FBI iki şüpheli üzerinde duruyor

Güncelleme Tarihi:

FBI iki şüpheli üzerinde duruyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

FBI, Tanzanya'da gözaltına alınan 14 kişiden birini serbest bıraktı; Türk vatandaşı ise halen gözaltında. Kenya'da ise iki şüpheli üzerinde duruluyor. Nairobi'deki eylemde patlayıcının konulduğu aracın parçaları da bulundu.

Bir hafta önce ABD'nin Kenya ve Tanzanya büyükelçiliklerine yönelik olarak eş zamanlı yapılan bombalı saldırılarla ilgili soruşturmaya Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI el koydu. FBI Başkanı Louis Freeh soruşturmayla ilgili gelişmeleri adım adım izlerken Kenya'nın başkenti Nairobi'deki enkazı inceleyen uzmanlar önemli gelişme kaydettiklerini bildirdiler.

FBI ve Kenya polisi dün düzenledikleri basın toplantısında gözaltına alınan 5 kişiden özellikle 2 şüpheli üzerinde durulduğunu açıkladı. Kenya Kriminal Soruşturma Müdürü Peter Mbuvi bu 2 kişiden birinin saldırı sırasında ABD elçiliği önünde nöbet tutan bir Amerikan deniz piyadesi tarafından teşhis edildiğini söyledi. FBI kaynakları ise söz konusu 2 kişinin Kenya'ya diğer bir ülkeden geldiğini belirterek, bu kişilerin milliyetleri hakkında bilgi vermediler.

Gözaltına alınan öteki 3 kişi sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı. Aynı şekilde Tanzanya'da gözaltına alınan ve aralarında bir Türk'ün de bulunduğu 14 kişiden Somalili şüpheli salıverildi.

Nairobi'deki FBI heyetinin başkanı Shelia Horan da bombanın konduğu aracın bazı parçalarını tespit ettiklerini ve soruşturmada ilerleme sağlandığını söyledi. Doğu Afrika'daki islamcı grupların yakından izlendiğini vurgulayan Horan, elde edilen bulguların Washington'daki FBI laboratuarlarında yeniden inceleneceğini bildirdi. 20 kadar FBI uzman heyeti patlayıcılar ve saldırganlar hakkında bilgi toplamaya devam ediyor. Saldırganların Kenya dışından gelme olasılığı üzerinde duran FBI ajanları Kenya ve Tanzanya'daki giriş ve göçmen kayıtlarını inceliyor.

Öte yandan önceki gün alınan yeni tehditler yüzünden bazı elçiliklerin faaliyetini geçici bir süre durduran ABD Başkanı Clinton tüm dünyadaki Amerikan elçilik ve temsilciliklerinin güvenlik denetiminden geçirilmesini istedi.

Türkiye'deki Amerikan temsilcilikleri alarmda

Kenya ve Tanzanya'daki ABD elçiliklerine yönelik bombalı saldırılar ve çeşitli ülkelerdeki Amerikan temsilciliklerine yapılan yeni tehditler üzerine Türkiye'deki ABD temsilcilikleri ve askeri tesisleri alarma geçirildi. ABD Başkanı Clinton'ın tüm temsiliciklerde güvenlik önlemlerinin gözden geçirilmesi talimatı uyarınca harekete geçtiklerini belirten Amerikan Büyükelçiliği'nden bir yetkili, henüz kendilerine yönelik somut bir tehdit bulunmadığını ancak tüm personelin şüpheli herhangi bir şahıs veya nesne konusunda uyarıldığını bildirdi.

‘Tesislerimiz çevresindeki tüm güvenlik kameraları 24 saat faal tutularak çevre kontrol ediliyor’ diyen ABD'li diplomat ‘Yemen, Malezya ve Mısır’daki ABD elçiliklerine son günlerde tehditler arttı. Türkiye'de ciddi bir durum söz konusu değil. Ancak yine de Türkiye'de de risk faktörünü yüksek kabul ediyoruz' şeklinde konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!