Gerilimi tırmandırmayın bağları koparmayın

Güncelleme Tarihi:

Gerilimi tırmandırmayın bağları koparmayın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2017 09:40

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, Türkiye kökenli eyalet milletvekilleri ve belediye meclisi üyeleriyle Berlin’de kapalı kapılar ardında bir araya geldi. Dört saat süren görüşmede neler konuşuldu?

Haberin Devamı

BERLİN’de Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan toplantıda üç bakan Türkiye kökenli eyalet milletvekilleri ve belediye meclisi üyeleriyle, Türkiye ile gerilen ilişkiler, anayasa referandumunun Türk toplumunu nasıl kamplaştırdığı konuları üzerine konuştu. Alınan bilgiye göre Almanya’daki tüm partilerde temsil edilen Türkiye kökenli milletvekilleri ve belediye meclis üyeleri genel olarak “Türkiye ile gerilimi daha fazla tırmandırmayın ve bağları koparmayın” çağrısında bulundu. Milletvekilleri Türkiye’yle son günlerde yaşanan tartışmalarla ilgili mensubu bulundukları siyasi partilerin görüşlerini savundu.

SOL PARTİ SERTLİK İSTEDİ
Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) mensupları Türkiye’yle gerilimin daha fazla tırmandırılmamasını önerirken, Sol Parti mensupları Türkiye’ye daha sert cevap verilmesini talep etti. Bir milletvekili, Almanya’nın görüşünü ve rahatsızlığını Türk hükümet yetkililerine kendi dillerinde aktarmak amacıyla Türkiye kökenli milletvekillerinden oluşan bir delegasyon gönderilmesini önerdi.

Haberin Devamı

KAMPANYA OLMASIN
Hessen Eyalet milletvekili Mürvet Öztürk, toplantıya katılanların Türkiye’nin son zamanlardaki çıkışlarını yanlış bulduklarına, Almanya’nın da bazı hatalar yaptığına dikkat çektiklerini, ancak genel olarak Türkiye’yle ilişkilerin korunması görüşünün ağır bastığını söyledi.
Eyalet milletvekilleri ve belediye meclisi üyeleri, özellikle son zamanda kamuoyuna sızan, Hıristiyan Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) çifte vatandaşlığın kaldırılmasını seçim kampanyası yapacağı haberlerini gündeme getirdi. Çifte vatandaşlığın seçim malzemesi yapılmaması istendi. Ancak İçişleri Bakanı seçim kampanyasını partilerin yaptığına, bakan olarak bu konuda bir şey yapamayacağına işaret etti.
Aşağı Saksonya eyalet milletvekili SPD’li Mustafa Erkan, Türkiye’den Almanya’ya yönelik bazı sözlerin kendisini de üzdüğünü, ancak iki ülke arasında dostluk bağlarının çok köklü olduğunu ve bunun korunması gerektiğini vurguladı.

BAKMADAN GEÇME!