F-16’lar sınırda İHA düşürdü

Güncelleme Tarihi:

F-16’lar sınırda İHA düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2015 20:41

Türk savaş uçakları dün milliyeti belli olmayan bir insansız hava aracını (İHA) Kilis semalarında makineli top ateşiyle düşürdü. İHA vurulmadan önce telsizle üç kez uyarıldı. İHA’nın modelinin ise Rus yapımı ‘Orlan (Yavru Kartal)-10’a benzemesi dikkat çekti. Moskova, İHA kaybı olmadığını açıkladı

Haberin Devamı

TÜRKİYE-Suriye sınırında devriye uçuşu yapan Türk F-16’ları dün Türk Hava Sahası’nı ihlal eden bir insansız hava aracını (İHA) M-61 Vulcan makineli topuyla vurarak düşürdü. Genelkurmay Başkanlığı, düşürülen İHA’nın milliyetinin belli olmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

ÜÇ KEZ UYARI: Edinilen bilgiye göre, sınırda devriye uçan Türk F-16’ları radarlarında Kilis semalarında Türk Hava Sahası’nın 3 km kadar içinde yabancı bir hava aracı tespit etti. F-16’lar üç kez telsizle uyarı yaparak, aracın Türkiye Hava Sahası’nı ihlal ettiğini ve derhal terk etmesini istedi. Hava aracı ilerlemeye devam edince saat 12.30 sıralarında vurularak düşürüldü.

MİNİ İHA: F-16’ların vurduğu hava aracı Kilis’in sınırın sıfır bölgesindeki Deliosman köyüne düştü. İlk incelemede düşürülen aracın küçük, silahsız ‘mini’ sınıfından İHA olduğu anlaşıldı. Askeri yetkililer İHA’nın incelemesinin devam ettiğini söylediler. Olaydan sonra Genelkurmay Başkanlığı da, “Bugün (dün) Suriye sınırında ülkemizin hava sahası içerisinde milliyeti bilinmeyen bir hava aracı tespit edilmiş, üç defa ikaz edilmesine rağmen hareketine devam etmesi üzerine, sınırda devriye görevi icra eden uçaklarımız tarafından angajman kuralları çerçevesinde ateş edilerek düşürülmüştür” açıklaması yaptı. İHA’nın parçaları, askerler tarafından toplandı ve askeri helikopter ile incelenmek üzere Gaziantep 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’na götürüldü.

Haberin Devamı

SURİYE’YE Mİ AİT: Askeri yetkililer, İHA’nın Suriye’ye ait olabileceğini ve Suriye tarafından PYD’nin hâkim olduğu bölge üzerinde keşif uçuşu yaptığının değerlendirildiğini belirterek, “Ancak kesin sonuç incelemede belli olur” dediler. Suriye’nin elinde Rusya ve İran yapımı İHA’lar bulunuyor. Türkiye, mayıs ayında da Hatay Yayladağı civarında da Suriye’ye ait bir İHA’yı düşürmüştü. Türk Hava Sahası’nı ihlal ettikleri tespit edilen Suriye’ye ait M-17 helikopteri 16 Eylül 2013, MİG-23 savaş uçağı da 23 Mart 2014’te Türk F-16’ları tarafından vurularak düşürülmüşlerdi.

SİNİRLİOĞLU: KİMLİĞİ BELLİ OLUNCA AÇIKLAYACAĞIZ

AFP ajansına konuşan Washington’dan ismi açıklanmayan bir ABD’li yetkili, Amerikan ordusunun Türkiye tarafından düşürülen İHA’nın Ruslara ait olabileceğini inandığını söyleyerek “Evet tüm belirtilere göre bir Rus İHA’sı” dedi. Yetkili, Suriye ordusunun bu tip İHA kullandığına dair bilginin olmadığını da belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise Suriye’deki tüm uçaklarının görevlerini tamamladıktan sonra Lazkiye yakınlarındaki Himeymin Üssü’ne döndüğünü söyledi. Bu açıklamaya karşın Türkiye’de düşürülen İHA ile bundan bir yıl önce Ukrayna’nın doğusunda vurulan Rus yapımı ‘Orlan-10’ (Yavru Kartal) modeli İHA’ya çok benziyor. Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ise TSK’nın Suriye sınırında milliyeti belirsiz bir hava aracı düşürüldüğüne dair açıklamasına ilişkin, “Sınırın 3 kilometre içinde vuruldu. İHA’nın kime ait olduğunu tespit etmedik ama sınırın içinde düştüğü için üzerinde çalışılıyor. Kimliği belli olunca açıklayacağız” dedi.

Haberin Devamı

DÜŞÜRÜLEN İHA RUS YAPIMI MI

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov Suriye’deki tüm uçaklarının görevlerini tamamladıktan sonra Lazkiye yakınlarındaki Himeymin Üssü’ne döndüğünü söyledi. Bu açıklamaya karşın Türkiye’de düşürülen İHA ile bundan bir yıl önce Ukrayna’nın doğusunda vurulan Rus yapımı ‘Orlan-10’ (Yavru Kartal) modeli İHA’ya çok benziyor. Orlan keşif amaçlı kullanılıyor. Silahsız araç, yaptığı çekimleri koordinatlarıyla komuta merkezine iletiyor. ABD bir yetkili Reuters’a düşürülen İHA’nın Rus yapımı olabileceğini söyledi. 

THY UÇAĞININ KALKIŞI ERTELENDİ

Türk Hava Yolları’nın (THY) dün İstanbul’dan Gaziantep’e 11.25’te hareket etmesi planlanan uçağı, Suriye sınırında insansız hava aracının düşürülmesi nedeniyle Atatürk Havalimanı’nda pist başından geri döndü. Uçak, 12.45 sıralarında havalandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!