Havalimanında köstebek şüphesi

Güncelleme Tarihi:

Havalimanında köstebek şüphesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2015 20:44

Mısır’ın Sina Yarımadası’nda Rus yolcu uçağını düşürdüğünü iddia eden IŞİD, dün bir video yayınlayarak eylemi Sina’daki üyelerinin düzenlediğini ancak bunun nasıl yaptıklarını açıklamayacaklarını duyurdu. Uzmanlar, IŞİD’in havalimanında kullandığı bir köstebeği korumak için detayları vermemiş olabileceği yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinden Rusya’ya giderken 31 Ekim’de havada infilak ettiği düşünülen Metrojet firmasına ait Rus yolcu uçağını düşürdüğünü iddia eden terör örgütü IŞİD, 7 dakikalık bir video yayınladı.

“Rusların öldürülmesiyle rahatlayan ruhlar” başlıklı videoda Suriye’de Rus saldırılarında yıkıldığı ifade edilen binaların önünde konuşan bir IŞİD militanı, “Biz huzur içinde yaşayana kadar size rahat vermeyeceğiz” şeklinde konuşuyor. Videoda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmelerinden kareler de yer alıyor.

Videodaki IŞİD militanının, “Size bunu nasıl yaptığımızı söylemeyeceğiz. Yöntemlerimizi kendi seçtiğimiz zaman ve yerde açıklarız” diyerek detay vermekten kaçınması ise dikkat çekti. IŞİD’in bu tür eylemlerde çoğu zaman detaylı bilgi verdiğine işaret eden uzmanlar, örgütün, havalimanında kendilerine çalışan bir köstebeği korumak istemiş olabileceğini ifade etti. Terörle mücadele haberleri veren Long War Journal adlı ABD merkezli siteden güvenlik analisti Thomas Joscelyn, “Konuştuğum bütün istihbarat yetkilileri saldırının sorumlusu olarak IŞİD’in Mısır kolu Sina Vilayeti’ne işaret etti. IŞİD’in bunu nasıl yaptığını söylememesinin sebebi havalimanındaki köstebeği korumaya çalışmaları olabilir” dedi.

Haberin Devamı

 ‘YÜZDE 90 BOMBA’

Uçağın kara kutularını inceleyen ekipten Mısırlı bir uzman, İngiliz haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada, “Kara kutudaki sesin şimdiye kadarki analizinden ve göstergelerinden çıkan bunun bir bomba olduğu yönünde. Bomba olduğundan yüzde 90 eminiz” dedi. Bu arada, İngiliz Independent, Mısır havayollarındaki tedbirlerin yetersizliğine dikkat çekti. Gazeteye konuşan Mısırlı bir havalimanı yetkilisi, bagajları yükleyen kişilerin kapalı devre kamera sisteminden kontrolünde ciddi aksama olduğunu anlattı. Yetkili, kontrol sıklığını ‘yarı yarıya’ diye açıkladı. 

THY SEFERLERİ 16 KASIM’A KADAR İPTAL ETTİ

Rus yolcu uçağının IŞİD tarafından düşürüldüğü yönündeki  iddiaların ardından haftasonu için Şarm el-Şeyh’e seferlerini iptal eden Türk Hava Yolları (THY) iptal süresini 16 Kasım’a kadar uzattı. THY  Basın Müşavirliği tarafından yapılan açıklamada “Sayın yolcularımız Şarm el-Şeyh meydanındaki güvenlik problemleri nedeniyle 16 Kasım’a kadar seferlerimiz karşılıklı olarak iptal edilmiştir” denildi. Şarm El Şeyh’te kalan yolcuların tahliyesi ile ilgili açıklamada ise gerekli planlama çalışmalarının yapılmakta olduğu ve yolcuların tahliyesi kesinleştiğinde gerekli açıklamaların yapılacağı vurgulandı.

Haberin Devamı

RUSYA’DAN ‘VALİZ’ OPERASYONU

Mısır’dan vatandaşlarını valizsiz tahliye etmeye devam eden Rusya, bu ülkede kalan bagajlar için askeri uçakları devreye soktu. “Valiz” kod adlı askeri operasyona dün start verildi. Önceki gün 11 bin vatandaşını Mısır’dan tahliyen eden Rusya’nın dün de 20 bin kişiyi nakletmesi bekleniyordu. Rus vatandaşlarının Mısır’dan tahliye edilmesini yöneten Rusya Başbakan Yardımcısı Ankadiy Dvorkoviç ilginç bir açıklama yaparak, “Mısır güvenlik güçleri vatandaşlarımız tahliye edilmesi sürecinde yolcu uçaklarına valiz kesinlikle sokmama kararı bizim ‘Valiz’ operasyonu başlatmamıza yol açtı. Rus Hava Kuvvetleri devreye giriyor. Mısır’da kalan valizler bizim askeri uçaklar tarafından gerektiği kadar sefer yapılarak Rusya’ya taşınacak” dedi.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!