Finlandiya NATO kararını verdi! Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan ortak açıklama

Güncelleme Tarihi:

Finlandiya NATO kararını verdi Cumhurbaşkanı ve Başbakandan ortak açıklama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2022 10:15

Finlandiya cumhurbaşkanı ve başbakanı bugün yaptıkları açıklama ile NATO üyeliğine başvurmaktan yana olduklarını duyurdu.

Haberin Devamı

Rusya'nın Ukrayna saldırısı şimdiye kadar askeri konularda sessizliğini koruyan Finlandiya ve İsveç'i NATO ile ilişkilerini derinleştirmeye itti. İki ülkenin NATO ittifakına katılıp katılmayacağı uzun süre tartışılıyordu.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN'DAN ORTAK AÇIKLAMA

Komşu İsveç'in de benzer bir şekilde önümüzdeki günlerde NATO'ya katılma kararı vermesi bekleniyor.

Finlandiya merak edilen kararı konusunda ilk sinyali bugün verdi. Finlandiya cumhurbaşkanı ve başbakanı bugün yaptıkları açıklama ile NATO üyeliğine başvurmaktan yana olduklarını duyurdu.

Yapılan ortak açıklamada, “NATO üyeliği Finlandiya'nın güvenliğini ve tüm savunma ittifakını güçlendirecektir. Finlandiya, gecikmeden NATO üyeliğine başvurmalıdır. Bu kararın alınması için gereken ulusal adımların önümüzdeki birkaç gün içinde hızla atılacağını umuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

KESİN GÖZÜ İLE BAKILIYOR

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin tarafından yapılan  yazılı açıklama Finlandiya'nın NATO üyeliğine katılmasının neredeyse kesin olduğu anlamına geliyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik geçtiğimiz Şubat ayında başlattığı saldırılardan bu yana, Finlandiya’nın NATO’ya katılmasına ilişkin yapılan anketlerde kamuoyu desteğinin yüzde 30’dan yüzde 80’e yükseldiği kaydedildi.

STOLTENBERG'DEN ÖZEL DAVET

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Finlandiya ve İsveç’in ittifaka dahil olmayı istemeleri durumunda, bu talebin hızlı biçimde gerçekleştirileceğini belirtmişti.

 RUSYA'DAN PEŞ PEŞE TEHDİTLER 

Rusya iki ülkeyi daha önce de NATO konusunda uyarmış ve üye olmaları halinde Rusya'nın kendi önlemlerini alacağını duyurmuştu. 

Rus milletvekili Vladimir Dzhabarov ise Finlandiya'yı açıkça tehdit ederek, "Finlandiya NATO'ya katılırsa Rusya'nın 'meşru hedefi' olur ve ülkelerinin yok edilmesini güvence altına alır" demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!