Fransa'nın yeni Asteriks'i

Güncelleme Tarihi:

Fransanın yeni Asteriksi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Asteriks'in Sezar'a kafa tutması gibi Fransız çiftçilerin lideri Jose Bove da globalleşmeye meydan okuyor. Jose Bove, küreselleşmenin en önemli sembollerinden biri olan McDonalds'a düzenlediği saldırıdan ötürü dün mahkeme önüne çıktı. 35 bin Fransız çiftçi ise Bove'a destek vermek için Millau kentine akın etti.

ROMA İmparatoru Büyük Sezar'a kafa tutan Galyalı Asteriks'in hikayesini herkes bilir. M.Ö. 50 yılında Sezar, Galya'yı, yani bugünkü Fransa'yı ele geçirir. Küçük bir köyde sıkışıp kalan Asteriks ise arkadaşlarıyla birlikte Sezar'a meydan okur.

Aradan 2000 yıl geçmesine rağmen hikaye, Fransa'da tekerrür ediyor. Globalleşmeye karşı çıktığı için geçen yıl Millau kentindeki McDonald's şubesine saldırı düzenleyen Jose Bove, Fransa'nın yeni ‘Asteriks’i ünvanını kazandı.

Herşey Fransa'nın hormonlu olduğu gerekçesiyle ABD'den et ithalatını durdurmasıyla başladı. Bunun üzerine Washington Yönetimi, rokfor peynirine % 100 vergi koyma kararı aldı. Globalleşmenin yerel lezzetleri, yerel üreticileri yok etmesine tahammül edemeyen Jose Bove, Millau'da açılışa hazırlanan McDonald's restoranını basıp lokantaya büyük zarar verdi.

‘Asteriks’ olarak anılmaya başlanan Jose Bove, 3 hafta hapis yattıktan sonra kefalet ödeyip serbest kaldı. Confederation Paysanne'ın (Çiftçiler Konfederasyonu) Başkanı olan Jose Bove, hakkındaki davaya rağmen geçen Kasım ayında ABD'nin Seattle kentinde yapılan Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve Davos Zirvesi sırasında düzenlenen gösterilerde çiftçilerin başını çekti.

ROCK KONSERLİ PROTESTO

Jose Bove, McDonalds'a verdiği 750 bin franklık (67.5 milyar lira) maddi zarar yüzünden dün 9 arkadaşıyla birlikte mahkeme önüne çıktı. Küreselleşmenin, yerel kültürleri yok etmesine karşı çıkan Jose Bove'a destek vermek için Fransa'nın çeşitli yerlerinden 35 bin kişi Millau'ya akın etti. Bove taraftarları arkadaşlarına ceza verilmesi halinde Seattle'da olduğu gibi Millau'da gösteri düzenleyip, ortalığı yakıp yıkmakla tehdit ettiler. Gece de katılımcılar Jose Bove şerefine ve globalleşme karşıtı bir rock konseri düzenlediler.

Ateşli bir küreselleşme karşıtı olan Bove, anne ve babasının işi dolayısıyla 4 yıl ABD'de kaldığı için akıcı bir İngilizce konuşuyor. 68 kuşağına mensup olan Jose Bove, kırsal yaşamı, kentsel yaşama tercih etti.

1970'lerde eşi Alice ile birlikte Larzac platosunda askeri üs oluşturulmasına karşı düzenlenen gösterilere katıldı. 1987 yılında koyun yetiştirip, rokfor peyniri üretmeye başlayan Bove, süpermarket ve toprak ağalarına karşı küçük çiftçinin korunması için Çiftçiler Konfederasyonu'nun kurulmasında rol aldı.

1995 yılında Greenpeace'in Rainbow Warrior gemisi Fransa'nın nükleer denemelerine karşı Pasifik'te gösteri düzenlerken, göstericiler arasında Jose Bove da vardı. 1998 yılında ise Bove, Eiffel Kulesi'nin altında AB'nin tarım politikasını protesto edenlerin arasındaydı.

Niye Asteriks deniyor

ASTERİKS'in bütün albümleri şu sözlerle başlar: ‘Tarih MÖ 50. Bütün Galya Roma işgali altındadır... Tamamı mı? Hayır! Yenilmez Galyalılar’ın yaşadığı küçük bir köy hala ve ısrarla işgalcilere karşı gelmektedir.'

Fransız basını ‘küreselleşmenin simgesi’ olarak gördüğü McDonalds'a karşı gelen Jose Bove'ye ‘Asteriks’ adını takarken, ‘işgalci’ fast-food şirketine ‘direnen’ Millau kentini de ‘Galya köyü’ ilan etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!