Firkateynler nihayet geliyor

Güncelleme Tarihi:

Firkateynler nihayet geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin Türkiye'ye verdiği üç firkateynle birlikte, Türk Donanması ilk kez satıhtan havaya atılan ve 25 mil menzili bulunan füzeler ile donatılmış gemilere sahip oluyor. Perry sınıfına ait bu fırkateynler ayrıca iki helikopter taşıma kapasitesine sahip.

Washington'un ikisini hibe, birini ‘leasing’ yoluyla verdiği TCG Gaziantep, TCG Giresun ve TCG Gemlik fırkateynleri Perry sınıfından. 133,5 metre uzunluğundaki gemilerde General Electric yapımı LM 2500 motorlar bulunuyor. Saatte 33.4 artı deniz mili hızla seyredebilen firkateynlerin silah donanımı, Harpoon füzelerinin yanı sıra MK-46 torpidolarından oluşuyor. Gaziantep Mart'ta, diğerleri Nisan'da Türkiye'de olacak.

3 geminin Türkiye’ye teslimi dolayısıyla düzenlenen törene Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nüzhet Kandemir, TSK Washington Ataşesi Tuğgeneral Volkan Tiryakiler, Türk Deniz Kuvvetleri Washington Ataşesi Kurmay Albay Ömer Halit Aksu, 3 geminin komutanları ile mürettebat ve davetliler katıldı.

Büyükleçi Kandemir, gemilerin teslimini ‘tarihi bir gün’ olarak niteledi ve törenin Türk-Amerikan savunma işbirliğini simgelediğini belirtti. Ve, gemilerin Türkiye'nin caydırıcılığını kuvvetlendirdiğini ifade etti ve Türkiye'nin savunma kapasitesinin artırılmasında olumlu bir adım atıldığını söyledi.

Büyükelçi Kandemir, firkateynlerin alınması sürecinde, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere ‘gölge düşürmeyi amaçlayan’ çabaların görüldüğünü de kaydetti, ancak sonuçta sağduyu ve aklın galip çıktığını ve gemilerin Türk donanmasına katıldığını vurguladı. Kandemir, ‘Türk bayrağı altında, bu gemilerin amacı barış olacaktır’ dedi.

Eski adı Firkate

İlk fırkateynlerde yelken ve kürek kullanılıyordu. Osmanlı donanmasında da kullanılan bu tür gemilere ‘firkate’ deniyordu. 18'inci yüzyılda üç direkli, tam donanımlı ve 24-50 arasında top taşıyabilen gemilere, firkateyn olarak adlandırılıyordu. Yelkenli gemilerden buharlı gemilere geçilirken, firkateyn yerine ‘kruvazör’ sözcüğü kullanılmaya başlandı. Bugün ABD'de kruvazörlerin yerini alan modern savaş gemileri yeniden fırkateyn olarak adlandırılıyor. Çoğunlukla güdümlü uçaksavar ve denizaltısavar füzeleriyle donatılmış olan firkateynler silah gücü, refakat kapasitesi ve hızıyla donanmalarda hayati rol oynuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!