Güney Kıbrıs'ta İstanbul krizi

Güncelleme Tarihi:

Güney Kıbrısta İstanbul krizi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Güney Kıbrıs'ta bir turizm şirketinin 1974'ten sonra Türkiye'ye ilk kez tur düzenleme girişimi krize neden oldu. Rum Dışişleri Bakanlığı, tura katılacak olanları vize alsalar dahi ülkeye giremeyebilecekleri konusunda uyarırken, fanatik bir örgüt saldırı tehdidinde bulundu.

‘Anti-İşgal Hareketi’ (PAK) adlı örgüt İstanbul turunu ‘organize utanç yolculuğu’ olarak niteledi. Örgütün açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

‘Eli vatanımızın boğazını sıkan işgalci Türkiye’ye gezi yapmak halkın duygularına karşı küstah ve aşağılık bir tahriktir. Türkiye, Ada'daki 6 bin Rum'u doğramış ve vatanımızı harabeye çevirmiştir. Bu uygunsuz tercih, kurbanın, şiddet uygulayıcısını şehvetle kucaklamasıdır. Bu seyahate cüret edecek olanlar, kendi şereflerine tükürüyorlar. Toplum, bu organize utanç yolculuğuna katılacak olan vicdansızların yüzüne tükürecek.'

SALDIRI PLANI

Rum gazeteleri, örgütün, saldırı amacıyla seyahate katılacakların isim listesini ele geçirmek için çaba harcadığını yazdılar.

Bakanlığın ve PAK'ın Rumların gözünü korkutmayı amaçlayan bu açıklamalarının bir haftalık Noel turu için Çangaris adlı Rum turizm şirketine 450 Kıbrıs Lirası (Yaklaşık 450 milyon lira) ödeyen turistler üzerinde nasıl bir etki yapacağı bilinmiyor.

VİZE BAŞVURUSU YAPILDI

İstanbul'a tur düzenleyen şirketin sahibi Hristodulu Çangaris, geçtiğimiz hafta vize için istenen belge ve harçları Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'ne gönderdi.

Cyprus Mail Gazetesi'nin haberine göre Türk Büyükelçiliği yetkilileri vize işlemlerinin 10 gün süreceğini açıkladılar. Gazete, daha önce ‘Türk Büyükelçiliği’ne dayanarak Rumlara vize verileceğini öne sürmüştü.

Vizede sorun çıkmaması halinde Rum turistler, 23 Aralık'ta İstanbul'u ziyaret edecek. Turistler Fener Patrikhanesi'nde Patrik Bartholomeos'un yöneteceği Noel ayinine de katılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!