Gazze’ye baskın bölgeyi karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Gazze’ye baskın bölgeyi karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2018 08:30

Gazze Şeridi’ne önceki gece sivil araçla sızan İsrail özel birliği ile Hamas güçlerinin çatışması bölgede tansiyonu yükseltti. Biri Hamas komutanı 7 Filistinli ve yarbay rütbesinde bir İsrailli subay öldü. Filistin'den atılan roketlere İsrail hava saldırılarıyla yanıt verince yine kan döküldü. BM taraflara itidal çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

İSRAİL özel kuvvetlerinin önceki akşam geç saatlerde Filistinli Hamas’ın kontrolünde bulunan Gazze Şeridi’nin doğusundaki Han Yunus kentinde düzenlediği gizli operasyon tansiyonu yükseltti. Aralarında Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın Han Yunus sorumlusu Nur Barake ve altı Filistinlinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan baskında yüksek rütbeli bir İsrailli subayın da öldüğü bildirildi. İsrail ordusu dün sabah yaptığı açıklamada adının ilk harfi olan “M” ile kodlandırdığı subayın rütbesinin yarbay olduğunu açıkladı, başka detay da vermedi.

‘NEDEN GERÇEKLEŞTİRİLDİ?’

Operasyonun sürpriz olarak nitelendirilmesine ilaveten üst rütbeli bir İsrail askerinin ölümü ve bir başka askerin yaralanması, İsrail’de tartışmalara yol açtı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin 100’üncü yıldönümü törenlerinin düzenlendiği Fransa'daki temaslarını önceki gün yarıda keserek, İsrail’e dönme kararı aldı. İsrailli Haaretz gazetesi de Netanyahu’nun savaştan kaçınmak istediğine dair açıklamasından sadece saatler sonra bu operasyonun yapıldığını belirterek, “Neden” sorusunu yöneltti.

Haberin Devamı

OTOBÜS İSABET ALDI

Kanlı operasyonun detayları da gün ışığına çıkmaya başladı. Filistin güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, önceki akşam sivil olarak Gazze Şeridi’ne giren bir grup İsrail askeri ile onları fark eden İzzeddin el-Kassam Tugayları arasında çatışma çıktı. Ardından İsrail, bölgedeki timini havadan tahliye etti. Bir İsrail helikopteri, aralarında bir ölü, bir de yaralının bulunduğu ekibi Gazze'den çıkardı. İsrail güçleri kullandıkları üç aracı da hava saldırısıyla imha etti.

Gazze’ye baskın bölgeyi karıştırdı

Öte yandan, Gazze Şeridi'nde dün yedi Filistinli için cenaze töreni düzenlenirken; İsrail, Gazze'den topraklarına 300'den fazla roket fırlatıldığını açıkladı. Roketlerin bir kısmı hava savunma sistemiyle imha edilirken, İsrail'de bir otobüs de isabet aldı. Roketli saldırılarda en az yedi İsraillinin yaralandığı açıklandı. İsrail de misillemede bulunarak, Filistin topraklarına hava operasyonu düzenledi. Bu saldırılarda ise üç Filistinli hayatını kaybetti, dokuz kişi ise yaralandı. Birleşmiş Milletler, Gazze'deki tansiyonu düşürmek için Mısır'la birlikte çalıştığını duyurdu.

Haberin Devamı

HAMAS: AMAÇ SUİKAST DEĞİLDİ

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’ndan dün sabah olayla ilgili yeni bir açıklama geldi. Açıklamada, “İsrail’in Gazze’ye girişi özellikle komutan Nur Barake’ye suikast niyeti taşımıyordu. Bu büyük bir saldırı planıydı ve kartları karma amacı bulunuyordu” denildi. Çatışmada aralarında Nur Barake ve yardımcısının da bulunduğu yedi kişinin hayatını kaybettiği, yedi kişinin ise yaralandığı kaydedildi. Ayrıca olayın sorumluluğunun ve sonuçlarının tamamen İsrail’e ait olduğu belirtildi.

BARIŞTAN SÖZ EDERKEN OPERASYON

İsrail, cuma günü Katar’a Gazze’deki memur maaşları için 15 milyon dolarlık nakit transferine onay vermişti. Netanyahu, savaştan kaçınmak istediğini söyleyerek, “Güvenlik yapısıyla koordinasyon içinde sükûnetin güneydeki topluluklara (Gazze sınırındaki İsrail yerleşimleri) dönüşü, ama aynı zamanda insani felaketi önlemek için de yapabildiğim her şeyi yapıyorum” demişti. İsrail Savunma Bakanı Lieberman ise “Hamas’a para transferine” karşı olduğunu açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!