Fransa-Japonya arasında 'seviye' tartışması

Güncelleme Tarihi:

Fransa-Japonya arasında seviye tartışması
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 15, 2011 09:59

Japonya'daki Fukuşima nükleer santralinde bugün meydana gelen dördüncü patlamanın ardından, tüketilmiş yakıt depolama havuzunda yangın çıktığı ve radyoaktif maddelerin doğrudan atmosfere karıştığı bildirildi. Japonya, nükleer tesisteki tehlike seviyesini yedi üzerinden altıya çıktığını duyuran Fransa'yı yalanlayarak, seviyenin hala dört olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

ALMANYA'DAN MÃœTHÄ°Åž KARAR

DÜNKÜ PATLAMADAN KARELER / FOTO GALERİ

JAPONYA'DA NÃœKLEER SIZINTI ALARMI / FOTO GALERÄ°

NÜKLEER SANTRAL İLK BÖYLE PATLAMIŞTI / WEB TV

JAPONYA'DA YANARDAĞ BÖYLE PATLADI / WEB TV

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan (UAEK) yapılan açıklamada, Japonya'daki deprem ve tsunamide zarar gören Fukuşima 1 nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe bu sabaha karşı meydana gelen yangının ardından atmosfere radyasyon salınımının gerçekleştiği belirtildi.

Japon Jiji haber ajansı, hidrojen patlamasından kaynaklanan yangının, Japonya'da konuşlandırılmış ABD birliğinin askerleri tarafından söndürüldüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

Japon hükümeti sözcüsü Yukio Edano, patlama ve ardından yaşanan yangının neticesinde başkent Tokyo'nun 250 kilometre kuzeydoğusundaki santralin çevresindeki radyasyon seviyesinin insan sağlığını etkileyebilecek seviyeye ulaştığını söyledi.

Dünya Meteoroloji Örgütü, Japonya'da rüzgarın, deprem ve tsunamide hasar gören nükleer tesisteki patlamalardan sonra ortaya çıkan radyasyonu Pasifik Okyanusu'na sürüklediğini bildirdi.

BM'ye bağlı olan ve merkezi Cenevre'de bulunan örgütten yapılan açıklamada, Japonya ya da bölgedeki diğer ülkelerin şu anda tehlikede olmadığı belirtildi. Açıklamada, radyasyonun etkisinin okyanusa ilerlemesine rağmen, hava  koşullarının değişebileceği uyarısında bulunularak, uydu ve diğer verilerin yakından takip edildiği ifade edildi.

UAEK'dan ilerleyen saatlerde rahatlatıcı bir açıklamada geldi. UAEK, Japonya'nın verilerinin, Fukuşima nükleer santralindeki radyoaktivite seviyesinin keskin bir şekilde düştüğünü gösterdiğini bildirdi.

UAEK, bugün TSİ 02.00 itibarıyla Fukuşima'nın ana kapısında ölçülen radyasyon miktarının saat başına 11.9 mSv olduğunu belirtti. Açıklamada, bundan 6 saat sonra yapılan ölçümde miktarın birden bire düşerek 0.6 mSv'ye gerilediğinin görüldüğü ifade edildi.

"ALINAN ÖNLEMLER DOĞRU"

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) yapılan açıklamada ise Japonya'nın, Fukuşima'daki nükleer santralden sızan radyasyondan halkı korumak için doğru önlemler aldığı ifade edildi.

Fukuşima nükleer santralindeki patlamalar Fransa ile Japonya'yı da birbirine düşürdü.

Fransız Nükleer Güvenlik İdaresi reaktörün saçtığı radyasyon sonrasında tehlike seviyesinin yedi üzerinden altıya çıktığını açıkladı. Ancak, Japonya'da aynı görevi yapan kurum böyle bir durumun söz konusu olmadığını açıklayarak tehlikenin hala dört seviyesinde olduğunu belirtti.

