Fransa’da Türkiye havası

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da Türkiye havası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2009 00:00

Fransa’daki “Türkiye Mevsimi” etkinlikleri çerçevesinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin resmi davetlisi olarak Paris’e gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün Fransa Başbakanı François Fillon ve UNESCO Genel Direktörü Koichiro Matsuura ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Başbakanlık konutunda çalışma yemeği şeklindeki görüşmeye, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Pierre Lellouche da katıldı.

Gül, görüşmenin ardından UNESCO 35. Genel Konferansı Genel Kurulu Bakanlar Forumu’na özel konuk olarak katılarak, açılış konuşmasını yaptı. Gül, daha sonra Senato Başkanı Gerard Larcher tarafından onuruna verilen akşam yemeğine katıldı. Yemekte TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da bulundu. Gül bugün Fransa Başbakanı François Fillon ile Fransa Sanayicileri ve İşadamları Derneği-MEDEF’in toplantısına katılacak. Gül ayrıca, Sarkozy ile bir sergi açarak, çalışma yemeğinde bir araya gelecek.

Le Monde: Elysee’de asgari hizmet

FRANSA’nın en önemli gazetesi Le Monde, “Türk Cumhurbaşkanı için Elysee’de asgari hizmet” başlıklı haberinde “Cumhurbaşkanı Gül’ün, Fransa’daki ‘Türk Mevsimi’ için çok görkemli bir açılış arzuladığını ancak Sarkozy’nin, AB üyeliğine karşı çıktığı bir ülkenin cumhurbaşkanı ile fazla gözükmek istemediği için düşük profilli olacağını” öne sürdü. İki cumhurbaşkanının, “Bizans’tan Istanbul’a” sergisinin açılışı dolayısıyla bugün Grand Palais’e yapacakları ziyaretin çok kısa tutulacağını belirten Le Monde, serginin normalde Türk küratörü Nazan Ölçer tarafından sunulmasının planlandığını ancak Sarkozy’nin, Fransızca duymak istediği için Fransız tarihçisi Pierre Chuvin ile ortak bir sunum yapılacağına dikkat çekti.

Çarşamba akşamı IFRI (Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü) tarafından Sayın Gül onuruna verilen  yemeğe hiçbir bakanın katılmadığını da yazan gazete, Cuma günü (bugün) Elysee’de iki ülke cumhurbaş kanının katılacağı çalışma yemeğinin ardından basına açıklama yapılmayacağına da dikkat çekti. Fransız gazetesi, Türkiye’nin AB üyeliğinden yana olan eski Cumhurbaskanı Jacques Chirac tarafından 2006’da kararlaştırılan “Türk Mevsimi”nin siyasi görünürlüğünün “asgari düzey”e indirildiğini de belirtirken etkinliklerin, Haziran’daki Avrupa Parlamentosu seçimleri nedeniyle Mart ayı yerine çok daha geç başladığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!