Fransız hükümeti çarşaf yasağı için harekete geçti

Güncelleme Tarihi:

Fransız hükümeti çarşaf yasağı için harekete geçti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2010 15:05

Fransa'da hükümet, yüzü de örten peçeli çarşafın, kamuya açık yerlerde yasaklanması için mayıs ayında meclise yasa tasarısı sunacak.

Hükümet Sözcüsü Luc Chatel, basına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin katıldığı bugünkü bakanlar kurulu toplantısında konunun gündeme geldiğini söyledi.

Chatel, "Cumhurbaşkanı, bugünkü toplantıda, peçeli çarşafın veya burkanın, kadın haysiyetine ve bizim değerlerimize aykırı olduğu görüşünü tekrarladı” ifadesini kullandı.

Konuya ilişkin mecliste önce bir kararın kabul edilmesi, daha sonra iktidar partisi tarafından sunulacak yasa teklifinin oylamaya sunulması bekleniyor.

Genel kurula sunulacak karar tasarısında, “Cumhuriyet ilkeleri ve kadın erkek eşitliğine saygı gereği” yüzü de örten çarşafa Fransa'da karşı çıkılması gerektiği ifade edilecek.

Danıştay, geçen ay sonu, peçeli çarşafın, bazı kamu binalarında “sınırlı bir şekilde” yasaklanmasını, sokaklarda ise serbest bırakılmasını tavsiye etmişti.

Danıştay, kişilerin eşkalinin güvenlik için açık bir şekilde görülmesi ve bazı dolandırıcılıkların önüne geçme gerekçesiyle sınırlı bir biçimde kamuya açık bazı yerlerde yüzün kapanmaması gerektiğini savunan bir yasa tasarısına yeşil ışık yakmıştı.

Mahkeme, yasağın genişletilmesi halinde bu durumun Anayasanın ayırımcılığın yasaklanması ilkesine aykırı olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Başbakan François Fillon, hükümetin hazırladığı yasa tasarısının Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine uygun olup olmadığını incelemek için Ocak ayı sonunda Danıştay'dan görüş istemişti.

Fransa'da muhalefet bu konuda olası bir yasa tasarısına karşı çıkarken, iktidar partisindeyse görüş ayrılıkları sürüyor.

Fransa'da 5 ile 6 milyon arasında Müslümanın yaşadığı ve peçeli çarşaf giyen kadınların sayısının 2 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!