Füze kalkanı Pasifik'te çalıştı

Güncelleme Tarihi:

Füze kalkanı Pasifikte çalıştı
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 15, 2002 11:25

ABD ordusu, balistik füzelere karşı ulusal çapta füze kalkanı oluşturma projesi kapsamında yaptığı yedinci denemesinde, Pasifik üzerinde sahte savaş başlığı taşıyan bir füzeyi düşürdü.

Haberin Devamı

Amerikan Füze Savunma Ajansı sözcüsü Rick Lehner, hedef füzeyi yerel saatle 22:00'de (TSİ 05:00) fırlattıktan sonra kalkan olarak kullanılan diğer füzeyi yaklaşık 22 dakika sonra fırlattıklarını anlatarak, ''Bundan 6 dakika sonra da uzayda Büyük Okyanus'un 225 km yukarısında hedef füzeyi durdurduk'' dedi.

Denemede, California'daki Vanderberg Hava Kuvvetleri üssünün 7 bin725 km uzağından fırlatılan yenilenmiÅŸ Minuteman 2 tipi hedef füzesinin, Marshall Adaları'ndan atılan örnek durdurucu füzeyle parçalandığı belirtildi.Â

Yetkililer ayrıca, 100 milyon dolara malolan denemede ilk kez füzeler hakkında veri toplamak için bir gemide bulunan radar sisteminin kullanıldığını kaydettiler.

ABD'nin füze kalkanı projesi kapsamında bu güne kadar yaptığı denemelerden 2'si baÅŸarısız oldu. ABD BaÅŸkanı George Bush, iktidara geliÅŸinin ardından, Kuzey Kore, Ä°ran, Irak gibi ülkelerden gelebilecek olası balistik füze tehdidine karşı kullanmak istediÄŸini söylediÄŸi, füze kalkanı olarak bilinen ulusal füze savunma planını uygulama planını açıklamıştı. ABD, geçen Haziran ayında da silahlanma yarışını engelleme amacındaki, ulusal çapta füze savunmasını yasaklayan Rusya ile 1972'de imzaladığı Anti Balistik Füze (ABM) AnlaÅŸması'ndan çekilmiÅŸti.Â

Haberin Devamı

Rusya ve Çin'in yanı sıra ABD'nin bazı Avrupalı müttefikleri de yeni bir silahlanma yarışını başlatabileceği gerekçesiyle Washington'ın füze kalkanı projesine karşı çıktıklarını bildirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!