G-20’de lider maratonu

Güncelleme Tarihi:

G-20’de lider maratonu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2017 00:18

Erdoğan, Hamburg’daki zirvede hem oturumlara katıldı hem de ikili görüşmeler yaptı. Erdoğan, Japonya Başbakanı Abe ile görüşmesinde FETÖ’nün faaliyetleri konusunda uyarı yaptı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Hamburg kentinde dün başlayan G-20 Zirvesi’ne eşi Emine Erdoğan ile birlikte gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvede ikili görüşmeler de yaptı. ‘Küresel Büyüme ve Ticaret’ temalı birinci çalışma oturumu ardından temaslarına devam eden Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile bir araya geldi. Erdoğan, “Ülkemizdeki menfur darbe girişiminden sonra ilk arayan Başbakanlardan birisi olduğunuz için de sizlere teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Ancak bu Fetullahçı terör örgütü, ne yazık ki Japonya’da eğitim kurumları, dernekler ve sözde kültür merkezleri kisvesi altında faaliyetlerini yine sürdürüyor. Bunlar Türkiye’yi hiçbir şekilde temsil etmemektedir” diye konuştu.

 

MERKEL’DEN TERÖRLE MÜCADELE MESAJI

 

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Norveç Başbakanı Erna Solberg, Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile ikili görüşmeler yaptı.

G20 Zirvesi’ne evsahipliği yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, G20 ülke liderlerinin terörle mücadelede daha etkin işbirliği yapılması konusunda uzlaştıklarını açıkladı.

İlk gün iklim ve ticaret konularında ise uzlaşma sağlanamadı. 

AKŞAM KLASİK MÜZİK

Liderler, “Sürdürülebilir Kalkınma, İklim ve Enerji” konulu oturum sonrasında eşleriyle Elbphilarmonie Konser salonunda klasik müzik dinletisine katıldı. İlk gün, akşam yemeği ile tamamlandı.

G-20’de lider maratonu

 

ZİRVE SOHBETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘terörle mücadele’ konulu toplantıda Trump ile kısa bir sohbet gerçekleştirdi. Görüşmede liderlere Mevlüt Çavuşoğlu da eşlik etti. Ardından liderler, aile fotoğrafı çektirdi. Liderler sonra Küresel Büyüme ve Ticaret başlıklı birinci çalışma oturumuna katıldı.

G-20’de lider maratonu

Haberin Devamı

EN DIŞTA KALDI

ABD Başkanı Donald Trump, aile fotoğrafında uçta kaldı. Protokole göre en uzun süredir görevde olan liderler, fotoğrafın merkezinde yer alıyor. Ev sahibi ülkenin lideri en önde merkezde oluyor. Trump’ın solunda Fransa Cumhurbaşkanlığı koltuğuna yeni oturan Emmanuel Macron durdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Merkel’in sağında üçüncü sırada, Rusya lideri Putin’in yanındaydı.

G-20’de lider maratonu

İLK BULUŞMA ÖYLE UZADI Kİ... MELANİA BİLE ARAYA GİREMEDİ

G-20 Zirvesi’nde ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Putin ilk kez baş başa görüştüler. Trump, “Sizinle buluşmak bir onur” dedi. Putin ise “Sizinle kişisel olarak görüşebilmekten çok memnunum” ifadesini kullandı. Putin, gazetecileri göstererek, ‘Seni üzenler onlar mı?” diye espri de yaptı. Trump ile Putin’in 30 dakika öngörülen görüşmesi 2 saat 16 dakika sürdü. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, iki liderin “uyumlu bir kimya” ortaya koyduklarını söylerken, “İkisi de görüşmeyi bitirmek istemedi. First Lady bir ara, iki lideri odadan çıkarmak için yanlarına gitti ancak işe yaramadı. Bir saat daha uzadı” dedi. Görüşmede Suriye’nin dışında Rusya’nın Amerikan seçimlerine müdahalesiyle ilgili iddiaların da gündeme geldiği, Putin’in bu suçlama karşısında kanıt istediği belirtildi.

Haberin Devamı

G-20’de lider maratonu

MELANİA OTELDEN ÇIKAMADI

G-20 zirvesinde ‘Eşler Programı’ güvenlik gerekçesiyle yarıda kesildi. Emine Erdoğan’ın da katıldığı program liman gezisiyle başladı. Programda İklim Merkezi’ni ziyaret vardı. Ancak güvenlik tehlikesi nedeniyle program iptal edildi. ABD Başkanı Trump’ın eşi Melania Trump ise liman gezisi programına da katılamadı. Göstericiler Melania Trump’ın kaldığı otelin çevresinde toplanınca polis, First Lady’nin otelden çıkışına izin vermedi.

G-20’de lider maratonu

LİMANDA YEMEK

ALMANYA Başbakanı Merkel’in eşi Prof. Joachim Sauer, dün sabah misafir lider eşlerini karşıladı. Tekne gezisinden sonra balıkçı limanındaki restoranda öğle yemeği yenildi. Programa Emine Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanının eşi Brigitte Macron, İngiltere Başbakanının eşi Philip May, Kanada Başbakanının eşi Gregoire Trudeau da katıldı.

Haberin Devamı

G-20’de lider maratonu

BABASINDAN ROL ÇALDI

KANADA Başbakanı Justine Trudeau, zirveye eşi Sophie Gregoire-Trudeau ve 3 yaşındaki oğlu Hadrien’la geldi. Hadrien, kırmızı halıda elindeki çiçeklerle yürürken objektiflere poz vermeyi de ihmal etmedi. 3 yaşındaki çocuk, daha sonra da annesiyle birlikte lider eşlerinin katıldığı tekne turuna gitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!