Esad’ın generalini İsrail öldürmüş

Güncelleme Tarihi:

Esad’ın generalini İsrail öldürmüş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2015 23:08

2008’de Suriye’nin Tartus kentindeki villasında öldürülen Esad’ın danışmanı Tuğgeneral Muhammed Süleyman suikastıyla ilgili yeni bir belge çıktı. Eski ABD istihbarat görevlisi Edward Snowden’ın sızdırdığı yeni belgelere göre Tuğgeneral Süleyman denizden gelen İsrailli komandolar tarafından vuruldu.

Haberin Devamı

SURİYE’de 2011’de başlayan Vekâlet Savaşı’ndan üç yıl önce 1 Ağustos 2008’de Suriye devlet başkanı Beşar Esad’ın üst düzey güvenlik ve istihbarat danışmanlarından, Lübnan’daki Hizbullah örgütüyle yakın ilişkisi olan Tuğgeneral Muhammed Süleyman (49) Akdeniz kıyısındaki Tartus’ta villasında suikaste uğramıştı. Esad rejiminin dört gün gizlediği suikastın arkasında İsrail’in olduğu gündeme gelmiş, İsrail suçlamalarla ilgili sessiz kalmıştı. Tuğgeneralin “yönetim içi çatışma” nedeniyle öldürüldüğü de iddia edilmişti.

YENİ SNOWDEN BELGELERİ

Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) eski çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı, The Intercept sitesinin önceki gün yayınladığı yeni bir belgeye göre ise Tuğgeneral Süleyman’ın suikastının arkasında İsrailli Deniz Komandoları var. Bu belgenin kaynağının ise NSA’nin “gizli Wikipedia’sı” adı verilen Intellipedia olduğu, başlığının da “Manhunting Timeline 2008” (insan avı zaman çizelgesi) olduğu belirtiliyor. Buna göre, Tuğgeneral deniz kenarındaki lüks villasında akşam yemeği daveti verirken, denizden gelen İsrailli komandolar tarafından başından ve boynundan vurularak öldürüldü. “Operasyonun” tamamlanmasıyla İsrail ekibi, hemen deniz üzerinden uzaklaşmayı başardı. Belgelerde, ABD istihbaratının operasyondan İsrail’i izleyerek haberdar olduğu görülüyor. Belgedeki veriler, “sinyal istihbaratıyla elde edildi” anlamına gelen “SI” olarak tasnif edilmiş. Eski bir ABD istihbarat yetkilisi, “Bazı zamanlar İsrail’in askeri iletişimlerine erişim sağlayabiliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

80 MİLYON DOLAR BULUNDU

Belge, Süleyman’ın İsrail operasyonuyla suikasta kurban gittiğini gösteren ilk resmi belge oldu ve böylece Suriye hükümeti içindeki generalin nasıl öldüğüne dair iç tartışmayı da sonlandırmış oldu. 2009 tarihli bir Wikileaks belgesine göre Suriye hükümetinin suikastla ilgili soruşturması Süleyman’ın dağlık evinde 80 milyon dolar nakit para bulunmasının ardından yön değiştirmişti. Suriye lideri Esad, paranın bulunmasından sonra generalin kendisine ihanet ettiği korkusuyla yıkıldı. Suikastı kimin yaptığından çok paranın kaynağı araştırılmaya başlandı. NSA ve İsrail Başbakanı Netanyahu’nun sözcüsü “Tuğgeneral İsrailli komandolar tarafından vuruldu” belgesiyle ilgili açıklama yapmayı reddetti.

BİR İLKTİ

Haberin Devamı

Suriye lideri Beşar Esad’ın askeri ve istihbarat danışmanı olan Muhammed Süleyman’ın, İran’dan, Hizbullah’a giden silahlara ve Hizbullah savaşçılarının eğitilmesine nezaret ettiği de iddia ediliyordu. General aynı zamanda, İsrail uçaklarının Türkiye hava sahasını kullanarak 2007 yılında vurduğu Deyrezzor’daki El Kibar nükleer tesisinin güvenliğinden ve inşasından da sorumluydu. Belgede İsrail’in ilk kez (Suriyeli) meşru bir hükümet yetkilisine suikast düzenlediği belirtiliyor. Bu olaydan altı ay önce Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından İmad Mugniye, Suriye’nin başkenti Şam’da öldürülmüştü. Mugniye’nin Mossad ve CIA’in ortak operasyonuyla öldürüldüğüne inanılıyor. The Intercept sitesine konuşan uluslararası hukuk profesörü Mary Ellen O’Connell, “İsrail’in Süleyman’ı öldürmesi için çok fazla iyi nedeni olmuş olabilir. Fakat uluslararası yasalara göre 2008 Suriye’sinde savaş kanuna göre generali öldürme hakları yok. Çünkü o dönem silahlı çatışma yoktu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!