Halep'ten son dakika haberi... İkinci konvoy da ulaştı!

Güncelleme Tarihi:

Halepten son dakika haberi... İkinci konvoy da ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2016 09:22

Dünya bugün Suriye'nin Halep kentine kilitlendi. Halep'te dün bozulan ateşkes bu sabah yeniden sağlandı. Ancak sivilleri ve muhalif güçleri tahliye etmesi beklenen 20 otobüs ve 10 ambulanslık konvoy, AA'nın haberine göre İran destekli Şii milis grubundaki keskin nişancıların saldırısına uğradı. Türk Kızılayı bu saldırıda dört kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Saldırı nedeniyle geri dönen konvoy, öğle saatlerinde yeniden yola çıktı. İlk konvoyun, İdlib kentinde muhaliflerin kontrolündeki bölgeye ulaştığı bildirildi. İşte Halep'ten gelen son dakika haberleri...

Haberin Devamı

Dakika dakika Halep'teki gelişmeler:

24.30: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 24 araçlık 3. konvoy da doğu Halep'ten yola çıktı.

23.15:
Başbakan Binali Yıldırım ile Rus mevkidaşı Dimitri Medvedev arasında Halep konusunda bir telefon görüşmesi yapıldı. Başbakan Binali Yıldırım, Medvedev'den sivillerin tahliyesi konusunda yardım istedi.

22.30:
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasında bir telefon görüşmesi yapıldı. Görüşmede Suriye'deki durum ele alınırken Obama, Türkiye'nin Halep'den sivillerin tahliyesi konusundaki girişimlerini takdir ettiğini belirtti.

22.10:
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Halep'ten 2. konvoyunda ÖSO kontrolündeki bölgeye ulaştığını açıkladı. 2. konvoyda bin 198 sivil var. 3. konvoy için otobüsler Halep'e döndü.

21.00: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İranlı mevkidaşı Cevad Zarif'in bugün toplam 6 telefon görüşmesi yaptığı açıklandı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmelerde Halep’teki sivillerin güvenli bölgelere tahliyesi ve bunun için dün akşam sağlanan ateşkes konusu ağırlıklı olarak ele alındı. 

Haberin Devamı

20.30: İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya ve İran'ın Londra büyükelçilerini Halep'te yaşananlara ilişkin olarak bakanlığa çağırdı. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, konuya ilişkin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Halep konusundaki derin endişeleri iletmek için Rusya ve İran’ın büyükelçilerini çağırdım. Sivillerin korunması ve yardımın ulaştırılması çok önemli” ifadelerini kullandı.    

20.00: 
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Halep'ten Türkiye'ye getirilen yaralılara ilişkin "6 yaralı geldi. 10 yaralı gelecek toplamda. Halep'ten çıkartılan yaralı sayısı 35'in üzerinde bunun tamamına yakını ağır yaralı. Onların muhtemelen tamamına yakını gelecek" dedi.

19.40:
Halep'te ÖSO kontrolündeki bölgeden getirilen yaralılar Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde tedavi altına alındı.

19.03:
Fransa, BM Güvenlik Konseyi'nin Halep konusunda acilen toplanması için talepte bulundu.

18.45: Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, sosyal medyada yayımladığı videoda, Halep'te rejim güçlerince kontrolün sağlanmasının, bir dönüm noktası olduğunu savundu. Esad, "Bugün tarihin Suriye vatandaşları tarafından yazılmasına şahit oluyoruz" dedi.

Haberin Devamı

18.17: Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Halep'ten İdlib'e doğru açılan tahliye koridorundan ilk 20 otobüs tahliye edilmiş vaziyette. Hemen Halep'in dışında Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kontrolündeki bir güvenli bölgeye ulaşmış vaziyette. Bunların içinde 30-35 civarında yaralı var. Bir kısmı ileri derecede yanık maalesef, bir kısmı ağır yaralı" dedi.

Halepten son dakika haberi... İkinci konvoy da ulaştı

18.00: Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Halep'ten 80 bin ila 100 bin arasında insanın tahliye edilebileceğini söyledi. Kaynak, ÖSO'dan talep gelmesi halinde sınırın Suriye tarafında kamp kurulabileceğini ifade etti.

17.38: Rusya ordusundan Korgeneral Viktor Poznikhir, rejim güçlerinin Halep'teki askeri operasyonlarını büyük ölçüde tamamladığını açıkladı.

Haberin Devamı

17.37: AA'nın haberine göre, ilk konvoy, Raşidin semti üzerinden Türkiye sınırında muhaliflerin kontrolündeki İdlib iline ulaştı.

