Esad rejimi Halep’e odaklanırken Palmira’da kâbus

Güncelleme Tarihi:

Esad rejimi Halep’e odaklanırken Palmira’da kâbus
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2016 23:44

Suriye’de Türkiye’nin El Bab, SDG’nin Rakka ve Irak’ta hükümet güçlerinin Musul operasyonlarıyla baskı altına alınan DEAŞ, 9 ay önce kaybettiği Suriye’nin antik kenti Palmira’nın merkezine dün girdi. DEAŞ’ın Palmira’daki ordu birliklerinin Halep cephesine sevk edilmesinden faydalandığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

SURİYE’nin ‘Çölün İncisi’ olarak anılan Palmira antik kenti 9 ay sonra yeniden DEAŞ tarafından işgal edildi. Suriyeli El-İhbariye televizyonuna konuşan Humus Valisi Telal Barazi, ordu güçlerinin antik kentin içinde yer aldığı Tedmür kentinden çekildiğini doğruladı. Barazi, “Ordu Palmira’yı kurtarmak için elinden gelen her şeyi yaptı” dedi. Üç dalga halinde Palmira’ya saldıran DEAŞ militanlarının önceki iki girişimi, Rusya’nın yoğun hava desteği sayesinde püskürtülmüştü. Rus Interfax haber ajansı ise Suriye’deki Rus operasyon merkezinden aldığı bilgilere dayanarak DEAŞ’ın önceki akşam geri çekildikten sonra yeniden toplandığını ve 4 binden fazla silahlı kişiyle yeni bir saldırıya giriştiğini bildirdi. Ajans, “Ağır savaşçı ve ekipman kaybına rağmen teröristler, kent içinde tutunabilmek için mümkün olabildiğince zorluyor. Suriye askerleri Palmira’yı savunmak için savaşıyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Esad rejimi Halep’e odaklanırken Palmira’da kâbus

TAKVİYE ALDILAR

Interfax, DEAŞ’ın Rakka’dan ve Deyr ez Zor’dan önemli sayıda savaşçı getirdiğini duyurdu. DEAŞ’ın bu taarruzu Suriye ve Irak’ta savunma pozisyonunda kalmaya zorlanan örgütün bir yıl sonra ilk ciddi ilerlemesi oldu. DEAŞ, Suriye’de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli ÖSO’nun El Bab ve ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Rakka operasyonlarıyla sıkışmış durumdaydı. Terör örgütü, Irak’ta da Bağdat ve Kürt güçlerin Musul operasyonu nedeniyle savunmada kalıyordu. DEAŞ’ın son çıkışı, Suriye ordusunun Halep’in doğusundaki operasyonları için Palmira’daki birliklerinin bir kısmını Halep’e yollamasının ardından geldi.

Öte yandan dün Suriye ordusu Halep’in doğusunda ilerlemeyi sürdürdü. Ordu birlikleri Salhin mahallesini silahlı muhalif gruplardan alırken, Cellum, Bustan el-Kasır ve Kerim ed-Dada mahallerinde de ilerledi.

Esad rejimi Halep’e odaklanırken Palmira’da kâbus

Haberin Devamı

TARİHİ ESERLERİ PARÇALAMIŞLARDI

DEAŞ, Palmira’yı geçtiğimiz yılın mayıs ayında ele geçirmişti. Suriye ordusu ise kenti bu yıl mart ayında Rusya’nın hava desteğiyle geri almıştı. DEAŞ kentte hüküm sürerken pek çok antik eseri parçalamış, bazılarından da tarihi eser kaçakçıları yoluyla gelir elde etmişti. Suriyelilerin ‘Çölün Gelini’ diye adalndırdığı Palmira’da DEAŞ militanlarının, balyozlarla heykelleri yıkma görüntüleri dünya kamuoyundan büyük tepki almıştı. Ayrıca örgüt kentte infazlar da gerçekleştirmişti. Suriyeli yetkililer, DEAŞ gelmeden önce bazı eserleri güvenli bölgelere taşıyarak kültürel mirasın bir kısmını kurtarmayı başardı. 2 bin yıllık kent, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!