Haber geçmesin diye öldürdüler

Güncelleme Tarihi:

Haber geçmesin diye öldürdüler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dulje kasabasında pusuya düşürülerek arabalarının içinde hunharca öldürülen iki Alman gazetecinin, Stern dergisi muhabiri oldukları ortaya çıktı. Sırp silahlı grupların bu gazetecileri, toplu mezarların bulunduğu bölgeden fotoğraf ve haber geçmelerini engellemek amacıyla öldürdükleri ifade ediliyor.

NATO'ya bağlı çeşitli ülkelere ait binlerce asker, tank ve zırhlı araç, Kosova içlerine doğru akmaya devam ederken, çıkan çatışmalarda, toplu mezarların bulunduğu bölgeye giden iki Alman gazeteci, haber ve fotoğraf geçmelerini engellemek isteyen Sırplar tarafından öldürüldüler. Olay, Almanya'yı şok etti. Böylece, müttefik güçlerin Kosova'ya girdiği Cumartesi gününden bu yana ölü sayısı da 11'e yükseldi. Öldürülen üçüncü Alman'ın da gazeteci olduğunu açıklayan Almanya Dışişleri Bakanlığı, daha sonra bu açıklamasını geri çekti ve bu kişinin sivil görevli olduğunu bildirdi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Alman askerler tarafından Suva Reka yakınlarında cesedi bulunan kimliği belirsiz kişinin, Alman gazetecilerin şoförü olduğu sanılıyor. Kosova'da önceki gün de, Stern muhabiri iki gazeteci öldürülmüştü.

Ölen gazetecilerin, toplu mezar bulunduğu belirtilen Stimlje bölgesine gitmek üzere yola çıktıkları, ancak Sırp silahlı grupların bu gazetecileri, fotoğraf ve haber geçmelerini engellemek amacıyla öldürdükleri ifade ediliyor.

Pazar akşamı Priştine'nin 40 kilometre güneyindeki Dulje kasabasında Sırplar'ın kurduğu pusuya düşen Stern muhabiri iki Alman gazeteci öldürüldü. İki gazetecinin ölmesi, Almanya'da şok etkisi yarattı.

Silahlı Sırplar'ın saldırısına hedef olan iki gazeteci, arabaları içinde hunharca öldürüldüler. Gazetecilerin Almanya'nın önde gelen dergilerinden Stern adına bölgede görevli oldukları belirlendi. Stern Dergisi, dün yaptığı açıklamada 56 yaşındaki Volker Kraemer ile 35 yaşındaki Gabriel Grüner'in ölüm haberinin çalışanlarda büyük üzüntü yarattığı belirtildi.

PRAG RESMİNİ ÇEKMİŞTİ

Kraemer'in kafasına sıkılan bir kurşunla olay yerinde, yine başından kurşunlanan Grüner'in de kaldırıldığı hastanede öldüğü öğrenildi. Kraemer, 1969 yılından beri Stern'de çalışıyordu. Sovyet ordusunun 1968 yılında Çekoslovakya'ya girmesini gösteren resimlerle dünyada büyük ün kazanan Kraemer, tüm kriz bölgelerinde savaş muhabirliği yapmış, Eriterya, Kazakistan ve Güney Afrika'daki kanlı olayları izlemiş, Türkiye'de de çeşitli görevlerde bulunmuştu.

Grüner, 1991 yılında Stern'in dış haberler bölümüne redaktör olarak girdi. Balkan uzmanı olarak tanınan Grüner, Slovenya, Hırvatistan, Bosna ve Sırbistan konuları dışında, Somali, Afganistan, Cezayir ve Sudan'daki olayları içeren haberleri ile de yakından tanınan bir gazeteciydi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!