Fransa Dışişleri Bakanı'na Gazze'de saldırı

Güncelleme Tarihi:

Fransa Dışişleri Bakanına Gazzede saldırı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 21, 2011 13:47

Fransa Dışişleri Bakanı Michele Alliot-Marie, bugün Gazze ziyareti sırasında öfkeli kalabalığın hedefi oldu. Alliot-Marie'nin konvoyunun önünü kesen Filistinli protestocular, araca saldırırken, Bakan'ın başından yaralandığı bildirildi. Ancak İsrailli hastane yetkilileri, bu açıklamanın doğru olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

FRANSIZ BAKAN GAZZE'DE PROTESTO EDÄ°LDÄ° / FOTO GALERÄ°

 

BÄ°N LADÄ°N FRANSA'YI TEHDÄ°T ETTÄ°

 

Alliot-Marie, Kasım ayında göreve başlamasından bu yana bugün ilk kez Filistin bölgesine geldi. Ancak Fransız Bakan, İsrailli asker Gilat Şalid'in Hamas tarafından kaçırılmasına ilişkin söylediği iddia edilen sözlerinden dolayı Gazze'ye gelişinde protestolarla karşılandı.

 

Alliot-Marie'nin Gazze'ye geliÅŸini protesto eden Filistinlilerin, Fransız bakana "hoÅŸ gelmedin" diye bağırdıkları, aracına ayakkabı fırlattıkları, bazı göstericilerin yola yatarak bakanın konvoyunun geçiÅŸine engel oldukları belirtildi.   Â

Haberin Devamı

 

Ä°srailli yetkililer, uluslararası ajanslara yaptıkları açıklamada, Alliot-Marie'nin başından yaralanarak hastaneye kaldırıldığını söyledi. Ancak bu açıklamadan kısa bir süre sonra hastane yetkilileri, Alliot-Marie'nin yaralanmadığını açıkladı.  Â

 

Associated Press ajansının haberine göre, Aşkelon şehrindeki Barzilai Hastanesi'nin sözcüsü Lea Malul, daha önce yapılan açıklamayı düzelterek, yaralanan şahsın Fransız heyetinden başka bir kişi olduğunu belirtti.

 

SALDIRININ SEBEBÄ° YANLIÅž ANLAMA

 

Fransız Bakan'a gösterilen bu sert tepkinin arkasında ise bir yanlış anlama yatıyor. Alliot-Marie, Haziran 2006’da Hamas tarafından kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in ailesini, dün Kudüs'te kurdukları çadırda ziyaret etmişti.

 

İsrail radyosu, Alliot-Marie'nin, Şalit'in anne-babası Aviva ve Noam Şalit'e destek verdiğini ve "Avrupa Birliği'nin görevi, Hamas'ın savaş suçlarını kınamaktır" dediğini belirtmişti.

 Â

Haberin Devamı

Gazze'deki Hamas sempatizanı Filistinliler "savaş suçu" nitelendirmesinden dolayı Alliot-Marie bölgeye geldiğinde büyük protesto gösterileri düzenledi.

 

Ancak AFP ajansı, bu görüşme sırasında çadırda bulunan muhabirine dayandırdığı haberinde, "savaş suçu" tanımlamasının Alliot-Marie'ye değil, Şalit'in babasına ait olduğunu bildirdi. Ajans, Şalit'in babasının Alliot-Marie'den Şalit'ın kaçırılmasının AB nezdinde "bir savaş suçu olarak kınanması" için çaba göstermesini istediğini ifade etti. Şalit hem İsrail hem de Fransa vatandaşı.

 

HAMAS’TAN TEPKİ

 

Hamas sözcülerinden Sami Ebu Zühri ise Fransız Dışişleri Bakanı’nın Şalit’le ilgili sözlerinin, kendisinin "işgal rejiminden yana olduğunu gösterdiğini" ileri sürdü.

Haberin Devamı

 

Hamas sözcüsu, Fransız bakanın açıklamalarını kabul etmediklerini, bu açıklamaların Fransa'nın Ortadoğu'daki rolüne hizmet etmediğini ifade etti ve bakanı açıklamalarını gözden geçirmeye çağırdı.

 

Ä°srail'e dün gelen Fransa DışiÅŸleri Bakanı, Ä°srail DışiÅŸleri Bakanı Avigdor Lieberman ile görüşmüş, Yad VaÅŸem soykırım müzesini ziyaret etmiÅŸti.Â

 

LAKABI MAM

Bundan önce Adalet Bakanı olarak görev yapan ve MAM lakabıyla bilinen Michele Alliot-Marie, Jean-Pierre Raffarin ve Dominique de Villepin kabinelerinde savunma bakanlığı yaptı ve bu pozisyona gelen ilk kadın oldu. Alliot-Mariei François Fillon hükümetinde İçişleri Bakanı olarak da görev yaptı.

 

Forbes dergisi 2006 yılında Alliot-Marie’yi dünyanın en güçlü kadınları listesinde 57’nci sıraya oturttu.

Haberin Devamı

 

2007 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başta UMP’nin aday adayı olarak Nicolas Sarkozy’e meydan okusa da sonradan adaylığını geri çekip Sarkozy’i destekledi.

 

İkilinin Ulusal Konsey’de bazı fikir ayrılıkları yaşadıkları biliniyordu.

 

Alliot-Marie, 1989-1992 yılları arasında Avrupa Parlamentosu’nda milletvekilliği de yapmıştı.

 

Fransız Bakan son olarak geçtiğimiz hafta içinde, ayaklanmaların ve iktidar boşluğunun yaşandığı Tunus’a asker gönderip devrik rejime destek olmayı teklif eden açıklamalarıyla tepki toplamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!