Eriha’ya baskın Ortadoğu’yu yine karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Eriha’ya baskın Ortadoğu’yu yine karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2006 09:56

"Eriha’ya baskın Ortadoğu’yu yine karıştırdı. Fransa’da sokaklar durulmuyor. İtalya’da seçimler öncesinde Berlusconi ve Prodi TV’de karşı karşıya geldi. Fehriye Erdal’dan temyiz başvurusu. Bağdat’ta 85 ceset bulundu…" İşte dünya basınında öne çıkan haberler.

Haberin Devamı

İsrail güçlerinin Filistindeki Eriha hapishanesine baskın düzenleyerek eski Turizm bakanı Zeevi’nin suikastı zanlıları Filistin Kurtuluş Cephesi Lideri Ahmed Saadet ve 5 tutukluyu teslim alması ile başlayan olaylar dünya basınında ilk sayfalarda yer alıyor.

 

İsrail’in önde gelen gazetelerinde Ha’aretz manşetinde “Saadet’in teslim alınmasının ardından intikam saldırısı alarmı” başlığını atıyor. Ha’aretz 9 saat süren kuşatmanın ardından teslim alınan kişilerin arasında bulunanlardan birinin de 2002 yılında Filistin yönetimine yasadışı yollardan silah temin eden bir kişi olduğunu belirtiyor.

 

Haberin Devamı

Gazete Ahmed Saadet ve 5 kişinin yapılan hapishane baskını ile teslim alınmasının ardından Filistinlilerin saldırılarına karşı güvenlik güçlerinin alarm durumuna geçtiğini yazıyor. Haberde Filistin Kurtuluş Halk Cephesi’nden yapılan açıklamada “İsrail bu operasyonun bedelini en ağır biçimde ödeyecektir” dediğine dikkat çekiliyor.

 

İsrail’in operasyonu İngiliz basınında da manşetlerden aktarılıyor. The Guardian gazetesi “Kaos gününün ardından İngiltere suçlanıyor” başlığı ile verdiği haberinde İngiliz görevlilerin Eriha hapishanesini terk etmesinin İsrail’in operasyonunun önünü açtığı değerlendirmesine yer veriyor. Gazete İngiltere dışişleri bakanı Jack Straw’un yaptığı açıklamada bu iddialara yanıt verdiğini belirtiyor.

 

Straw açıklamasında İngiltere’nin operasyon konusunda İsrail ile işbirliği yaptığı iddialarını reddediyor ve gerekli güvenlik önlemeleri sağlanmadığı gerekçesiyle İngiliz gözlemcilerin hapishaneyi terk ettiklerini söylüyor. Öte yandan Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas’ta Amerika ve İngiltere’yi söz konusu anlaşmaları ihlal etmekle suçluyor ve kendisine haber verilmeden gözlemcilerin hapishaneden çekilmesinin yasal olmadığını ifade ediyor.

 

Haberin Devamı

Konuyu başyazısında değerlendiren The Times gazetesi ise İsrail ile Filistin’in aylardır gerilen ortam neticesinde sonunda patlama noktasına geldiğini belirtiyor. Gazete olayların bu noktaya gelmesini iki neden bağlıyor; İsrail ‘de yaklaşan seçimler ve Hamas’ın hükümet kurması için azalan süresi. Gazete özellikle İsrail başbakan vekili Ehud Olmert’in bu operasyon ile seçimler öncesi seçmenlere güvenlik konusunda taviz verilmeyeceğine dair net bir mesaj vermek istediğini belirtiyor.

 

/images/100/0x0/55ead08df018fbb8f8986dc1
FRANSA'DA SOKAKLAR DURULMUYOR

 

Geçen hafta yeni istihdam yasasının kabulünün ardından başlayan gerginlik devam ediyor. Fransız Le Monde gazetesi manşet haberinde de protesto gösterilerinin hükümet karşıtı bir hal aldığını yazıyor. Gazete dün Paris’te toplanan binlerce öğrencinin 26 yaşın altındaki yeni işe alınan çalışanların 2 yıl içinde işten çıkarılabilmesine olanak tanıyan yasayı bir kez daha protesto ettiklerini belirtiyor.

 

Haberin Devamı

Le Monde ancak her protestoya daha çok öğrencinin katıldığını ve tavrın giderek sertleştiğine dikkat çekiyor. Gazete 23 Şubat ve 7 Mart’ta düzenlenen gösterilerin ardından bu kez daha şiddetlenen gösterilerin ardından eğitim bakanının öğrencilere seslenerek yasalara saygılı olmalarını ve gösterilerini de bu çerçevede tutmalarını istediğini yazıyor.

 

İTALYA'DA SEÇİMLER ÖNCESİ BERLUSCONI VE PRODI KARŞI KARŞIYA GELDİ

 

İtalya’da 9 Nisan 2006’da genel seçimler yapılacak. Seçimler öncesinde iki güçlü aday Berlusconi ve Prodi bir televizyon programında karşı karşıya geldi. İtalyan Corriere Della Sera gazetesi manşet haberinde iki liderin televizyondaki karşılaşmasını değerlendiriyor.

 

Haberin Devamı

Gazete iki adayın vergiler, Irak ve AB, göç sorunu ve maliye gibi konularda fikirlerini ortaya koyduklarını yazıyor. Haberde liderler arasında özellikle Irak konusunda Berlusconi döneminde yürütülen politika ve vergiler konusunda sert tartışmalar yaşandığı ifade ediliyor.

 

/images/100/0x0/55ead08df018fbb8f8986dc3
FEHRİYE ERDAL'DAN TEMYİZ BAŞVURUSU

 

Belçika’da yayımlanan Le Soir gazetesi Fehriye Erdal’ın temyiz başvurusunu ilk sayfasından aktarıyor. Gazete Fehriye Erdal ve diğer 5 DHKP-C üyesinin kendileri hakkında verilen kararı temyiz etmek için başvuruda bulunduklarını yazıyor. Haberde teröristlerden ikisi, Musa Asoğlu ve Kaya Saz’ın ise haklarında verilen mahkumiyet kararı için temyiz başvurusunda bulunmadıklarına dikkat çekiliyor.

 

Haberin Devamı

Öte yandan gazete Erdal’ın avukatının Fehriye Erdal’ın ile firarda olduğu süre içerisinde görüşüp görüşmedikleri konusunda ise herhangi bir açıklama yapmadığını yazıyor.

 

BAĞDAT'TA 85 CESET BULUNDU

 

The New York Times gazetesinin manşet haberinde Irak’ın başkenti Bağdat’ta idam edilmiş 85 kişinin cesedinin bulunduğu belirtiliyor. Gazete bulunan cesetlerden bu kişilerin öldürülmeden önce çok ciddi biçimde işkenceye maruz bırakıldıklarının anlaşıldığını yazıyor. The Washington Post gazetesi de bulunan ceset sayısını 86 olarak veriyor ve Irak polisinin açıklamasına göre öldürülen bu kişilerin 25-40 yaşlarında olduklarını ve yaklaşık 10 gün kadar önce öldürülmüş olduklarının tahmin edildiğini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!