FT: Ürdün'den Suriye'nin güneyinde tampon bölge planı

Güncelleme Tarihi:

FT: Ürdünden Suriyenin güneyinde tampon bölge planı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2015 09:50

Financial Times Ürdün'ün, Suriye'nin güneyinde cihatçı grupların zaferini önlemek adına bir tampon bölge kurmayı planladığını yazdı.

Haberin Devamı

FT: Ürdünden Suriyenin güneyinde tampon bölge planı

Gazetenin bugün ana sayfasından duyurduğu haberde planın hayata geçmesi durumunda, "bunun dört yıllık sivil savaşın başından bu yana isyancılar ve mülteciler için kurulan ilk tampon bölge olacağı" belirtiliyor.

Financial Times'a göre Ürdün'ün temel amacı sınırında güvenli bir alan yaratmak.

Haberde özetle şu bilgiler yer alıyor:
"Planlar hakkında bilgisi olan kişilere göre Ürdün'ün temel amacı, sınırında güvenli bir alan yaratmak olacak. Ürdün sınırı boyunca güney Suriye eyaletleri Dera ve Süveyda bulunuyor. Suriye'deki ayaklanma 2011'de, Dera eyaletinin parçası Dera kentinde başlamıştı."

"IŞİD'in sınır bölgesinde alan ele geçirmesi olasılığı Ürdün'ü kaygılandırıyor. Ürdün, ABD'nin cihatçı olmayan muhalifleri eğitim programının da içinde yer alıyor."

Haberin Devamı

"Diplomatlar, Amman ve uluslararası müttefiklerinin, 'yeni bir İdlib'i önleme konusunda hevesli olduklarını belirtiyor. Esad rejimi kuzeybatıdaki İdlib kentinden Mart ayında çekilmiş, cihatçılar burada güçlü bir varlık tesis etmişti."

"Esad güçleri Dera'da baskı altında ve yakında, onları Şam'a bağlayan dar bir koridorun kesilmesinden önce, geri çekilmeleri muhtemel."

"Tarihi Palmira kentinin IŞİD'in eline düşmesi de IŞİD karşıtı koalisyonun planlarını yeniden düşünmesine neden oldu. Cihatçılar şimdi Ürdün sınırına yakınlar ve bu bölgeyi Irak'a geçmek için kullanıyorlar."

FT: Ürdünden Suriyenin güneyinde tampon bölge planı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!