Eski Portekiz Başbakanı’nı banka ihbar etti

Güncelleme Tarihi:

Eski Portekiz Başbakanı’nı banka ihbar etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2014 01:21

VERGİ kaçırma, para aklama ve yolsuzlukla suçlanan eski Portekiz’in Başbakanı Jose Socrates, üç gün gözaltında tutulduktan sonra mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Haberin Devamı

Socrates’in avukatı Joao Araujo, kararı “haksız” olarak nitelendirdi ve itiraz edeceklerini açıkladı. Socrates’le ilgili soruşturma Caixa Geral de Depositos adlı kamu bankasından alınan bir ihbarla başladı. Bu bilgiden hareket eden soruşturma yetkilileri, eski Portekiz başbakanının banka hesap hareketleriyle vergi yetkililerine verdiği kazanç bilgisini karşılaştırmaya başlıyor. Soruşturmada kilit noktalardan biri de Socrates’in 2012 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te felsefe üzerine akademik eğitim alırken yaşadığı 3 milyon Euro (yaklaşık 8.5 milyon TL) değerindeki ve Eyfel Kulesi manzaralı ev. Serveti 20 milyon euroyu (55.5 milyon TL) bulan Socrates, temmuzda bir başka para aklama davasında verdiği ifade de “Yurtdışında param ya da banka hesabım yok. Her zaman kendi işimden kazandığım gelirle yaşadım” diye ifade vermişti.

21 yıl hapis cezası alabilir

Haberin Devamı

Mahkeme, Socrates’in şoförü ve işadamı bir arkadaşının da tutuklanmasına karar verdi. Basın Socrates’in başbakanlık yaptığı dönemi (2005-2011) işaret ederek, şoförünün defalarca çantalara yüklenmiş paraları otomobille Lizbon’dan Paris’e taşıdığını yazdı. İddiaya göre Socrates, mali af kanunu çıkararak İsviçre’deki UBS bankasına yatırdığı 20 milyon euro’yu arkadaşının sahibi olduğu bir Portekiz bankasına transfer etti. Suçlu bulunursa Socrates 21 yıla kadar hapis cezası alabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!