 

Tarihin en büyük nükleer felaketi olarak gösterilen Çernobil'deki tehlike seviyesi yedi olarak belirlenmişti.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN ÇILDIRDI

Bu arada Fukuşima'daki patlamalardan birini yaklaşık bir saat sonra öğrenen Japonya Başbakanı Kan'ın kendisine haber verilmemesinden dolayı çılgına döndüğü öne sürüldü.

Kyodo ajansının haberine göre, Kan, "Televizyonlar bir patlama bildirdi. Ama başbakanlığa yaklaşık 1 saat hiçbir şey söylenmedi. Burada ne haltlar dönüyor?" diye tepki gösterdi.

Kyodo muhabiri, Kan'ın bu sözleri, Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO) yöneticileriyle gerçekleştirdiği toplantıda sarf ettiğini ifade etti. Kan'ın Fukuşima santralinde meydana gelen dört patlamadan hangisini kastettiği ise bilinmiyor.

Japonya BaÅŸbakanı Kan reaktördeki üçüncü patlamanın ardından televizyondan halka hitaben yaptığı konuÅŸmada, yangının gerçekleÅŸtiÄŸi 4 numaralı reaktörde radyasyon oranının tehlikeli bir ÅŸekilde arttığını duyurmuÅŸtu. Kan, "Santrale 20-30 kilometre yakın mesafede bulanan vatandaÅŸlarımızdan bulundukları ev veya iÅŸyerinden dışarıya çıkmamalarını rica ediyorum" ifadesini kullanmıştı.Â

Haberin Devamı

Fukuşima nükleer santralindeki 750 işçisini geri çeken TEPCO, tesislerde halen 50 çalışanının bulunduğunu açıkladı.

İKİ REAKTÖRDE DAHA ISI SEVİYELERİ YÜKSELDİ

Fukuşima nükleer santralinin 2 numaralı reaktöründe daha erken saatlerde meydana gelen bir başka patlamada ise radyoaktif sızıntıları önlemek amacıyla reaktörü hapseden koruma kabı zarar görmüştü.

Aynı santralde cumartesi günü ve dün de iki ayrı reaktörde patlama gerçekleşmişti.

Dört günde dört ayrı patlamanın yaşandığı Fukuşima nükleer santralinde bugün iki reaktörde daha ısı seviyelerinin yükseldiğinin açıklanması, tesislerde yeni patlamaların gerçekleşebileceği yönündeki endişeleri artırdı.

Haberin Devamı

Uzmanlar, 5 ve 6 numaralı reaktörlerdeki hafif seviyedeki ısı artışının soğuma sistemindeki arızaya bağlı olabileceğini belirtti.

RADYASYONLU BÖLGE ÜZERİNDE UÇUŞ YASAĞI

Japonya Sivil Havacılığı ülkesindeki radyasyonlu bölgeyle ilgili bir NOTAM (Havacılara uyarı) yayınladı.

Japonya, NOTAM’da, ülkelerine uçan havayolu şirketlerinden rotalarını radyasyonlu bölgeden geçmeyecek şekilde ayarlamalarını istedi.

RUSYA’DAKİ RADYASYON SEVİYESİNDE ARTIŞ

Öte yandan Rusya'nın Uzakdoğu kesiminde, Japonya'da bulunan reaktörlerdeki radyasyon sızıntısına bağlı olarak radyasyon seviyesinde biraz artış olduğu bildirildi.

Yerel yetkililer, Japonya'nın Fukuşima nükleer tesisinin 800 kilometre kadar kuzeybatısında bulunan Vladivostok'ta, radyasyon seviyesinin, altı saat öncesine kadar saatte bir mikroröntgen arttığını belirtti.

Yetkililer, bu artışın normal seviyeler içinde olduğunu da söyledi.

Japonya, deprem ve tsunami felaketinden sonra meydana gelen patlamalar yüzünden radyasyon sızıntısı başlayan Fukuşima reaktörünün çevresindeki radyasyon miktarının "önemli" seviyeye çıktığı uyarısında bulunmuştu.

 

Bir değil üç Çernobil tehlikesi: Nükleer reaktör neden erir? - İsmet Berkan

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!