Göçmenler topluma katılmada çok istekli

Güncelleme Tarihi:

Göçmenler topluma katılmada çok istekli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2016 09:53

Almanya Başbakanı Merkel, ülkesinde yaşayan göçmen kökenlilere imkanlar sunuldukça, topluma katılım konusunda daha istekli davrandıklarını söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, dün Başbakanlık’ta çok sayıda göçmen kuruluşu temsilcileri ile dokuzuncu ‘Uyum Zirvesi’ni düzenledi. Merkel, zirveden sonra düzenlenen basın toplantısında, göç geçmişi olan insanların topluma yoğun şekilde katılım sağlamak istediklerini, toplantıda da eksiklerin ve sorunların görüşülüp tartışıldığını belirtti. Merkel, “Burada uzun yıllardan beri yaşayan insanların sorunlarını anlatma ve düşüncelerini dile getirme iradesi var. Burada şu ortaya çıktı. Anayasamızın öngördüğü şekilde değerler sistemimize bağlılık, elbette dilin öğrenilmesi ve bilinmesi şart. Aynı zamanda (göçmenleri) kabul eden toplumun açıklılığı ve yapılabilir ve elde edilebilir şeylerin yapılması önemli. İstihdam piyasasına, sosyal topluma ve siyasi yaşama katılım. Bunlar göçmenlerin önemli gördükleri konular” dedi.

Haberin Devamı

Göçmenler topluma katılmada çok istekli

HEYECAN VERİCİ GÖRÜŞME OLDU

Ülkedeki yapıların göçmen kökenlilere nasıl daha fazla açılması gerektiğini de konuştuklarını belirten Merkel, “Açık konuştuğumuzda ve bugün (dün) öğleden sonra da gördüğümüz gibi göçmenler için doğrudan bir şeyler yaptığımızda topluma katılma konusunda da büyük bir açıklık olduğunu görüyoruz. Bu nedenle benim için heyecan verici ve cesaretlendirici bir görüşme oldu” diye konuştu.

Bir ‘Göç Yasası’ hazırlanması konusunda göçmen kuruluşlara vaatte bulunup bulunmadığı yönündeki bir soru üzerine Merkel, bu konuda bir gereklilik gördüklerini, ancak başkanlığını yaptığı CDU ile koalisyon ortağı SPD arasında bu konuda görüş ayrılıkları bulunduğu için böyle bir yasanın yasama döneminin sonuna kadar hazırlanacağı konusunda güvence veremeyeceğini söyledi.

Göçmenler topluma katılmada çok istekli

BU TARTIŞMAYI DAHA ÖNCE DE YAPTIK

ABD seçimlerinden sonra Almanya’daki havanın göçmenlere karşı daha da olumsuz hale gelip gelmeyeceği şeklindeki bir soruya karşılık Merkel, “Almanya’da bu tartışmayı ABD seçimlerinden önce de yaptık. Hepimiz tavrımızı ortaya koymak durumundayız. Açık bir Almanya’dan, anayasa kurallarına uyan bir Almanya’dan yana olduğumuzu göstermeliyiz. İnsan onuruna dokunulamaz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

ÖZOĞUZ: ALMANYA BİR GÖÇ ÜLKESİDİR

Alman hükümetinin göç, mülteci ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz da zirve ile ilgili olarak, “Doğal olarak bugünlerde mülteciler ve krizler konularında fazlaca konuştuğumuz zaman Almanya’nın onlarca yıldan beri bir göç ülkesi olduğunun unutulmaması gerektiğini istedik. Göçmen kuruluşlarının yıllardan beri topluma katılım ve uyum konularında faaliyet gösterdiklerinin de unutulmaması lazım” dedi.
Engellerin neler olduğunu ve sorunların nasıl çözülebileceği konusunda görüşmeler yaptıklarını belirten Özoğuz, göçmen kökenlilere yol gösterildiğinde topluma katılım konusunda bir çok şey yapabildiklerine dikkati çekti. Özoğuz, zirvede mülteci kuruluşların taleplerinin de bir dosya olarak ele alındığını, çoğu talep hakkında daha ayrıntılı şekilde görüşülmesi gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Göçmenler topluma katılmada çok istekli

SOFUOĞLU: KATILIM BİR ADALET MESELESİ

Merkel ve Özoğuz ile birlikte basın toplantısına katılan Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu ise göçmen kuruluşların hedefinin Alman hükümetin hedeflerinden farklı olmadığını, ancak göçmenler hakkında alınacak kararlarda kendilerinin de söz sahibi olmak istediklerini ifade etti. “Topluma katılım bir adalet meselesi” diyen Sofuoğlu, Almanya’da yaşayan Türklerin Türkiye’deki gelişmelerden etkilenmemesi için neler yapılabileceği şeklindeki bir soruya karşılık, bunu önlemenin zor olduğunu, göçmenlerin Almanya’daki konularla daha fazla ilgilenmelerinin sağlanması ve insanların geleceğinin Almanya’da olduğunun anlatılması gerektiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!