Fransız merkez sağı birleşiyor

Güncelleme Tarihi:

Fransız merkez sağı birleşiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Merkez sağın iki büyük partisi RPR ve UDF sürpriz bir açıklamayla birleşme kararı aldıklarını duyurdular. Yeni partinin adı 'Alliance' olacak.

Fransa Merkez sağının iki büyük partisi RPR (Cumhuriyet için Birlik) ve UDF (Fransız Demokrasisi için Birlik) Partileri, sürpriz bir kararla birleşeceklerini açıkladılar. İki partinin üst düzey yöneticileri arasında son bir aydır çok gizli olarak yürütülen görüşmeler sonucunda yeni kurulması planlanan siyasi oluşumun, konfederasyon olması kararlaştırıldı.

RPR lideri Philippe Seguin ve UDF lideri François Leotard tarafından ortak yapılan açıklamada, konfederasyonun adının, ittifak anlamına gelen 'Alliance' (Birlik) olmasına karar verildiği bildirildi. Açıklamada yeni oluşumun Eylül ayından itibaren çalışmaya başlayacağı ve ırkçı lider Jean-Marie Le Pen'in partisi Ulusal Cephe ile her türlü anlaşma ve seçim ittifakına kesinlikle karşı olduğu vurgulandı.

Fransa'da sol partilere karşı Cumhuriyetçi değerlere sadık, değişik düşünce akımları bulunduğunu belirten RPR ve UDF liderleri, girişimlerinin bu akımları bir araya getirmek amacı taşıdığını söylediler. Hedeflerinin birlik ve çoğulculuk olduğunu da dile getiren Seguin, Fransız merkez sağının tarihinde ilk defa birlik ve çoğulculuk fikirlerine bu denli bağlı olduğuna dikkat çekerek her iki parti tabanının istemlerinin de bu doğrultuda olduğunu kaydetti.

Henüz tam olarak nasıl işleyeceği belli olmayan konfederasyon, basın tarafından şaşkınlıkla karşılanırken, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın desteğini aldı. Cumhurbaşkanlığı sarayından yapılan açıklamada, 'UDF ve RPR partileri yönetimlerinin ortak bir çatı altında birleşme girişimi memnuniyet vericidir. Bu girişim muhalefetin ülkemiz siyasi yaşamındaki rolünü pekiştirecektir' denildi. Liberal ve Muhafazakar sağın tüm liderleri de ittifak kararını desteklerken, ırkçı Ulusal Cephe Partisi ile iktidardaki Sosyalist Parti olayı küçümsemekle yetindiler. Ulusal Cephe Partisi'nin iki numaralı ismi Bruno Megret bu gelişmeyi, 'Harabe halindeki bir evin yeniden alçılanması' olarak yorumladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!