Hamaney'den 'nükleer' çıkış, Suudi Arabistan'a sert mesaj

Güncelleme Tarihi:

Hamaneyden nükleer çıkış, Suudi Arabistana sert mesaj
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2015 12:55

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Tahran'la Batılı devletler arasında varılan nükleer uzlaşıyla ilgili ilk kez konuştu. İranlı lider, Yemen operasyonundan ötürü Suudi Arabistan'a da sert mesaj verdi.

Haberin Devamı

Devlet işlerinde son sözü söyleme yetkisine sahip olan Hamaney, Lozan'daki uzlaşının tam bir anlaşmaya varılacağını garanti etmediğini belirtti.

Hamaney, televizyonda yayınlanan konuşmasında, "Son görüşmelerden çıkan sonuca taraftar da değilim, karşı da değilim. Yetkililerin söylediğine göre henüz bir karar alınmadı, bağlayıcı bir sonuca da ulaşılmadı" dedi.

Hamaney, "Her şey ayrıntıda gizlidir. Ayrıntılarla İran'ı arkadan hançerleyebilirler. Kutlama yapmak için erken" dedi.

'YEMEN' MESAJI
Hamaney, Yemen'e düzenlenen askeri operasyona öncülük eden Suudi Arabistan'a da sert mesaj verdi.

Reuters'uın haberine göre, masum Yemenlilerin öldürülmesinin büyük bir suç olduğunu belirten Hamaney, "Suudi Arabistan şüphesiz bundan zarar görecek" dedi.

Hamaneyden nükleer çıkış, Suudi Arabistana sert mesaj
İŞTE TAHRAN'I SOKAKLARA DÖKEN ANLAŞMANIN DETAYLARI

İsviçre'nin Lozan kentinde İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'dan oluşan P5+1 ülkeleri arasında, İran'ın nükleer programı üzerinde yürütülen müzakerelerde 2 Nisan'da uzlaşmaya varılmıştı.

Haberin Devamı

İran'ın nükleer programı konusunda "siyasi çerçeve anlaşması" sağlanırken, bundan sonraki aşamada anlaşmanın taslağının yazılmaya başlanması ve nihai anlaşmanın 30 Haziran'a kadar imzalanması planlanıyor.

İran, uranyum zenginleştirmede kullandığı santrifüjleri 3’te 2 azaltıp elindeki uranyum stokunu 300 kg’a indirmeye ve plütonyum üreten ağır su reaktörünü sökmeye razı olurken, uluslararası toplum da bu uygulamaları sonrası İran’a yönelik yaptırımları kaldırmayı kabul etmişti.

RUHANİ NET KONUŞTU
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ülkesine uygulanan ambargoların tamamının "ivedilikle kaldırılmasını içermeyen" bir nihai anlaşmayı imzalamayacaklarını söyledi.

Tahran'da 9'uncu Ulusal Nükleer Günü kutlamaları dolayısıyla konuşan Ruhani, "Uygulamaya gireceği ilk günden itibaren İran'a uygulanan tüm ambargoların ivedilikle kaldırılmasını içermeyen hiç bir anlaşmayı imzalamayacağız" dedi. Ruhani konuşmasında, "Nükleer müzakerelerde elde edilen başarının asıl sahibinin İran halkı olduğunu" söyledi.

Haberin Devamı

İran'da Mahmud Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanlığı döneminde 9 Nisan 2007 tarihinde ilan edilen "Ulusal Nükleer Günü" her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!