Eski siyasetçinin bulimia itirafı

Güncelleme Tarihi:

Eski siyasetçinin bulimia itirafı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2008 00:00

Blair döneminde İngiltere Başbakan Yardımcısı olan John Prescott, bulimiadan mustarip olduğunu açıkladı.

Şimdi İngiliz basını, "Blair, yurtdışına giderken koltuğunu teslim ettiği yardımcısının gizli hastalığını biliyor muydu" diye soruyor.

Bulimia yıllardır genç kızların, zayıf kalmak isteyen modellerin hastalığı olarak bilindi. Şimdi ise belki de ilk kez 69 yaşında tanınmış bir adam kamuoyunun önüne çıkıyor ve "30 yıldır bulimia hastasıydım" diyerek söz konusu rahatsızlığın sanılandan daha yaygın olduğunun işaretini veriyor.

Bu kişi eski İngiltere Başbakanı Tony Blair döneminde Başbakan Yardımcısı olan John Prescott. Eskiden yolcu gemilerinde hostluk yapan, sonrasında siyasete adım atan Prescott, şimdi "Prezza: My Story: Pulling No Punches" isimli otobiyografisinde bulimia günlerini ve bu hastalığa karşı verdiği mücadeleyi anlatıyor. Prescott’a göre bu yeme hastalığı, 1980’li yıllarda başladı. John Prescott, çikolata, burger, bisküvi, cips, ne bulursa midesini tıka basa dolduruyor, sonrasında ise soluğu tuvalette alarak hepsini çıkarıyordu.

İngiliz basınına göre Başbakan Tony Blair ve halefi Gordon Brown’ın Prescott’ın yeme hastalığından haberi yoktu. Ancak siyasete atılmadan önce Prescott, Blair’in yakın çalışma arkadaşı Alistair Campbell’e bu sorununu anlatmıştı. Kendisi de alkol problemiyle baş etmeye çalışan Campbell ise bu itirafı, bir sır olarak saklamayı tercih etmişti. Blair ve Gordon Brown ise yakında yayımlanacak kitap sayesinde Prescott’un yemek ve kusma ataklarından haberdar oldu.

PRENSES DIANA ÖRNEĞİ

Bulimiayı eşinden, çalışma arkadaşlarından, herkesten saklayan John Prescott, "Utancımdan kimseye itiraf etmedim. Benim gibi bir adamın bulimia olduğunu söylemesi bana zor geldi, doktorlar stresten ötürü olduğunu söylediler. İnsanlar, genelde bu durumu, anoreksik kızlarla, zayıflamak isteyen modellerle ya da stresli dönemden geçen Prenses Diana gibi kadınlarla özdeşleştiriyor" diyor.

Prescott’ı hızla boşalan buzdolabı ve tuvaletin durumundan şüphelenen karısı, doktora gitmeyi ikna etti. İki yıl önce sekreteriyle yaşadığı aşk ilişkisi nedeniyle skandala neden olan John Prescott, geçen yıl Başbakan Yardımcılığı ve İşçi Partisi’ndeki görevinden istifa ettikten sonra yemek ataklarından kurtulduğunu anlatıyor. Kitabı için 500 bin sterlinlik avans alan Prescott, seçimlerde yeniden milletvekili adayı olmayı düşünmüyor.

Bulimia nedir

Bir tür yeme bozukluğu hastalığı. Kilo almak istemeyen, ancak kendini aşırı miktarda yemekten de alıkoyamayan kişiler, tuvalete giderek yediklerini çıkarıyor. Kimi ise müshil alarak yediklerinin vücuduna yerleşmesini engelliyor. Hastalarda, ciddi kilo kaybı, susuzluk, yorgunluk, depresyon, anksiyete, diş ve dişeti rahatsızlıklarıyla böbrek ve bağırsak şikayetlerine rastlanabiliyor. Bulimiada genetik eğilim de önemli rol oynuyor. Psikologlar, erkekler arasında artan bulimia vakalarını, Adonis Kompleksi’ne bağlıyor. Kompleks, atlet, aktör ve model hemcinsleriyle kendisini karşılaştıran ve sonuçtan hoşnut kalmayan erkekleri tarif etmek için kullanılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!