Grozni'de pazar katliamı

Güncelleme Tarihi:

Groznide pazar katliamı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çeçenistan, önceki akşam başkent Grozni'deki bir pazaryeri ve doğumevine düzenlenen saldırıda 137 kişinin öldüğünü bildirdi. Rus askeri sözcüsü teröristlere silah satıldığı için pazar yerine ‘özel bir operasyon’ düzenlediklerini doğruladı. Rusya Başbakanı ise pazar yerindeki patlamanın Çeçenistan'daki muhalif grupların bir iç hesaplaşması olduğunu iddia etti.

Rus ordusu, teröristlere silah satıldığı gerekçesiyle Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de bir pazara önceki akşam saldırı düzenledi. Çeçen yetkililere göre, pazar yerine 10 Rus füzesi isabet etti, aralarında birçok kadın ve çocuğun da bulunduğu 137 kişi öldü, 260 kişi de yaralandı.

GECE SİVİL GEZMEZ

Rus askeri sözcüsü Alexander Veklich'e göre saldırıda pazaryerinde ‘terörist ve eşkiyalara silah satanlar’ hedef alındı. Özel bir operasyon düzenlendiğini saldırıda sivillerin hedef alınmadığını iddia eden Veklich, ‘Siviller geceleri eşkiyalara ve teröristlere silah satılan pazarda gezmez. Saldırıda eşkiyalara silah satan kaçakçılar hedef alındı’ dedi. Veklich, ‘özel bir operasyon’ düzenleyerek, pazarı, pazardaki patlayıcıları ve silah satıcılarını imha ettiklerini söyledi.

Ancak Çeçen kaynaklar saldırıda sivillerin can verdiğini iddia ediyor. Çeçen açıklamasına göre olayda 137 kişi öldü, 260 kişi de yaralandı. Füzelerden biri kalabalık bir otobüsü hedef aldı, araçta bulunan çok sayıda kişi öldü ya da yaralandı. Ayrıca bir doğumevine de saldırıdan nasibini aldı.

Görgü tanıkları, saldırının sivillerin alışveriş yaptığı bir sırada meydana geldiğini ve sözkonusu yerde silah satılmadığını söylüyor. Saldırıdan sağ kurtulan Umar Madayev, ‘Hava karanlıktı, sonra birden bire ortalık aydınlandı ve gökyüzünde birşey çaktı. Sonra patlamayı duyduk’ dedi. Pazar yerini kana bulayan saldırısı sonrasında halk, can havliyle sağa sola kaçıştırmaya başladı, bölgeye büyük panik yaşandı.

AB-Rusya zirvesi için Helskinki'de bulunan Rusya Başbakanı Vladimir Putin ise yaptığı açıklamada pazar yeri saldırısıyla Rusya'nın ilgisi bulunmadığını iddia etti. Putin'in bu açıklaması Rus askeri sözcüsüyle çelişti. Putin ‘Bu pazar, silahlı çetelerin karargahlarından biri... Bu yüzden patlama karşıt gruplar ya da çeteler arasındaki çatışmanın sonucudur’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!