Fransa’nın büyük ayıbı

Güncelleme Tarihi:

Fransa’nın büyük ayıbı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Fransız Parlamentosu ‘‘Fransa, 1915 Ermeni Soykırımını açıkça tanımaktadır' şeklindeki tek cümleden oluşan yasa tasarısını kabul etti. 577 kişilik parlementoda gruplar adına katılan parlamenterler ve sadece 29 milletvekiliyle yapılan oylamada tasarı oybirliğiyle kabul edildi.

Oylamadan sonra, 300 kadar Ermeni gösterici tasarının mimarı Sosyalist Rene Rouquet'yi öperek kutladı. Ermeni göstericiler Ermenice marşlar söylerek hoparlörlerden ‘‘83 yıldır beklediğimiz an geldi. Buna vesile olan Alfortville Belediye Başkanı Rouquet aramızda‘‘ dediler.

Fransa ve Türkiye arasında diplomatik gerginliğe yol açan sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısı, Fransız Parlamentosu'nda dün oybirliğiyle kabul edildi. Böylelikle, Ankara'nın Avrupa'daki en iyi dostu gözüyle baktığı Fransa, Ermenilerin soykırım iddialarını resmen tanıyan ilk büyük Avrupa ülkesi oldu.

Tasarı parlamentoya, ‘‘Fransa 1915 soykırımını açıkça tanımaktadır’’ şeklinde tek cümle ve tek madde olarak sunulurken, oylamaya, 577 kişilik parlamentoda gruplar adına katılan parlamenterlerle 29 milletvekili katıldı. Yasa tasarısına bağlı olarak sunulan ve tasarıyı sertleştiren sekiz değişiklik önergesi ise, parlamento tarafından reddedildi. Fransız parlamentosu tarafından reddedilen önergelerde, ‘‘sözde soykırımın tanınmasının Türkiye-AB ilişkileriyle irtibatlanması’’, ‘‘Fransa'nın, sözde soykırımın uluslararası alanda tanınması için aktif girişimde bulunması’’, ‘‘sözde soykırımı reddetmenin Fransa'da suç teşkil etmesi’’ gibi talepler yer alıyordu.

Bu arada, tasarının sunulmasına öncü olan Sosyalist milletvekili Jean-Paul Bret, Ermeni militanlar tarafından öldürülen Türk diplomatlarının anıldığı bir dönemde kin kusarak, terörist saldırıları haklı bulan bir konuşma yaptı. Bret diplomatik çevrelerde şaşkınlık yaratan konuşmasında ‘‘Ermeniler, dünyanın soykırıma sessiz kalması nedeniyle silaha sarılıp çeşitli ülkelerde Türk diplomatlarını öldürmeye başladıktan sonra ancak seslerini duyurabildiler. Ancak o zaman Birleşmiş Milletler 1985 te soykırımını tanıdı’’ dedi.

Oylama yapılıp karar alındıktan dışarı çıkan tasarının mimarı Sosyalist parlamenter Rene Rouquet, binanın önünde toplanan 300 kadar Ermeni gösterici tarafından hararetle kutlandı. Ermeni göstericiler, Ermenice marşlar söylerek, hoparlörlerden Rouquet'nin aralarında olduğunu hoperlörlerle anons ederek ‘‘83 yıldır beklediğimiz an geldi, bunu sağlamayan Alfortville Belediye Başkanı Rouquet aramızda’’ dediler.

Kim ne dedi

Dünkü oylamaya hükümet adına katılan Harp Malûlü Gazilerden sorumlu Bakan Jean Pierre Masseret, meclisten çıkan kararı üstü kapalı olarak eleştiren bir konuşma yaptı. Masseret ‘‘Hükümetimiz hem bölgede hem de Türkiye ile Fransa arasında barış ve istikrarı düşünmek zorundadır. Fransa, Türkiye'nin ve Ermenistan'ın dostudur. Ermenistan yakın zamana kadar soykırımın tanınması talebinde bulunmamıştır. Dış politikaları yürütme görevi hükümete aittir. Güncel krizleri çözme gibi güncel sorunlarımız da vardır. Ermenilerle ilgili tarihteki olayları biliyoruz. Türkiye'de bu konudaki askeri arşivler hariç diğerleri herkese açıktır. Bu konuda Türkiye'de ayrıca kitap yayınlandı. Meclis'in iradesine saygı duyuyor ve bu kararı not ediyoruz’ dedi.

Küstah Deveciyan

Cumhuriyet İçin Birlik Partisi Başkan Vekili Ermeni kökenli Patrick Deveciyan, Bakan Masseret'nin yaptığı konuşmaya çok sert karşılık verirken, şöyle konuştu:

‘‘Sayın Bakan Meclis'le aynı görüşü paylaşan bir açıklama yapmanızı bekliyorduk. Siz sadece not etmekle yetindiniz. Ben buraya Türk ve Franısz basınını okuyarak geldim. AFP ajansı haberi önce verdi sonra iptal ederek hükümetin yumuşak görüşünü aktaran bir haberle değiştirdi. Bravo hükümete, bravo hür basına doğrusu. Türkiye Fransız Meclisi'nin sesini dinlemelidir, bu barışın sesidir. Eğer Türkiye soykırımını tanırsa, kendisini aynı eylemleri tekrarlamaktan korumuş olur. Bunu söylerken Kürtleri ve son utanç duvarının yükseldiği Kıbrıs'ı düşünüyorum.'

Türkiye'yi savundu

Cumhuriyet İçin Birlik grubu adına Deveciyan'ın yanı sıra konuşan Pierre Lelouche, Türkiye'ye yönelik tek olumlu sözleri sarfeden politikacı oldu. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne alınması gerektiğini söyleyen Lelouche 'Türkiyeyi çok iyi tanıyan biriyim. Türkiye'siz bir Avrupa haritasının olamayacağını düşünüyorum. Avrupa Birliği'nin bu ülkeye kapıları kapatması yapılacak en büyük hatadır. Türkiye'den istediklerimiz insan hakları ve azınlık haklarına uymasıdır' dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!