17.18: Reuters'ın haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı, silahlı muhalif savaşçıların tamamının Halep'ten çıkarıldığını duyurdu.

17.00: Suriye devlet televizyonu, Doğu Halep'ten tahliye edilenlerin bulunduğu konvoyun, kentin dış bölgelerindeki Raşidin semtine ulaştığını bildirdi. Raşidin'i, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bünyesindeki gruplardan Ceyşü'l Mücahidin kontrol ediyor.

16.42: AFP'nin haberine göre, anlaşma kapsamında Doğu Halep'ten ayrılan ilk konvoy, Halep'in batısında muhaliflerin kontrolündeki bölgeye ulaştı. Söz konusu konvoyda Suriye Kızılayı'na ait araçların olduğu ve yaralıları taşıdığı belirtildi.

Haberin Devamı

16.33: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov, Suriye'nin Halep kentindeki tahliyelere ilişkin sürecin Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşmelerle bağlantılı olduğunu söyledi. Kremlin sözcüsü Peskov, Halep'teki son gelişmelere ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, "Putin ve Erdoğan arasındaki görüşmelerde ele alınan bazı konular, bugün yaşanan gelişmelerle bağlantılı" ifadelerini kullandı. Erdoğan ve Putin'ın dün akşamki telefon görüşmesinde Halep'te yaşanan insanlık dramı ele alınmıştı.

16.30: Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Doğu Halep'ten ayrılan konboyda, 21 otobüs ve 19 ambulans olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

İLK KONVOYDA YAKLAŞIK 1000 KİŞİ VAR

16.21: Reuters'a konuşan Suriyeli bir yetkili, Halep'in doğusundan ayrılan ilk konvoyda 951 kişi bulunduğunu belirtti. AFP, bu kişilerden "200'ünün savaşçı, 108'inin ise yaralı olduğunu" belirtti.

16.18: Anadolu Ajansı'nın haberine göre, rejim güçlerine bağlı savaş uçakları ile İran komutasındaki Şii milisler, Doğu Halep'ten yola çıkan ilk tahliye konvoyunun güzergahında yer alan Raşidin bölgesine saldırdı.

15.45: Rusya ve ABD, Halep'teki durumu çözüme kavuşturmak adına yapılan görüşmeleri askıya aldı. TASS ajansı, haberi Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov'a dayandırdı.

15.38: Birleşmiş Milletler Suriye insani yardım danışmanı Jan Egeland, Suriye'nin Halep kentinden tahliye olanların çoğunluğunun İdlib'e gideceğini, fakat bazılarının Türkiye'ye gitmeyi tercih edebileceğini belirtti. Egeland ayrıca Rusya'nın Birleşmiş Milletler toplantısında Halep tahliyesinin hızlı ve barışçıl bir şekilde halledileceğinin garantisini verdiğini söyledi.

15.30: Doğu Halep'teki yaralıları taşıyan ilk tahliye konvoyu, rejimin kontrol noktasından geçti. Yaralıların rejim bölgesindeki yeşil otobüslere nakledilerek muhaliflerin kontrolündeki İdlib'e ulaştırılması öngörülüyor.

Halepten son dakika haberi... İkinci konvoy da ulaştı

15.21: BBC yapımcısı Riam Dalati, ağır yaralı ve hastaları taşıyan ambulansların tedavi görmek için gidecekleri Türkiye sınırına yaklaştığını bildirdi. 

15.20: Rusya Savunma Bakanlığı, "Muhalif güçleri taşıyan ilk otobüs konvoyu Doğu Halep'ten ayrılıyor" açıklamasında bulundu.

15.12: Suriye'de muhalefet yanlısı Halep Medya Merkezi, Doğu Halep'ten tahliyeler için bölgeye giden ambulans ve otobüs konvoyların fotoğraflarını yayımladı.

Halepten son dakika haberi... İkinci konvoy da ulaştı

Halepten son dakika haberi... İkinci konvoy da ulaştı

15.06 Suriye devlet televizyonu, 29 otobüs ve ambulansın, İdlib kentinde, muhaliflerin 1.5 yıldır kuşatma altında tuttuğu, iki Şii köyü Foah ve Kefraya'ya doğru yola çıktığını bildirdi. Foah ve Kefraya köylerindeki yaralıların tahliyesi, rejimin anlaşma için öne sürdüğü şartlardan biriydi. Rejim yanlısı ittifaktan bir askeri yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, Halep'ten yapılacak tahliyelerle aynı sayıda, 15 bin dolayında kişinin bu iki köyden çıkmasına izin verileceğini söyledi.

