırasında güvenlik duvarını renklendiren Banksy, burasının diğer grafiti sanatçıları için de uygun bir yer olduğuna işaret ediyor.

DUVAR TARTIŞMASI

Ressam, ‘www.banksy.co.uk’ adresinde ‘İsrail, işgal altındaki Filistin topraklarının etrafına duvar örüyor. Berlin duvarından üç misli yüksek ve 700 km’den fazla uzunlukta olacak, Londra ile Zürih arası kadar. Filistin’i dünyanın en büyük hapishanesine çeviriyor. Aynı zamanda grafiti sanatçıları için iyi bir tatil merkezi’ diyor.

İsrail’in Filistinli teröristleri engellemek için inşa ettiğini savunduğu 700 km uzunluğundaki güvenlik bariyeri, duvar ve dikenli çitten oluşuyor. Tehditin yüksek olduğu bölgelerde güvenlik bariyeri yüksek duvar şeklinde, tehditin daha az olduğu alanlarda ise çit olarak inşa ediliyor. BM, bu güvenlik bariyerini yasa dışı ilan ederken, İsrail, iddiaların aksine bunun nihai bir sınır değil, anlaşma sağlandığında hudutun yeniden belirleneceğini savunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!