Gay siyasilerin yükselişi

Güncelleme Tarihi:

Gay siyasilerin yükselişi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2001 00:00


Haberin Devamı

Türkiye Tarkan'ın eşcinsel olup olmadığını tartışırken, cinsel tercihler, Avrupa siyaset sahnesinde bile tabu olmaktan çıkıyor. Paris'te bir eşcinselin belediye başkanı seçilmesinin ardından İngiltere'de Muhafazakar Parti'nin başına gay olduğu bilinen Portillo'nun getirilmesi bekleniyor. Almanya'da ise iktidarın büyük ortağı SPD Berlin'de gay politikacı Klaus Wowereit'ı belediye başkanlığına aday gösterdi.

Eşcinsellik Avrupa'da mesleki ve siyasi kariyerde tabu olmaktan kurtuluyor. Almanya'nın başkenti Berlin'de 10 yıllık CDU/SPD iktidarının devrilmesinin ardından SPD, Klaus Wowereit'ı eyalet başbakanlığına aday gösterdi. Parti'nin Berlin'deki grup başkanı olan Wowereit ise olağanüstü kurultayda delegelerin önünde resmen ‘eşcinsel’ olduğunu itiraf etti.

Berlin'deki Hıristiyan Demokrat Birlik ile Sosyal Demokrat Partisi'nin (CDU/SPD) koalisyonu bütçe krizi yüzünden 10 yıl sonra son buldu. Berlin Parlamentosu, CDU'lu Belediye Başkanı Eberhard Diepgen'e güvenoyu vermeyerek koalisyonu sona erdirdi. SPD Berlin teşkilatı önceki gün yaptığı olağanüstü kurultayda 47 yaşındaki Klaus Wowereit'ı eyalet başbakanlığına aday gösterdi.

Delegelerin önüne çıkıp bir konuşma yapan Wowereit, önümüzdeki günlerde bu yönde gelecek söylentileri engellemek için ‘Eşcinselim’ diye itirafta bulundu. Wowereit'ın bu açıklaması yoğun alkış aldı. Wowereit, seçimlere kadar geçici senatoya liderlik edecek, sonra da başbakan adayı olarak seçimlere girecek.

1.5 yıldır SPD'nin Berlin Parlamentosu grup başkanı olan Wowereit, Berlin Belediye Başkanlığı'ndan başbakanlığa yükselen SPD'nin efsanevi lideri Willy Brandt'ı örnek alarak siyasete adım atmış. Renkli bir kişiliğe sahip olan Wowereit, opera ve tiyatroya gitmekten hoşlanıyor, yemek yapmak ve yemek hobileri arasında yer alıyor.

Muhafazakarlara eşcinsel lider

İngiltere'de ise geçen hafta yapılan seçimlerde muhalefetteki Muhafazakar Parti, büyük bir hezimete uğradı. Parti lideri William Hague, yenilginin sorumluluğunu üstlenip istifa etti. Hague'in imzasının ardından eşcinsel geçmişi herkes tarafından bilinen Muhafazakar Parti'nin gölge Maliye Bakanı Michael Portillo'nun yeni parti lideri olarak adı sivrilmeye başladı. Katı ve tavizsiz tutumuyla bilinen Muhafazakar Parti, Portillo gibi kaliteli bir siyasetçi sayesinde gelecek seçimlerde iktidarı ele geçirmeyi hedefliyor. Portillo, parti liderliğine seçilirse, İngiltere'de bir eşcinselle başbakanlık yolu açılmış olacak.

Paris'te gay belediye başkanı

Fransa'da da geçen Mart ayında yapılan yerel seçimlerde Bertrand Delanoe, 130 yıllık sağ iktidarına son vererek başkentin eşcinselliğini itiraf etmiş ilk belediye başkanı oldu. Değişim ve eşitlik sloganlarıyla oy toplayan Delanoe, Paris'in, yaşam kalitesi üstün, kültüre daha açık, şeffaf ve eşitliğe dayalı özellikle de kadın ve çocukların rahat edeceği bir kent olması gerektiğini, bu yönde programlar hazırladıklarını söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!