Güneydoğu benzetmesi yanlış

Güncelleme Tarihi:

Güneydoğu benzetmesi yanlış
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yugoslavya Büyükelçisi ilk kez Hürriyet'e konuştu

Yeni bir Balkan Savaşı patlak verir diye korkuyorum.

Türkiye, Kosova'daki 50 bin Türk'ü gözardı ediyor.

Terör konusunda bizi en iyi Ankara anlar sanırdık.

Güneydoğu sorununuyla mukayese etmek çok yanlış.

Arnavutlar’a otonomi vermeye hazırız ama eşit şartlarda.

Ülkenin toprak bütünlüğü için sonuna kadar savaşırız.

Yugoslavya'da başlayan dev NATO operasyonunda gözlerin üzerine çevrildiği Ankara'daki Yugoslav Büyükelçisi Darko Tanaskoviç ve yardımcısı Müsteşar Slavko Kruljeviç sadece Hürriyet'e konuştu.

RUSLAR TEPKİ VERECEK

Yugoslav Büyükelçi Tanaskoviç,‘NATO’nun operasyonunun boyutları ve sonuçları ne olursa olsun, Yugoslavya sonuna dek kendi toprak bütünlüğünü korumaya devam edecektir. Ancak bölgede sonunun ne olacağı belli olmayan gelişmeler tüm Balkanlara sıçrayarak ileride herkesi tehdit edecektir' dedi. Rusya'nın da ABD ve Avrupa tarafından rencide edilmeye devam ettikçe sonunda kimsenin beklemediği bir reaksiyon verebileceğini söyleyen Tanaskoviç, endişelerinin bu çatışmaların tüm dünyaya yayılması yönünde yoğunlaştığını kaydetti. Tanaskoviç, ayrıca Arnavutluk'un da Yugoslavya'daki tüm kargaşaların da baş destekçisi olduğunu belirtti.

Kendilerinin en iyi anladığını sandıkları Türkiye'nin bu operasyona verdiği desteğin nedenini bir türlü çözemediklerini belirten Tanaskoviç şöyle konuştu: ‘Ankara’nın, Yugoslavya'nın toprak bütünlüğüne kasteden, Arnavutlar'la, Sırplara destek vermeyen ve perde arkasında büyük güçlerin menfaat savaşı olan bu operasyondan bir an önce çekilmesini talep ediyoruz.'

NATO operasyonuna katılan ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini hatırlatan Tanaskoviç, bu durumun şimdilik Türkiye ile söz konusu olmadığını ancak Ankara'nın da anlayışlı olmasını istedi.

TÜRKLER’E ARNAVUT EZİYETİ

Kosova'daki Türklerin Sırp değil esas Arnavutların zulmü altında kaldığını iddia eden Büyükelçi Tanaskoviç, ‘Burada, Türkiye’nin unuttuğu Türkler'e sorun kim onlara eziyet çektiriyor. Kosova'da Türk nüfusu aslında 50 binin üzerindedir. Ancak Arnavut asimilasyonu yüzünden bu rakam sadece 12 bin olarak görünmektedir' dedi. Paris'teki barış görüşmelerinde de Yugoslav heyetinde iki Türk temsilci olduğunu beliren Tanaskoviç, Bu kişiler ABD'nin değil bizim sunduğumuz çözüm paketine destek verdiler.' dedi. Yugoslav Büyükelçi, şu anda buradan kaçan Türklerin Yugoslav yönetiminden değil NATO bombardımanından kaçtığını savundu ve şöyle konuştu: ‘‘Hiçbir maddeye dayandırılamayan NATO harekatına katılan ülkelere bakın hepsi bölgede ayrı çıkarlar peşinde. Kimsenin Arnavutların veya Sırpların arasında olup bitene aldırdığı yok. Türkiye'nin bu oyuna alet olmamasını diliyoruz.'

GÜNEYDOĞU'DAN FARKLI

Belgrad'ın, Kosova bölgesine otonomi vermeye hazır olduğunu belirten Tanaskoviç, UÇK gibi bir terörist organizasyon'un neden olduğu savaşa PKK terörünün acılarını yaşayan Türkiye'nin NATO'nun destek vermesi bir türlü anlayamadıklarını savundu ve şöyle dedi: ‘Siz dahil dünyada hangi ülke toprak bütünlüğü için mücadele vermez. O yüzden biz de, NATO da olsa sonuna dek toprak bütünlüğümüz için savaşacağız' dedi.

Ancak, Tanaskoviç Türkiye'nin Güneydoğu problemi ile kendilerinin Kosova probleminin ise kesinlikle birbiri ile karıştırIlmaması gerektiğini ifade ederek şöyle dedi: ‘Sizdeki durum tamamen farklı. Ben bu Avrupa kaynaklı benzetmelere katılmıyorum. Çünkü Türkiye'de Kürt-Türk problemi yok. Bu da dış güçlerin oyunları. Bunlara dikkat etmek lazım' Bu arada, Tanaskoviç, sorunun başından beri olayları en objektik şekilde takip eden gazetenin Hürriyet olduğunu belirtti.

Aynı gün annesinin ölüm haberi de geldi

Ülkesinin NATO bombardımanı ile karşı karşıya kaldığı günlerde Ankara'da Yugoslav Büyükelçi Darko Tanaskoviç bir başka acı haberle daha sarsıldı. Yugoslavya'da bombardıman başladığı saatlerde Büyükelçi Tanaskoviç, annesinin ölüm haberini aldı. Apar topar, annesinin cenazesine giden Tanaskoviç, Türkiye'ye döndükten sonra dün de ayağının tozu ile Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.

Annesinin ölümü ve ülkesinin bombalanmasını aynı anda geldiğini belirten Tanaskoviç, acısını dünyaca ünlü İngiliz edebiyatçı William Shaekspare'in bir sözü ile ifade etti:‘‘Trajedi ve acı hiç bir zaman yalnız gelmez’’

Arkadaşımız Metehan Demir’le (solda) konuşan Yugoslavya’nın Ankara Büyükelçisi Darko Tanaskoviç Türkiye’nin NATO’nun operasyonuna verdiği askeri desteği derhal çekmesi gerektiğini söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!