Genetik bypass mucizesi

Güncelleme Tarihi:

Genetik bypass mucizesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yakında kalp hastalarının bypass için ameliyat masasına yatmasına gerek kalmayacak. Amerikalı bilim adamları kalbin tıkanan damarların yerine kendi kendine yeni damarlar oluşturmasını sağlayan genetik bir yöntem geliştirdiler.

Amerikalı araştırmacılar genetik mühendisliğine yepyeni bir anlayış getirerek tıp dünyasında çığır açtılar. İlk kez sağlıklı bir doku, genetik manipülasyonla arzu edilen doğrultuda değişikliğe uğratıldı. Örneğin kalp hücreleri, yapılan genetik müdahale sonucu tıkanan damarların yerine bir tür bypass yaparak yeni damarlar oluşturdu.

BİRİNCİ METOD

Bu anlayış 2 projede ortaya kondu. St.Elizabeth Tıp Merkezi ile Boston'daki Tufts Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin ortaklaşa geliştirdiği ilk projeye imza atan Dr.Jeffrey Isner ve ekibi 10 kalp hastasına DNA enjekte ederek 8'inde yeni kalp damarları oluşumunu başarıyla gerçekleştirdiler.

Deneyi hakkında Amerikan Kalp Birliği'ne bilgi veren Dr.Isner, şimdilik hastaların bacaklarındaki damar tıkanıklarını genetik bypass yoluyla giderdiklerini ancak aynı yöntemin insan kalbinde uygulanması için hiçbir engelin olmadığını söyledi.

‘Bacakta çalışan yöntem kalp için de geçerli’ diyen Dr.Isner, önümüzdeki birkaç yıl içinde bu yöntemin anjiyo ve normal bypass operasyonları kadar yaygınlaşacağını bildirdi.

İKİNCİ METOD

Öteki mücize yöntem ise ileri derecedeki rahatsızlığı nedeniyle zaten bypass ameliyatı geçirenlere hitap ediyor. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Dr.Michael Mann ile Brigham ve Harvard Kadın Hastanesi araştırmacılarından Dr.Victor Dzau tarafından ortaklaşa geliştirilen ikinci yöntem yine gen teknolojisine dayanıyor.

Bu yöntemle bypass geçiren kalp hastalarında yeniden damar tıkanıklığının ortaya çıkmasının önüne geçiliyor. Çünkü bypass geçiren kalp hastalarının yeni kalp damarları da kısa bir süre sonra tıkanıyordu.

Mann ve ekibi laboratuvarda DNA içeren bir solusyon içine batırdıkları bypass damarlarını işlemden geçirdiler. Bu yolla damar hücrelerinin çoğalması önlendi. Böylelikle bu damalara bypass ameliyatından sonra kandaki yağların yapışması ve dolayısıyla damar cidarının daralarak tıkanması söz konusu olmayacak.

Yöntem üzerinde deney yapılan 4 hastada da başarılı sonuç verdi. Dr.Mann ‘Bu teknikle yapılan müdahale sadece 10 dakika sürüyor. 2 bin hasta uzerinde yapılan klinik deneyler Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanır onaylanmaz en geç bir yıl içinde bu teknik kalp hastalarında uygulanacak’ dedi.

TIPTA DEVRİM

Söz konusu iki proje bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı. Texas Üniversitesi'nden genetik bilimci Sanders Williams ‘Çok büyük ve sürpriz bir başarı. Çoğu bilim adamı inanılmaz bulacak. Hele kalbin kendi kendine yeni damarlar oluşturması müthiş. Düşünün ki, bilim henüz normal damarın nasıl geliştiğini dahi bilmiyor’ diye konuştu.

Her iki projeye de iş dünyasından büyük mali destek gelmesi bekleniyor. Ancak bilim adamları şimdilik bu pazarlıklara girmiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!