15.03: AA'nın haberine göre, Sağlık Bakanlığı, Suriye'nin Halep şehrinden tahliye edilmeye başlanan siviller için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Halep'ten gelmesi beklenen yaralılara ilk müdahale Hatay'da kurulan acil sağlık çadır birimlerinde yapılacak.

14.27: Otobüsler 5 dakika önce, Ramuse semti üzerinden çıkış yapmak amacıyla rejimin kontrol noktasına hareket etti. Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve Suriye Kızılayı, konvoya refakat ediyor.

14.20: Kontrol noktasından geçilmesi durumunda yaralılar rejim bölgesinde bekleyen yeşil otobüslere aktarılacak. Konvoy, doğu Halep'ten çıkabilmesi durumunda da yaklaşık 4 kilometre rejim kontrolündeki alanda yol alacak. Ardından, muhaliflerin bulunduğu Halep'in batı kırsalına girecek. Yaralıları taşıyan konvoyun, batı Halep'ten yine muhaliflerin kontrolündeki İdlib iline ulaşması planlanıyor. Türkiye sınırındaki İdlib ili, Hatay'ın karşısına denk düşüyor. 

21 KİLOMETRELİK İNSANİ KORİDOR

13.45: Uluslararası Kızılhaç Komitesi, muhaliflerin kontrolündeki doğu mahallerinde bulunan 200 yaralının tahliyesinin sürdüğünü açıkladı.

13.25: Reuters'ın haberinde, tahliye işlemlerine Türk Kızılayı'na ait ambulansların da katıldığı bildirildi.

13.10: Reuters'a göre, Rusya Savunma Bakanlığı, 5 bin muhalif ve aile üyelerinin Doğu Halep'ten tahliyesinin başladığını duyurdu. TASS'a konuşan bir Rus askeri yetkilisi, tahliye edilecek kişilerin, 21 kilometre uzunluğundaki insani koridor üzerinden götürüleceğini belirtti.

Halepten son dakika haberi... İkinci konvoy da ulaştı

Halep'in batısında rejim kontrolündeki bölgede bulunan Rus askerleri, tahliye işleminden önce böyle görüntülendi.

13.05: Halep'teki görgü tanığı, Reuters'a yaptığı açıklamada, 20'den fazla otobüsün tahliye için rejim kontrolündeki bölgeden muhaliflerin elindeki mahallelere doğru yola çıktığını söyledi. Görgü tanığı daha sonra ise yeşil otobüslerin muhaliflerin kontrolündeki bölgeye girdiğini aktardı.

13.00: AB Bakanı Ömer Çelik, "Dünya Halep utancıyla yüzleşmeli. Maalesef koridorun açılması sabote ediliyor" dedi.

12.50: İHA'nın haberine göre, saldırıya uğrayan konvoy yeniden harekete geçti.

Halepten son dakika haberi... İkinci konvoy da ulaştı

Mermi izleri olan bir ambulans içinde tahliye edilmeyi bekleyen yaralı bir çocuk

12.48: Halep'in doğusunda yaşanan gelişmeler doğrultusunda Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı'nda olası yaralı gelişlerine karşın ambulans bekletilmeye başlandı.

12.45:  Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Halep'ten yola çıkan tahliye konvoyuna İran destekli Şii milislerin saldırdığını ve bunun sonucunda dört kişinin öldüğünü söyledi. Kınık, bir haber kanalında yaptığı açıklamada, son duruma ilişkin "İran destekli Şii milisler Halep'te tahliye konvoyuna saldırdı. Dört ölü, 40'ı ağır 500 yaralı var" diye konuştu.

12.40: Reuters'a konuşan görgü tanığına göre, ambulanslar, yaralıların tahliyesi için Doğu Halep'te muhaliflerin kontrolündeki bölgeye doğru harekete geçti.

12.30: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, konvoya açılan ateşe ilişkin, “İranlı milisler yaptığı konusu teyide muhtaç bilgilerdir. Kesin bir şey söylemem mümkün değildir. Olaylar çok hızlı gelişiyor" dedi.

İŞTE GÜN İÇİNDE DAHA ÖNCE YAŞANAN GELİŞMELER

Reuters'a bilgi veren bir muhalif yetkili, yeni ateşkesin TSİ 03.30'da devreye girdiğini açıkladı. Anlaşmanın sağlanmasının ardından Reuters'a konuşan Suriyeli bir yetkili, "Doğu Halep'teki silahlı kişilerin tahliyesini düzenleyecek operasyon başladı" dedi.

