Hava ulaşımını felç ettiler

Güncelleme Tarihi:

Hava ulaşımını felç ettiler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2010 00:00

Almanya'nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa'da çalışan 4 bin pilot, ücret artışı ve iş güvenliği talebiyle bugün itibarıyla dört gün sürecek iş bırakma eylemi başlattı. Alman havacılık tarihinin en büyük grevi nedeniyle şu ana kadar yaklaşık bin uçuş iptal olurken, eylemden dünya genelinde 10 binden fazla yolcu etkilendi.

Haberin Devamı

DÜNYAYI FELÇ ETTİLER - FOTO GALERİ

Lufthansa’da 4 bin pilotun katıldığı grev havayolu ulaşımında kaos yaratmaya başladı. 

Yetkililer, planlanan bin 800 seferin yarısına yakınının gerçekleştirilemediğini ifade ederken, grevden etkilenen yolcu sayısı şimdiden 10 bini buldu. 

Dört gün sürecek grev neticesinde 3 binden fazla uçuşun iptal olması bekleniyor. 

Grevin Lufthansa'ya günlük maliyetinin 25 milyon euro olduğu açıklandı.

Toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alamayan Cockpit Union isimli sendikanın çağrısına uyarak yüzde 94 oyla grev kararı alan pilotlar, yüzde 6.4 oranında istedikleri ücret zammından önce iş garantisi talep ediyor. Pilotların bağlı olduğu sendika, havayolu şirketinin giderek artan sayıda daha ucuza çalışan yabancı pilot kullanmaya başladığını savunuyor. Sendika, greve Lufthansa’nın yan şirketlerinden olan Germanwings ve Lufthansa Cargo pilotlarının da katılımıyla iş bırakan pilot sayısının 4 bin 500'ü bulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Grev nedeniyle iptal olan uçuşlarda bilet alan yolcuların, uçuşlarını 31 Mayıs'a kadar ücretsiz iptal edebileceği veya erteleyebileceği belirtildi. Lufthansa'dan yapılan açıklamada, şirketin havaalanlarında mahsur kalan yolcuların her türlü ihtiyacını karşılayacağı da taahhüt edildi.

İMDADA THY VE SUNEXPRESS YETİŞTİ

Lufthansa iptal etmek zorunda kaldığı seferlerindeki yolcuların bir bölümünü trenlere kaydırırken bir bölümünü de başka ülkelerin uçak şirketleriyle gönderdi. Özellikle Amerika ve İngiltere havayolları şirketlerinin önlerinde büyük yoğunluk yaşandı.

Türkiye seferleri için Lufthansa'nın yardımına Türk Hava Yolları ve SunExpress uçak şirketlerinin yetişti. Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) bildirdiğine göre, Lufthansa'nın her gün üç kez Frankfurt'tan yaptığı seferlerindeki yolcuların bir bölümü Türk Hava Yolları seferlerine kaydırıldı. Ayrıca Lufthansa Türkiye'ye yaptığı üç sefer saatlerinde devreye SunExpress uçağını kiralayıp soktu.

Türkiye'ye giden yolcuların fazla sorun yaşamadığını vurgulayan Frankfurt havalimanındaki seyahat şirketi çalışanı Dilek Ökmener, “Diğer ülkelere gitmek isteyen yolcuları başka uçak şirketleriyle gönderdik. Çok sayıda yolcu ise önceden biletlerini değiştirmiş. Tek sorun Türkiye'den Amerika’ya gidecek olan Frankfurt aktarmalı transit yolcular. Vizeleri de olmadığı için bunlar saatlerce transit salonunda beklemek zorundalar. Uçaklar dolu olduğu için yer bulmaları zor” dedi.

Haberin Devamı

LUFTHANSA MAHKEMEYE BAŞVURDU

Lufthansa, pilotlarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve iş güvencelerinin sağlanması amacıyla başlattığı grevin durdurulması talebiyle Frankfurt İş Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

Lufthansa sözcüsü Andreas Bartels, yapılan başvuruda, grevin pilotların taleplerine oranla fazla abartılı olduğu gerekçe gösterildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!