Fransa ve İtalya arasında göçmen krizi

Güncelleme Tarihi:

Fransa ve İtalya arasında göçmen krizi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2018 16:16

Fransız Jandarması'nın İtalya sınırını izinsiz geçerek bir grup göçmeni İtalya'ya bıraktığı ortaya çıkınca Fransa ve İtalya arasında yeni bir göç krizi patlak verdi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz cuma günü Fransız Jandarması'na ait bir araç, İtalya'nın Torino kenti yakınlarındaki Claviere kasabasına giriş yaptı ve iki göçmeni İtalya sınırları içinde ormanlık alanda indirdikten sonra Fransa'ya döndü.

Söz konusu göçmenlerin, gerekli belgelere sahip olmaksızın İtalya üzerinden Fransa'ya geçtikten sonra jandarmaya yakalandığı tahmin ediliyor.

İtalyan basını, Afrika kökenli göçmenlerin daha sonra İtalya sınırları içinde kayıplara karıştığını belirtiyor.

Fransız Jandarması'nın Fransa'nın güneydoğusundaki Hautes-Alpes bölgesinden İtalya sınırına geçtiği belirlenirken Hautes-Alpes bölge yönetimi de İtalyan basınındaki bu haberleri doğruladı. Hautes-Alpes Valisi Cécile Bigot-Dekeyzer, 'Yasa dışı iki yabancının sınıra getirileceği konusunda' İtalyan Polisi'ne haber verildiğini ancak jandarma aracının sınırı geçmesinin öngörülmediğini belirtti.

Haberin Devamı

Vali, jandarmanın izinsiz olarak İtalya sınırını geçtiğini doğruladı ve bunun "jandarma memurlarının bir hatasından" kaynaklandığını belirtti.

"BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ HAKARET"

İtalya'da olayla ilgili soruşturma açılırken İçişleri Bakanı Matteo Salvini de Fransa'ya sert tepkiyle karşılık verdi. Geçmişte, göç karşıtı politikaları nedeniyle Fransa yönetimi tarafından eleştirilen Salvini "(Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron'un Fransası'nın, göçmenleri gizlice İtalya'ya taşımak için polisleri kullandığına inanmak istemiyorum. Birileri bizi Avrupa'nın mülteci kampı olarak kullanmak istiyorsa hata ediyor" dedi.

Salvini Fransa yönetiminden net bir açıklama beklediklerini söyledi.

Salvini, Twitter'a yazdığı mesajda da Fransa tarafının olayı "hata" diye nitelemesini eleştirdi ve "Göçmenleri bir İtalyan ormanına bırakıp gitmek hata olarak kabul edilmez. Claviere'de yaşanan, ülkemize karşı daha önce benzeri görülmemiş bir hakarettir. Uluslararası bir utanç kaynağıdır, Bay Macron hiçbir şey olmamış gibi davranamaz. Özürleri kabul etmiyoruz" dedi.

İtalya Dışişleri Bakanlığı da Fransa'nın Roma Büyükelçiliği'nden açıklama istedi.

İtalya-Fransa sınırından göçmen geçişleri geçmişte de iki ülke arasında ihtilafa yol açmıştı. Geçen Mart ayında Fransız güvenlik güçlerinin İtalya sınırını ihlal ettiği iddiaları üzerine soruşturma açılmış, Fransa'nın Roma Büyükelçisi resmi şikayet amacıyla İtalya Dışişleri Bakanlığı'na çağırılmıştı.

Haberin Devamı

İtalyan basını, geçen Cuma günü yaşanan olayın ise yalnızca bir sınır ihlali değil, aynı zamanda göçmenlerin geri kabulüyle ilgili uluslararası anlaşmaların da iptali anlamına geldiğini vurguluyor.

FRANSA, GÖÇ KARŞITI HÜKÜMETE 'MİDE BULANDIRICI' DEMİŞTİ

İtalya'da geçen Haziran'da iktidara gelen 5 Yıldız Hareketi-Lig koalisyon hükümetinin göç karşıtı politikaları Fransa tarafından eleştiriliyordu.

Geçen Haziran'da İçişleri Bakanı Salvini'nin emriyle İtalya limanlarının göçmenleri taşıyan Aquarius gemisine kapatılmasının ardından Fransa yönetiminden sert tepkiler gelmişti.

Fransa Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux, Cumhurbaşkanı Macron'un "İtalyan hükümetinin bu dramatik insani durum karşısındaki tavrında sorumsuzluk var" dediğini söylemişti.

Haberin Devamı

Macron'un partisi La République En Marche'ın sözcüsü Gabriel Attal da "İtalyan hükümetinin izlediği çizgi mide bulandırıcı" demişti.

Salvini de Fransız jandarmasının İtalya sınırını ihlal ettiği haberleri üzerine bu sözlere atıfla, "Merak ediyorum, başta BM ve Avrupa olmak üzere uluslararası örgütler, insanları yardımsız ve uyarısız şekilde izole bir bölgeye bırakmayı "mide bulandırıcı" buluyor mu?" dedi.

Avrupa'ya deniz yoluyla ulaşmaya çalışan göçmenlerin bu kıtaya başlıca giriş noktalarından biri olan İtalya, bu göçmenlerin diğer AB ülkelerine dağıtılmasını talep ediyor.

Ancak AB kurallarına göre göçmenlerin ilk giriş yaptıkları ülkede sığınma başvurusunda bulunması gerekiyor.

Haberin Devamı

İtalya diğer AB ülkelerini, göç konusunda kendisini yalnız bırakmakla suçluyor. Diğer ülkelerse İtalya'yı, bu göçmenlerin kurallara aykırı biçimde diğer Avrupa ülkelerine geçmesine göz yummakla suçluyor.

İtalya'ya deniz yoluyla gelen göçmen sayısı 2016'da 180 bin, 2017'de 119 bin seviyesindeyken, bu sene bu sayı büyük düşüş göstererek Ocak-Ekim 2018 arasında 21 bin civarına indi.

Bu dönemde deniz yoluyla İspanya'ya ulaşan göçmen sayısı ise büyük artış gösterdi.

AB'nin istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre İtalya'da AB ülkeleri dışından gelen göçmenler nüfusun yaklaşık yüzde 6.7'sini oluşturuyor. Fransa'da ise bu oran yüzde 8.5.

Sığınma başvuruları açısındansa İtalya, Almanya'nın ardından ikinci sırada. 2017'de 198 bin 300 kişi Almanya'ya sığınma başvurusunda bulunurken bu sayı İtalya'da 126 bin 600, Fransa'da ise 91 bin 100 oldu.

Haberin Devamı

AB ülkeleri arasında nüfusuna oranla en fazla sığınma başvurusu alan ülkeler ise sırasıyla Yunanistan, Kıbrıs, Lüksemburg ve Malta oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!