YARALILARI TAŞIYAN KONVOY HAREKET ETTİ

Reuters'ın haberine göre, Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü, hastaları taşıyan ilk konvoyun Halep'in kuşatma altındaki doğu mahallelerinden kentin batısına hareket ettiğini bildirdi.

KONVOYA ATEŞ AÇILDI

Ancak AA'nın haberine göre, İran komutasındaki Şii milisler, Suriye'nin doğu Halep bölgesindeki kuşatmadan tahliye edilmek üzere bekleyen sivillerin bulunduğu araç konvoyuna ateş açtı. Saldırıda bir sivil hayatını kaybetti, dördü yaralandı.

Halep'teki AA muhabirinin bildirdiğine göre, otobüslere bindirilen sivillerin bulunduğu araç konvoyu, Ramuse semtine hareket edip rejim güçlerinin kontrol noktasına yaklaşarak beklemeye başladı.

Halepten son dakika haberi... İkinci konvoy da ulaştı

Bu sırada İran komutasındaki Şii milislerin cephe hatlarından keskin nişancılar, sivillerin üzerine ateş açtı. Saldırıda bir sivil hayatını kaybetti, dördü yaralandı. Konvoy, saldırı üzerine geri döndü. Habertürk'ün haberine göre, Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, konvoyun yeniden yola çıkması için anlaşıldığını belirtti.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatı üzerine, Suriyeli muhaliflerin tahliyesine Rus askerlerinin öncülük etmeye hazırlandığını açıklamıştı. Açıklamada, Suriyeli yetkililerin, İdlib'e tahliye edilecek muhaliflerin ve ailelerinin güvenliği için garanti verdiği belirtilmişti.

Muhaliflerin ve ailelerinin bindirileceği 20 otobüsün, Rus İHA'larınca izleneceğinin ifade edildiği açıklamada, açılan insani koridordan ilerleyecek olan konvoya 10 da ambulansın eşlik edeceği bildirilmişti.

Halepten son dakika haberi... İkinci konvoy da ulaştı

Konvoylar, Rus ordusuna ait insansız hava araçları tarafından takip ediliyor.

Suriye devlet televizyonu, Doğu Halep'ten tahliye edilecek muhaliflerin ve aile üyelerinin sayısını 4 bin olarak duyurdu.

İRAN'DAN 'HALEP' TELEFONU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile telefon görüşmesi yaptı. AA'nın haberine göre, Çavuşoğlu, Zarif ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Karşı talebin talebiyle gerçekleşen görüşmede, Halep’teki son durum ele alındı.

Halepten son dakika haberi... İkinci konvoy da ulaştı

"BİRKAÇ SAAT İÇİNDE..."

Esad rejimini destekleyen Lübnanlı Şii Hizbullah örgütünün medya birimi bu sabah yaptığı açıklamada, bozulan ateşkesin gece süren temaslar sayesinde devreye girdiğini ve Halep'ten tahliyelerin "saatler içinde" başlayacağını duyurmuştu.

Açıklamada, "Müzakerelere katılan taraflar arasında yoğun temaslar sonunda silahlı savaşçıların birkaç saat içinde (Halep'in) doğu mahallelerinden çıkmaları için ateşkesin yeniden devreye girmesi sağlanmıştır" denilmişti.

Türkiye'nin arabuluculuğunda önceki gün saat 19.00 sularında, Rusya öncülüğündeki rejim güçleri ile Doğu Halep'teki silahlı muhalif gruplar arasında ateşkes sağlanmıştı. Mutabakatla, sivillerin ve silahlı muhaliflerin Doğu Halep'ten güvenli biçimde tahliye edilmeleri, Halep'in güneybatısında yer alan muhaliflerin kontrolündeki İdlib iline nakledilmeleri öngörülmüştü. Ancak İran komutasındaki Şii milisler ve rejim ordusu, bölgeden ilk etapta çıkarılmak istenen yaralılara izin vermeyerek, sabah saatlerinde ateşkes ihlallerine başlamıştı.

"SON SALDIRILAR SAVAŞ SUÇU OLABİLİR"

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, Suriye'nin doğu Halep bölgesinde ateşkesi ihlal eden rejim güçleri ve destekçilerinin büyük bir ihtimalle savaş suçu işlediğini ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti.

Hüseyin, yaptığı yazılı açıklamada, "Ateşkesin bozulmasının nedenleri tartışılırken Suriye hükümetine bağlı güçler ve onların müttefiklerinin küçük bir alana sıkışmış sivillere yönelik çok daha şiddetli bir bombardıman başlatması neredeyse kesin bir şekilde uluslararası hukukun ihlalidir ve büyük bir ihtimalle de savaş suçu oluşturmaktadır" ifadesini kullandı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!