Et yemeden ‘deli dana’ oldu

Güncelleme Tarihi:

Et yemeden ‘deli dana’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

İngiltere, 12 yıldan beri ağzına et koymadığı halde Deli Dana hastalığına yakalanan 24 yaşındaki Clare Tomkins'i konuşuyor. Vejetaryen genç kızın hastalığa yakalanması doktorları şaşkına çevirdi.

Yıllarca ağzına et koymayan 24 yaşındaki bir İngiliz kız, halk arasında ‘‘Deli Dana'' diye anılan ‘‘Creutzfeld-Jakob'' hastalığından ölmek üzere. İlk kez 1995 yılında görülen hastalığın, hiç et yemeyen bir kişide ortaya çıkması doktorları şaşkına çevirdi.

Vejetaryen olmasına rağmen seneler önce yediği et yüzünden son günlerini yaşayan Clare Tomkins'in 24 saat yoğun bakıma alındığı bildirildi. Yaklaşık 12 yıl ağzına et koymayan genç kız, bir zamanlar yediği et yüzünden CJD hastalığına yakalandı. Doktorlar, Tomkins'de, hastalığın yeni bir türüne rastlandığını açıkladı.

Genç kızın CJD hastalığına yakalanan 22. kişi olduğu öğrenildi. Clare Tomkins'in babası Roger Tomkins, ‘‘Dünyamız tersine döndü. Hastalığın teşhisi 12 yıl aldığına göre, elimizde saatli bomba var demektir. Bunun başımıza geldiğine inanamıyoruz. Kızımız 11 yıl ağzına et koymadı'' dedi. Clara Tomkins'in hastalığı geçen hafta St. Mary's Hastanesi'nde geliştirilen bir teknikle teşhis edildi.

Rahatsız kızın bademciklerinden hücre alan Profesör John Collinge , bulaşıcı etten geçen hastalığın oldukça ilerlediğini saptadı. Deli Dana hastalığına yakalanan genç kızın daha önce kilo kaybedip sürekli ağlamasından psikolojik rahatsızlığı olduğu sanılarak yanlış tedavi uygulanmıştı. Hayvanlara olan sevgisinden, bir bahçecilik merkezinin ev hayvanları bölümünde çalışan Clare Tomkins'in ilk defa geçen yıl hastalandığı belirtildi.

53 yaşındaki annesi Dawn Tomkins, ‘‘kızım sebzeden başka birşey yemezdi. Çocukluğundan beri tüm markaları kontrol eder ve konservelerde hayvansal besin olmamasına özen gösterirdi. Şimdi midesine sokulan bir tüple besleniyor. Henüz komaya girmedi'' dedi.

Tıp otoriteleri İngiltere'de bugüne kadar, teşhisi konulmuş 161 bin ‘‘Deli Dana'' hastası bulunduğunu, hastalık virüsünü taşıyan ve yayan hayvan sayısının ise 1 milyon civarında olduğunun tahmin edildiğini açıkladılar.

Sakıncalı etlere Türk markası

Alman makamları, halk arasında ‘‘Deli Dana'' olarak bilinen BSE virüsü nedeniyle ithal yasağı konan ancak, kaçak yollardan Almanya'ya sokulan 616 ton İngiliz etinin kaybolan 116 tonluk bölümü aranıyor. Almanya'ya ithal edilen İngiliz sığır etlerinden bir bölümünün Augsburg kentindeki bir fabrikaya gönderildiği, bu fabrikanın Frankfurt'ta, Türk adı kullanan bir Alman firmasının siparişi ile dana salam ve sosis ürettiği öğrenildi. Geçen hafta içinde Hamburg yakınlarındaki bir soğuk hava deposunde ele geçirilen 60 ton İngiliz sığır eti ile ilgili yapılan araştırma kapsamında, bir Alman ithalatçının bu yılın şubat ile temmuz ayları arasında 616 ton İngiliz sığır etini sahte evraklarla Almanya'ya soktuğu belirlendi. Hürriyet'in araştırmasına göre, bir Almana ait olan ve ‘‘Hicret'' adını kullanan firma, Augsburg'da şimdi iflas durumundaki bir et fabrikasına sosis, salam siparişi verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!