FBI'dan güçlüsü de var

Güncelleme Tarihi:

FBIdan güçlüsü de var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en güçlü polis örgütü olarak tanınan Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI, zor durumda. Davidian Tarikatı'na karşı 1993'de girişilen operasyonda 80 kişinin yanarak ölmesinden sorumlu tutulan FBI, önceki gün Adalet Bakanı'nın emrindeki polislerin baskınına uğradı. Didik didik aranan binada FBI'yı suçlu çıkaran bant kayıtları ele geçirildi.

David Koresh liderliğindeki Davidian Tarikatı'nın üyelerini Teksas'ın Waco kentindeki çiftlikte kıstırdıktan sonra etkisiz hale getiren FBI, bu dosyaya kapanmış gözüyle bakıyordu. ‘‘Mesih’’ olduğunu iddia eden Koresh'le kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere 80 kişi, FBI kuşatması altındaki çiftlikte çıkan yangında ölmüş ve tarikattan geriye hiçbir iz kalmamıştı. Ağzına kadar silah ve mühimmatla dolu çiftlikte çıkan yangının nedeni tam olarak bilinmiyordu; tarikatın toplu intiharı söz konusu olabilirdi.

Ancak geçtiğimiz haftalarda gizli kalan gerçek ortaya çıktı. Tam 51 gün süren ve bütün Amerika'nın TV'lerden canlı olarak izlediği kuşatmanın sonunda FBI ajanları, teslim olmamakta direnen tarikat üyelerinin bulunduğu çiftlik binasına yanıcı nitelikte göz yaşartıcı bomba atmışlardı. Atılan gazların alev alması sonucu çıkan yangında tarikat üyeleri feci şekilde can vermişti.

Amerikan kamuoyunu sarsan bu haber üzerine FBI Başkanı Louis Freeh, kurum içinde bizzat soruşturma başlatacağını açıkladı. Ancak ajanlara göz yaşartıcı bomba atılması yönünde emir verilip verilmediği konusu bir türlü açıklığa kavuşturulmuyordu.

AMİRLERİ EMİR VERMİŞ

Bunun üzerine olaya el koyan Adalet Bakanı Janet Reno, kendi bakanlığı bünyesinde bir servis olan ‘‘Federal Polis Müdürlüğü’’nün memurlarını FBI binasında araştırma yapmak üzere görevlendirdi. The New York Times'ın dünkü haberine göre Reno'nun emriyle önceki gece boyunca FBI binasını didik didik arayan üst düzey polis memurları, Waco kuşatması sırasında ajanlarla amirleri arasındaki konuşmaları içeren bant kayıtlarına el koydular.

Gazetenin haberine göre bu kayıtlar, FBI yetkililerinin göz yaşartıcı bomba atılması için ajanlara emir verdiğini açıkça ortaya koyuyor. Bununla birlikte çiftlikte çıkan yangına göz yaşartıcı bombanın yol açtığı konusunda kesin bir kanıt yok. Ancak FBI'ın daha geçtiğimiz haftaya kadar olay sırasında göz yaşartıcı bomba kullanıldığı açıklamaması şüpheleri bu kurum üzerine çekiyor.

The New York Times, Adalet Bakanı Reno'nun olayın soruşturulması için bağımsız savcı atayacağını, böylece gerçeklerin ortaya çıkacağını bildirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!